Top 10 znamenitosti za posjetiti na otoku Hvaru

4.5
Share
Save

Zbog svog izrazito važnog položaja u središtu glavnih pomorskih putova, na Hvaru je povijest ostavila brojne tragove, možda više no na bilo kojem drugom jadranskom otoku.

Prvi dokazi života na ovom prostoru potječu još od prapovijesnog doba kada je pronalascima bojane keramike u Markovoj i Grapčevoj špilji definirana zasebna Hvarska kultura. Zanimljivost je da je najstariji prikaz lađe u Europi pronađen upravo na fragmentima jedne posude iz Grapčeve špilje.

Danas je Hvar često nazivan "hrvatskim St. Tropezom", te je jedan od najpopularnijih hrvatskih otoka. Grad Hvar je postao glavno odredište za zabavu iz svih krajeva svijeta. Otok Hvar ima 2718 sunčanih sati godišnje, što ga čini najsunčanijim hrvatskim otokom.

Saznajte više o top 10 znamenitosti koje nikako ne smijete propustiti na otoku Hvaru:

1. Trg sv. Stjepana – središnji trg grada Hvara poznat je i pod nazivom Pjaca te je najveći trg u cijeloj Dalmaciji. lzvorno duboka uvala, a kasnije prostor između dva utvrđena grada, Grode na sjeveru i Burga na jugu, kroz stoljeća je zasipavana dok nije poprimila današnje dimenzije. Pjaca je do 15. st. već formirana, s katedralom na istoku i morem na zapadu. U početku je bila šira od današnje, ali zbog manjka prostora unutar utvrđenog grada, izgrađuju se kuće na sjevernom dijelu Pjace, ispred gradskih zidina. U središtu Pjace je komunalni bunar iz 1520. godine.

2. Katedrala sv. Stjepana I. - katedrala sv. Stjepana I., pape i mučenika je izgrađena na mjestu benediktinskog samostana sv. Marije od Lesne. Katedralom postaje u 13. st., kada se središte biskupije premješta iz Starog Grada u grad Hvar. Nova katedrala građena je od 16. -18. st. Trobrodna je građevina bazilikalnog tipa s četverokutnim svetištem i renesansnim korom. Zapadno pročelje ima kasnorenesansno trolisno pročelje, koje simbolizira Sveto trojstvo. Na sjevernoj strani je 1550. podignut prekrasan zvonik.

3. Tvrđava Fortica - ova prekrasna masivna utvrda smještena je na brijegu iznad grada Hvara, datira iz 16.stoljeća te nudi prekrasan panoramski pogled na cijeli otok Hvar i Paklinske otoke u kojem ćete uživati. Ne samo da je jedno od popularnijih mjesta za obići već je i sam put do nje pravo nezaboravno iskustvo. Uputite se sjeverno od gradskog trga kroz povijesna vrata Porta di Datallo. Prođite i onda ćete vidjeti put popločen stepenicama  koje, okružene mirisnim mediteranskim biljem, vas vode sve do vrha tvrđave, lokalno poznate Španjole.

4. Hvarsko kazalište - kazalište u gradu Hvaru osnovano je 1612. godine i jedno je od prvih općinskih kazališta u Europi. Podignuto je na starom Arsenalu - prostoru za popravak galija i skladištenju raznih pomorskih alata. Eksterijer kazališta uglavnom se očuvao u izvornom obliku, dok prekrasan interijer potječe iz 19. stoljeća.

5. Gradska loža - Prva gradska loža u Hvaru spominje se već 1289. godine. Gradnja nove lože započela je u 15., a završena u 16. st. Loža je izgorjela tijekom turske provale 1571. godine, no kasnije je popravljena i restaurirana. Konačni izgled pročelja dobila je početkom 17. st. Za vrijeme mletačke vlasti služila je kao javna sudnica. U loži su se održavale javne licitacije za zakup poreza i carina.

6. Franjevački samostan i crkva sv. Marije od Milosti - crkva sv. Marije sagrađena je u 15. st. kao jednobrodna gotička građevina, na mjestu starije kapelice sv. Križa. Svojim jednostavnim, čvrstim, pomalo ogoljenim kamenim izgledom vraća posjetioce u prošlost i oduzima dah. U sklopu samostana se nalazi vrijedna biblioteka i muzejska zbirka umjetnina.

