10 zanimljivih mjesta za posjeti na Cresu

4.6
Share
Save

Jedan od najvećih, ali najmanje razvijenih hrvatskih otoka i relativno netaknuti dragulj - Cres je surova divljina u kojoj ćete pronaći slavno cresko maslinovo ulje, 80 parova rijetkih bjeloglavih supova i svega 3000 stalnih stanovnika.

Otok ima dva različita krajolika, zeleni na sjeveru - šumu Tramuntanu i onaj manje plodan na jugu. Na sjeveru se nalaze dva naselja Beli - dom eko ​​centra Caput Insulae, koji radi na zaštiti rijetkih ptica stanarica te grad Cres sa svojom lukom obrubljenom kafićima. 

Zbog čestog trgovanja u prošlosti, otočka kultura i arhitektura raznolike su i zanimljive.  I na kraju, ali ne i najmanje važno, njegovi zapanjujući krajolici čarobni su, što ga čini jednim od najboljih otoka za doživjeti.

U ovom vodiču vam donosimo najbolja i najzanimljivija mjesta koja možete iskusiti i istražiti na ovom jedinstvenom putovanju:

1. Vransko jezero - Vransko jezero na Cresu prirodni je krški fenomen i kriptodepresija. Svoje ime je dobilo po selu Vrana koje ima spektakularan pogled na jezero. Smatra se najdubljim jezerom u istočnoj Europi. 

2. Gradski muzej - muzej je osnovan početkom 20. stoljeća, ali je od 1973. godine smješten u današnjoj lijepoj Arsan palači koja je izgrađena početkom 16. stoljeća. Muzej ima raskošnu arheološku zbirku koja govori o prošlosti cijelog otoka. 

3. Crkva svete Marije Magdalene - creska crkva sv. Marije Magdalene je izgrađena početkom 15. stoljeća, točnije 1402. godine. Sveta Marija Magdalena se u katoličkoj crkvi slavi 22. srpnja, a njeno štovanje započelo je čak u 12. stoljeću.

4. Bejski Toš - sagrađen krajem 18. stoljeća. Pučka predaja govori da su se o izgradnji toša dogovorila trojica, od kojih je poznato samo jedno ime – Desantić ili Dessanti. Jedan je dao zemljište, drugi je kupio sprave i sve naprave, a treći je dao novac za gradnju i početak posla. 

5. Crkva svetog Jurja - sveti Juraj je zaštitnik vitezova i križara, kao i domaćih životinja, usjeva, ratara, zemlje i pastira. U Hrvatskoj se sv. Juraj slavi svake godine 23. travnja, kada se u povijesti na taj dan birao knez. Creska crkva sv. Jurja je malena s drvenim klupama i središnjim oltarom. 

6. Trg Frane Petrića - Trg Frane Petrića glavni je trg cijelog otoka, a nalazi se u starom dijelu grada Cresa u blizini rive. Na trgu su se smjestili brojni kafići i restorani koji nude velik broj lokalnih specijaliteta i kvalitetnih vina.

7. Riva - U samom centru otoka i istoimenog grada Cresa, uz obalu se smjestila riva koja svakodnevno broji mnoge posjetitelje koji uživaju u pogledu na more, okolicu Cresa i netaknutu prirodu ili pak traže osvježenje u nekom od brojnih kafića i restorana u kojima možete kušati razna vrhunska jela napravljena od morskih plodova. 

8. Gradska kula - funkcija creske kule u povijesti je bila obrana grada, a izgrađena je u 16. stoljeću za mletačke vlasti. Njene čvrste zidine su također imale obrambenu funkciju kroz povijest 

9. Samostan svetog Petra - ženski benediktinski samostan sv. Petra Apostola izgrađen je u 15 .stoljeću. U samostanu se nalaze kvalitetne i očuvane barokne orgulje i oltari iz 17.stoljeća. 

10. Crkva svetog Marka - župna crkva svetog Marka sagrađena je 1851. godine, na usamljenom mjestu okruženom šumom. U njoj se nalazi poznata Valunska ploča, glagoljski dvojezični spomenik iz XI. stoljeća.

Itinerary

Guide Location

Reviews

4.6
(28 reviews)
Gertraud
The guide really helped me to familiarize myself with this town. I visited the historical centres and they just appear as they have been described on the guide. It was a thrilling experience.
test01
sdfdfsdfsdf
Silvia
The guide to interesting places in Cres is well detailed. I was thrilled to visit Church of St Mark that is surrounded by a forest. The scenic beauty of this place is to die for and offers a good photo background. It was an educative trip, i learnt that the City Tower was defense of the city.
Kristin
I was awed by this natural karst phenomenon, Vrana Lake. The guide explained that it is a crypto depression and supplies fresh water to the inhabitants of Cres and Losinj Island. I enjoyed the spectacular view of the lake from the Vrana village and will bring my husband in the next visit. Awesome guide
Romy
I had a thrilling and adventurous experience touring this place. Through the guide, I located the places to visit. As I moved from one place to another, I was stunned by the architectural design and planning of this town. I really had a wonderful experience.
George
I found difficulties locating this site in Cres but when i found your guide, i was happy because the pictures were clear and communicated clearly to me about this place and the maps easy to read. Cycling around this place with my friends was a magical experience to us. Thanks a million times to you.
Bartholomeus
I got to know this place through the guide. I was overwhelmed when i visited Church of St Mark which contains the famous Valun Tablet. We relaxed at the Frane Petric Square as we enjoyed a variety of local specialities. The wine that i took was of good quality.