Mjesta koja morate posjetiti na trodnevnom putovanju u Zagreb

4.5
Share
Save

Zagreb je kulturno, znanstveno, gospodarsko, političko i administrativno središte Republike Hrvatske. Grad sa sjeverne strane od hladnih sjevernih vjetrova štiti gora Medvednica, a prostrana ravnica i rijeka Sava otvaraju ga prema ostalim stranama svijeta. U Zagrebu živi četvrtina ukupnog stanovništva Hrvatske, što je u brojkama gotovo milijun stanovnika. Građani su stoljećima stizali iz različitih krajeva Europe, a u novijoj povijesti iz svih krajeva Hrvatske te su svojim doprinosom obogatili kulturu grada. Za početak, Zagreb je jedan od manjih europskih glavnih gradova čije su povijesne ulice idealne za duge šetnje. Tempo života je sporiji i do glavnih gradskih atrakcija lako možete doći pješice. Ipak, kao i svaki glavni grad, i Zagreb se može pohvaliti metropolitanskim štihom, s puno zanimljivih stvari koje će zaokupiti vašu maštu. 

Ako se odlučite provesti 3 dana u Zagrebu i želite upoznati grad kao lokalac, posjetite što više mjesta iz sljedećeg trodnevnog programa putovanja Zagrebom.

 

1. Dan - Znamenitosti u staroj gradskoj jezgri 

Staru zagrebačku gradsku jezgru čine srednjovjekovni Gradec (Grič) i Kaptol. Sve glavne atrakcije grada i znamenitosti smješteni su upravo ovdje u neposrednoj blizini. Donosimo vam popis najomiljenijih zagrebačkih odredišta koja će vas odvesti na putovanje u kojem ćete doživjeti ono što Zagreb nudi iz prve ruke:

1.1. Kaptol - Postojanje Kaptola, naselja na istočnoj padini, potvrđeno je 1094. godine kada je kralj Ladislav osnovao Zagrebačku biskupiju. Kaptol je dio Zagreba na Gornjem gradu i sjedište je rimokatoličkog nadbiskupa u Zagrebu. Zbog svojih povijesnih asocijacija, na hrvatskom se "Kaptol" koristi i kao naziv za vodstvo Rimokatoličke crkve u Hrvatskoj. 

1.2. Gornji grad - Prvi put nastanjen u 11. stoljeću, to je najstariji dio Zagreba sa zgradama iz 17. i 18. stoljeća koje se nižu prekrasnim kameno popločenim uskim zavojitim ulicama .

 1.3. Grički tunel - Tunel Grič u Zagrebu je tunel ispod Gradeca (Griča) dugačak oko 350 metara, a nastao je 1945. u sklopu NDH. 

 1.4. Tržnica Dolac - Tržnica Dolac njeguje svoju 80-godišnju tradiciju kao glavna i najstarija tržnica u Zagrebu. Osjetit ćete vibru grada i doživjeti lokalne okuse. Trgovci iz cijele Hrvatske opskrbljuju tržnicu Dolac lokalno uzgojenim proizvodima.

 1.5. Kula Lotrščak - obrambena kula nazvana prema zvonu, lat. campana latrunculorum (zvono lopova) pošto je svaki dan uvečer zvonila za zatvaranje gradskih vrata. U današnje vrijeme, top smješten u kuli svaki dan glasnim praskom označava podne.  

 1.6. Kamenita vrata - jedna od vrata koja okružuju povijesni stari grad Gradec u Zagrebu, a danas su jedan od najbolje očuvanih spomenika u Zagrebu. Kad se davne 1731. dogodio veliki zagrebački požar, izgorjeli su svi predmeti, osim portreta Djevice Marije iz sobe koja se nalazila iznad Vrata, i to je uistinu bilo čudo koje se štuje i dan danas. 

1.7. Crkva svetog Marka - Crkva Sv.Marka je jedan od najstarijih arhitekturnih spomenika grada Zagreba, a istovremeno je i najstarija župna crkva u gradu. Nalazi se na Gornjem gradu, na Markovom trgu. 

 1.8. Trg bana Josipa Jelačića - Glavno mjesto okupljanja građana s mnogo trgovina, restorana, ugostiteljskih objekata i znamenitosti u blizini. U sredini trga nalazi se kip bana Josipa Jelačića po kojem je trg dobio ime. 

1.9. Tkalčićeva ulica-  Nekada potok koji je dijelio dva najstarija zagrebačka naselja Gradac i Kaptol, a danas najživlja ulica grada. Tkalčićeva ulica je zagrebačko središte kafića, restorana i ležernog noćnog života .

1.10. Trg kralja Tomislava - Među Zagrepčanima poznat i kao Tomislavac, ovaj trg sa svojim spomenikom podignut je nakon drugog svjetskog rata 1947. godine. Trg se nalazi u centru Zagreba te je omiljeno okupljalište mladih. 

 2.Dan - Kulturna mjeta u gradu

Zagreb je također i kulturno središte zemlje te se ističe po velikom broju muzeja i galerija s bogatim zbirkama umjetnina.

