Zanimljiva mjesta za posjetiti na trodnevnom putovanju u Pulu

4.5
Share
Save

Pula je najveći grad Istarske županije, smješten na južnom dijelu istarskog poluotoka. U arhitekturi grada najviše se ističu rimski spomenici, koji su ostali sačuvani iz davnih vremena Rimskog carstva. Ovaj grad sa svojom prirodnom lukom razvijen je u vrijeme cara Augusta, a povijesni amfiteatar, hramovi i slavoluci od kojih zastaje dah opstali su čak 2000 godina gotovo netaknuti i u izvornom obliku.

Posjetite li Pulu, neće vas zaobići priče o starim Rimljanima, Mlečanima, Francima i vremenu moćne Austro-Ugarske Monarhije. 

Zanimljivi spomenici, bogata kultura, prekrasne plaže, flora i fauna samo su samo neki od aduta kojima će vas Pula osvojiti.

U ovom vodiču ćemo vam predstaviti građevine i spomenike sačuvane iz prošlih vremena, savršene plaže i odlazak u obližnji nacionalni park te vas odvesti na nezaboravno putovanje:

1. Dan - istraživanje grada 

1.1. Puljski amfiteatar (Coloseum) – možda najpoznatije mjesto u Puli je impozantni rimski amfiteatar, smješten u samom središtu grada. Izgrađen između 27. pr. Kr. i 68. g., Izvorno se koristio za igre gladijatora i imao je kapacitet za 23 000 gledatelja. I danas izvrsno očuvan, koristi se kao turistička atrakcija te mjesto za koncerte i kulturna događanja poput Pulskog filmskog festivala. 

1.2. Aquarium - ovo je jedini pravi akvarij koji vrijedi posjetiti u cijeloj Istri. Smješten je u bivšoj vojnoj tvrđavi koja datira iz 1886. godine na poluotoku Verudela. Akvarij ima preko 100 spremnika s više od 250 vrsta. U pulskom akvariju nalazi se i Centar za spašavanje morskih kornjača. 

1.3. Zlatna vrata - izgrađena u 1. stoljeću prije Krista od bogate obitelji Sergijevaca, slavoluk je bio ugrađen unutar gradskih zidina i gradskih vrata. Međutim, i zidovi i vrata srušeni su u 19. stoljeću i danas je na svom mjestu ostao samo slavoluk.  

1.4. Forum - smješten u zapadnom dijelu grada, Forum je od rimskog doba središnji gradski trg. Izgrađen u 1. stoljeću prije Krista, imao je sve elemente tipičnog rimskog foruma. Tu se nalazili hramovi posvećeni rimskim bogovima. U pulskom slučaju Jupiterov, Junonin, Minervin, ali i hram posvećen rimskom caru Augustu, te Dijanin hram. Augustov hram jedini je u potpunosti očuvan. 

1.5. Augustov hram - iako se na Forumskom trgu može vidjeti mnogo toga, vaše će se oči prikovati za Augustov hram. Tipična rimska građevina, ovaj hram ima priču koja seže sve do 14. godine naše ere. Mijenjajući s vremenom funkcije od hrama cara Augusta, do crkve i na kraju muzeja. Nažalost, uništen je tijekom Drugog svjetskog rata, pa je ovo što sada vidite vjerna rekonstrukcija. Možete se uputiti u hram i istražiti mali muzej drevnih artefakata.  

1.6. Pulska lokalna tržnica - ako želite vidjeti kako domaći stanovnici kupuju izvan međunarodnih lanaca supermarketa, krenite na pulsku tržnicu. Iako postoje neki štandovi koji su namijenjeni turistima pa prodaju suvenire koji se mogu pronaći bilo gdje, postoje i štandovi koji prodaju autentične lokalne proizvode po povoljnim cijenama i svježe sezonsko voće i povrće. 

1.7. Zerostrasse - ispod središnje Pule vijuga se niz tunela koje je Tito prvotno naredio da ih se sagradi kao bunker. Sada je moguće lutati tim tunelima, zvanim Zerostrasse, i istražiti ih. U današnje vrijeme tuneli služe kao umjetnička i foto izložba na kojoj možete vidjeti fotografije prošlosti Pule, uglavnom iz vremena kada je još bila dio Jugoslavije i bila je omiljeno odredište Tita. Ulaz je 15 kn za odrasle i 10 kn za studente i starije osobe.  

1.8. Tvrđava Bourguignon - tvrđava sagrađena za vrijeme Austro-Ugarske koja je dobila ime po tadašnjem časniku. Povezuje nekoliko utvrda čineći masivnu obrambenu utvrdu. 