7. Tvrdalj Petra Hektorovića - Tvrdalj u Starom Gradu je ljetna rezidencija pjesnika Petra Hektorovića iz 16. stoljeća. Zdanje je fascinantna kombinacija intimnog prebivališta i zamka, umotan u prekrasnu renesansnu zgradu. Prostor je trebao služiti kao mirno mjesto za sva bića. Dvorac Tvrdalj nekada je bio ljetna rezidencija pjesnika Petra Hektorovića, koji bi u toplijim mjesecima boravio u svojoj palači i uživao u hladnom povjetarcu s mora. Kao umjetnik inspiraciju je pronalazio oko Starog Grada, a njegova poezija o ribarima i lokalnoj zemlji učinila ga je legendarnim.

8. Trg Škor - od brojnih malih trgova u Starom Gradu, najslikovitiji je definitivno glavni kameni Trg Škor. Gotovo kao kazališna kulisa (što zapravo i postaje tijekom mnogih ljetnih kulturnih događanja), ovaj je trg nastao tijekom 17. i 18. Stoljeća. Prostor je nekada služio kao brodogradilište, čemu ovaj trg i duguje svoje ime. Ovdje živi mitska Dalmacija: zakrivljeni prostor zatvoren je radničkim kućama s luminarima, sularima i filmskim, često opjevanim tradicionalnim skalinadama.

9. Trg sv. Ivana - trg sv. Ivana u Jelsi jedan je od najljepših trgova iz renesansno-baroknog razdoblja, s malom osmerokutnom crkvicom koja je podignuta krajem 17. stoljeća. Crkva je izgrađena u tri različita stila: gotičkom, renesansnom i baroknom, što joj daje poseban šarm i čini prekrasan prizor. Trg i okolne ulice oblikovane su od 15. do 18. stoljeća, a s arhitektonskog stajališta, uz kuće izgrađene u periodu između 17. i 20. stoljeća, predstavljaju najuščuvaniji dio Jelse i otoka Hvara.

10. Crkva tvrđava sv. Marije od Milosrđa – ovo nevjerojatno zdanje u mjestu Vrboska je povijesna tvrđava koja je ujedno i crkva. Crkva Svete Marije od Milosrđa nije jedina povijesna crkva na otoku Hvaru, ali je definitivno jedna od najupečatljivijih. Ono što ju čini tako posebnom je to što je prava tvrđava. Osim toga, crkva Svete Marije od Milosti vrlo je jedinstvena po svom dizajnu, što je prava rijetkost među europskim crkvama tvrđavama.

Osim bogate kulturno-povijesne baštine, otok Hvar obiluje predivnim plažama i uvalama. Pogledajte vodič kroz top 10 plaža na otoku Hvaru.

Itinerary

Guide Location

Reviews

4.5
(24 reviews)
Simon
I stumbled to the most picturesque square in Hvar and even took a photo as a way of creating memories. I attended the famous cultural event at Skor Square and the experience is unforgettable, plus the locals were cordial and friendly to us. Thanks to the guide for directing me on the best places i could visit during my trip.
Daan
Touring several location stated in the guide provided a remarkable experience.The view of the facade is was amazing. I took snaps with my husband in this place . We were excited we utilised the wonderful guide.
Birgit
I enjoyed touring this Island with the help of the guide. I visited the churches listed on the guide. The guide was so helpful. I was stunned by the beauty of the churches. The guide made my experience here so memorable.
Heida
The guide led us to Hvar Theatre on the Island of Hvar and we reached safely. We had an amazing time here, we also enjoyed the interior and exterior designs and style of this theatre that is well maintained and preserved to date. Awesome guide that was helpful for our tour here.
Jesse
When we visited the island the first place to take a tour at was the square. The landmark was one of the best thing that we do not regret to go to and have ontop of our list in the guide as the places to go. The people, house and other buildings were beautiful and it was amazing to be there. The guide really assisted us on our first visit
Emma
Took my students to the Hvar Theatre where we learned about its history and the experience was mind blowing. I loved the theatre for its big space and also a place for storing equipments. The one of a kind guide was really useful here.
Bas
Using the guide was great, it gives a detailed explanation of how the Cathedral of st. Stephen became a cathedral in the 13th century . I learned that was initially a three-nave basilica building with a square sanctuary. I will bring my dad on my next visit.