Nemojte propustiti posjetiti:

2.1. Muzej prekinutih veza - je muzej posvećen neuspješnim ljubavnim vezama. U njemu su izloženi osobni predmeti koje su ostavili bivši ljubavnici, a popraćeni su kratkim opisima. U početku je ovo bila putujuća zbirka doniranih predmeta, da bi se nakon nekog vremena smjestio na trajnoj lokaciji u Zagrebu. 

2.2. Umjetnički paviljon - Umjetnički paviljon u Zagrebu je reprezentativan izložbeni prostor koji već 121 godinu ispisuje nove stranice povijesti umjetnosti. 

2.3. Muzej čokolade - Ovaj zabavno interaktivni muzej zapravo je tematski  park posvećen čokoladi, njezinom povijesnom, zemljopisnom i kulturnom značenju.  

2.4. Hrvatsko narodno kazalište - veličanstveno kazalište, jedan od glavnih simbola Zagreba podignuto 1860. godine. Na ulazu u kazalište nalazi se i poznata fontana zvana Izvor života (Zdenac života), koju je 1905. projektirao hrvatski umjetnik i kipar Ivan Meštrović.

2.5. Tehnički muzej Nikola Tesla - Tehnički muzej Nikole Tesle osnovan je 1954. Godine. Cijela zgrada koja djeluje kao samostalna izložba pokazat će vam razvoj znanosti i tehnologije i mnoge povijesno važne Tesline izume. 

3. Dan - Prirodne znamenitosti 

Zagreb, iako glavno i urbano središte zemlje, nije izgubio svoje prirodne dragocjenosti te je uspio zadržati status grada povezanog s prirodom. Brojni uređeni parkovi, rijeka Sava, dva poznata jezera - Bundek i Jarun, te obližnja planina sa svojim parkom prirode Medvednica - odlična su, a i omiljena, mjesta lokalaca i turista na kojima vole provoditi svaki lijepi sunčani dan i vikende.

Na svakom od sljedećih mjesta možete provesti cijeli dan, odaberite ono što najbolje odgovara vašoj kondiciji i interesima:

3.1. Jezero Bundek - Bundek je prekrasno jezero i park uz zagrebačku rijeku Savu, omiljeno vikend odredište za rekreaciju Zagrepčana.

3.2. Jezero Jarun - oaza za šetnju i rekreaciju vrlo omiljeno svim Zagrepčanima i posjetiteljima. Na jezeru se nalazi mnoštvo rekreacijskih sadržaja, te kafića, restorana i klubova.  

3.3. Sljeme - Na Medvednici iznad Zagreba nalazi se vrh na 1033 metra nadmorske visine - Sljeme. Uređenim stazama lako je uspeti se do vrha i uživati u pogledu na Zagreb.  

3.4. Park Maksimir - Park Maksimir najveće je remek-djelo vrtne arhitekture u Hrvatskoj, a i jedan od najstarijih javnih parkova u Europi, otvoren u 18.stoljeću. Unutar parka nalazi se zoološki vrt, nekoliko jezera, ugostiteljski objekti i uređene staze za rekreaciju.

3.5. Park Zrinjevac - Zrinjevac se nalazi u centru Zagreba i nosi titulu prvog velikog gradskog parka u Hrvatskoj, a predstavlja znamen i simbol opće modernizacije. Omiljeno je okupljalište mladih, rekreativaca te raznih događanja.

 

Itinerary

Guide Location

Reviews

4.5
(29 reviews)
Julian
I enjoyed touring Zagreb thanks to the guide. It was very simplified and detailed. It made my tour very easy and spectacular. I was able to discover the natural sights and hike. My experience in zagreb was undaunted.
Alex
I found this guide to be very beneficial. It includes locations that one should not miss out. It was a very diverse guide as it includes; natural sights, cultural places and places to sightsee. I loved its diversity. I was able to visit 10 of this locations and I was really pleased. The natural sights were really breathtaking
Joyce
It was interesting walking through the narrow-winding streets and looking at the old, historic building located in the Kaptol. The guide helped in explaining some of the ancient buildings here that were built in the 11th century. I will bring my wife on y next visit.
Tobias
The guide was informative and we had the opportunity of visiting the amazing Bundek Lake that was lovely. We also visited most of the museums listed on the guide and other cultural places as well as the Squares available in Zagreb and we totally enjoyed the trip. We had fun and thanks to the guide it was a success trip.
Tamar
Kaptol and The Dolac market were amazing places i was able to visit during my stay. I loved touring this places thanks to the detailed guides that led me here. I truly enjoyed myself.
Alma
I found the location of the City market from the guide and I loved the place. The people were friendly and I will definitely come back soon.
Lucy
My days in Zagreb were really memorable thanks to the guide. I discovered more places to visit. The cultural and historical centres were really mesmerizing. Thanks to the guide, I did not miss out on anything. The natural sites were amazing. It was really worth it.