1.9. Tvrđava Verudella - najuščuvanija obrambena utvrda takvog tipa na Jadranu, iz doba Austro-Ugarske. Danas dom prekrasnom pulskom akvariju otvorenom za posjet javnosti. 

1.10. Kuća istarskog maslinovog ulja - zlatno blago cijele Istre, pa tako i Pule - maslinovo ulje je simbol ovog područja. Posjetite ovaj muzej kako biste naučili o povijesti dobivanja ulja te sudjelovali u degustacijama. ( https://tourist.hr/hr/place/house-of-istrian-olive-oil )

2. Dan - Najlepše plaže

2.1. Plaža Histria – jedna od vrhunskih plaža u okolici Pule je plaža Histria, koja se nalazi južno od grada na poluotoku Verudela. Ako želite, na plaži možete unajmiti suncobran i ležaljku, ali i borovi na kraju uvale nude prekrasnu hladovinu u vrućim ljetnim danima. Možete pronaći mnoge sportske sadržaje, uključujući tenis, mini golf, stolni tenis i golf.

2.2. Plaža Premantura, rt Kamenjak - plaže parka prirode rt Kamenjak nezaobilazna su atrakcija kada ste u blizini Pule. Nebesko plavo more vrhunske čistoće i bogata fauna kombinacija su koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim. 

2.3. Plaža Hawaii - za mnoge najljepša plaža u Puli. Ovdje tijekom kupanja imate pravi osjećaj Kariba - more sjaji u najljepšim tirkizno plavim bojama, a također je i kristalno čisto, što je idealno za ronjenje. Plaža je bijela je šljunčana uvala s okruglim kamenjem, spušta se u more i okružena je iznimno lijepim stijenama. 

2.4. Plaža Ambrela - još jedna vrlo popularna plaža na poluotoku Verudela u blizini Pule. More ovdje sjaji u slikovitim plavim tonovima, a također je kristalno čisto. Ne zaboravite masku, ovaj zaljev idealan je za ronjenje! Osvježenje i grickalice dostupni su u barovima koji se nalaze malo iznad plaže. 

2.5. Gortanova uvala - Gortanova Uvala visoko je na ljestvici najboljih plaža u Puli. Slikovita uvala nalazi se izravno na rivi, Lungomare, a do nje se može doći iz četvrti Valkane biciklom ili udobno automobilom. Odmah iza plaže nalazi se lijepi mali bar na plaži koji nudi osvježenje i zalogaje. 

3. Dan - Posjet  Brijunima 

Brijuni su fantastično jednodnevno putovanje iz Pule. Smješteni nedaleko grada, ovi su otoci nekoć služili kao ljetna rezidencija jugoslavenskog predsjednika Josipa Broza Tita, a danas su jedan od najljepših nacionalnih parkova u cijeloj državi i šire.

Iako se možete odlučiti za jednodnevni izlet po otocima izravno iz Pule, jedini brod koji ima dozvolu za pristajanje na otoke kreće iz obližnjeg grada Fažane.

Itinerary

Guide Location

Reviews

4.5
(28 reviews)
Shannon
The magical things at the Brijuni National park were among the best things that i enjoyed on our trip to Pula. Great things to witness among the many others before from beaches to fortress. The guide was instrumental in us choosing the places to visit on the specific day.
Flori
I enjoyed learning the historical knowledge about the Forum square from the guide. It is 80 metres long and 30 meters wide and was used as a social gathering location in ancient history. I will definitely visit again.
Chris
I discovered this place through the help of the guide. I toured Brijuni National Park, the park is very rich in History, while touring with my husband we were intrigued with the historical monuments the park offers. While swimming at Hawaii Beach, i enjoyed to see the sun shine on the turquoise blue waters of the beach.
Mateo
very good!!!
Barend
Helpful guide through the places and we had an amazing time on the tour at Pula, we managed to visit most of the places on the guide.On the first day we visited the City research, 2nd day The Most beautiful beaches in Pula and on the third day the Brijuni National Park as suggested by the guide. The guide helped us in planning our days well.
Emma
Visiting this town was a magical moment. I really loved the fortresses and the beaches were very beautiful. The Fortresses were huge and had an amazing architectural design. I got to know of these paces through the guide
Julie
I really enjoyed using the guide. It had categorised all the tourist destinations into various categories: sights within the city, beaches and National Park. It really assisted me in planning my days in Pula. The beaches were really spectacular. It was quite a relaxing moment.