Kako provesti 10 dana u Hrvatskoj

4.6
Share
Save

Hrvatska je dugo vremena bila skrivena mala tajna Europe u kojoj su ljubitelji plaža i povijesti lutali ulicama starih gradova i šljunčanim plažama dok su uživali u  očaravajućem moru i netaknutoj prirodi.

Hrvatska je zemlja za svakoga, obale mame ljubitelje plaža i vodenih sportova, planine zovu ljude željne prirode, a stari gradovi su mjesto gdje su ljubitelji povijesti prisiljeni posjetiti.

Da ne spominjemo činjenicu da hrana ima jak talijanski utjecaj, vino se uzgaja gotovo posvuda u zemlji, vodopadi su u izobilju i postoji više nacionalnih parkova koji nude zapanjujući pogled.

Vaš vodič kroz Hrvatsku počinje ovdje.

OPĆENITE INFORMACIJE O ZEMLJI:

Valuta: hrvatska kuna (KN) ; 1 kn =0.13 Euro, =0.15 USD

Službeni jezik: hrvatski, engleski i talijanski se široko govore i razumiju, njemački također

Stanovništvo: 3.9milijuna

Religija: kršćanstvo

Glavni grad Hrvatske i najveći grad: Zagreb.

Ostali glavni gradovi (prema broju stanovnika): Split, Rijeka, Osijek

Hrvatske regije: 4 ( Centralna Hrvatska, Istra, Slavonija, Dalmacija )

Nacionalni parkovi: 8 ( BrijuniKornati, KrkaMljetPaklenicaPlitvička jezeraRisnjakSjeverni Velebit )

Otoci i obala: 1244 otoka na 6278 kilometara obale

Najviši vrh: Dinara, 1831 m

Klima i vrijeme : Klima je mediteranska uz jadransku obalu, što znači topla suha ljeta i blage zime, s prosječno 2.600 sati sunčeve svjetlosti godišnje - jedna je od najsunčanijih obala u Europi! Unutrašnjost zemlje ima kontinentalnu klimu s vrućim ljetima i hladnijim, snježnim zimama.

Telefonski broj u slučaju nužde: 112

KADA POSJETITI HRVATSKU?

Hrvatska ima dva klimatska obrasca. Na obali je zastupljena ugodna mediteranska klima dok unutrašnjost doživljava kontinentalnu klimu, ali čak i uz obje klime, sigurno možete pronaći najbolje vrijeme za putovanje u Hrvatsku i vidjeti sve što želite.

Za oba dijela zemlje, najpopularnije vrijeme za posjet je ljeto - točnije srpanj i kolovoz. Međutim, ovo su i mjeseci vrhunca putovanja, što znači da su stari gradovi krcati, kruzeri dolaze, plaže su daleko od tišine, a smještaj se brzo puni (a i cijene rastu). Međutim, vrijeme je najtoplije .

Od listopada do svibnja, osobito uz obalu, a još više na otocima, mnoge mogućnosti smještaja će se zatvoriti jer postane prehladno. Ovo je dobro vrijeme za posjet unutrašnjosti Hrvatske, gdje će nacionalni parkovi biti raznobojni. Zagreb se također oblači za Božić i prekrasan je grad za istraživanje u svako godišnje doba.

Najbolje vrijeme za ovaj vodič po Hrvatskoj je tijekom predsezone, svibnja, početkom lipnja i rujna. Tijekom ovih mjeseci i dalje ćete imati izvrsno vrijeme, ali ni približno toliko turista, a da ne spominjemo da su cijene znatno jeftinije nego u sezoni, srpnju i kolovozu.

PLAN PUTOVANJA

Naš desetodnevni vodič po Hrvatskoj vodi vas od Zagreba do Dubrovnika (ili obrnuto) kroz neke od najpopularnijih hrvatskih gradova, prirodnih ljepota,znamenitosti, plaža i otoka. Upravo zato i  predlažemo barem 10 dana u Hrvatskoj kako biste u miru uspjeli doživjeti i posjetiti sve najbolje što nudi.

No, nemojte  se iznenaditi ako odlučite ostati dulje, Hrvatska ipak ima način da osvoji srca svojih putnika !

1 Dan. Zagreb

Zagreb, najveći grad i glavni grad Hrvatske, često zanemaruju turisti koji biraju popularnija primorska odredišta u zemlji i zapravo ne znaju što učiniti u Zagrebu. No, grad je vrijedan posjeta, a broj sjajnih zagrebačkih turističkih atrakcija mogao bi biti zaista iznenađujući. Glavni grad Hrvatske može očarati prekrasnom i impresivnom arhitekturom, velikim muzejima i mnogim drugim mjestima koja Zagreb mora vidjeti, uključujući i alternativna mjesta. Ovo je jedno od najboljih mjesta za učenje o Hrvatskoj i njezinoj povijesti.

1.Gornji grad  -Gornji grad je srednjovjekovna jezgra Zagreba iz 12. Stoljeća. U Gornjem gradu ćete prošetati popločanim ulicama, uroniti u kafiće i diviti se najljepšim zagrebačkim arhitektonskim trenucima.  Uputite se na Kaptol, -naselje čije je postojanje potvrđeno je 1094. godine kada je kralj Ladislav osnovao Zagrebačku biskupiju Kaptol je dio Zagreba na Gornjem gradu i sjedište je rimokatoličkog nadbiskupa u Zagrebu. Također, ovdje ćete vidjeti Crkvu sv. Marka, Zagrebačku katedralu, kulu Lotroščak, Grički tunel i mnoge ostale atrakcije.

2.Dolac  -legendarna, a i ujedno najstarija zagrebačka tržnica gdje ćete osjetiti pravi ugođaj grada i doživjeti lokalne okuse hrvatskih proizvođača. U produžetku tržnice Dolac smjestila se najživlja zagrebačka ulica i omiljeno okupljalište mladih. Zavirite u Tkalčićevu ulicu i odmorite uz šalicu omiljenog napitka i hrani u jednom od brojnih caffe barova i restorana.

3.Tomislavac- jedan od najljepših javnih gradskih parkova, glavno okupljalište mladih Zagrepčana i mjesto raznih festivala i događanja od kojih svakako izdvajamo prekrasni, višestruko nagrađivani Advent.

2 Dan. Plitvička jezera

Duboko u ličkoj šumi, 16 skrivenih jezera na različitim visinama prelijevaju se jedno u drugo stvarajući najljepše kaskade i slapove u raznim bojama koje se stalno mijenjaju. Ovo mjesto svjetske baštine UNESCO-a je priroda u svom apsolutnom najboljem izdanju. Biti ćete okruženi nevjerojatnim pogledom na jezero i slapovima dok hodate slikovitom pješačkom stazom. Možete unajmiti educiranog vodiča ili sami istražite park.

1. Jezero Kozjak -Najveće jezero je Kozjak s 81,5 hektara površine, ujedno i najdublje s 47 m.

Nalazi se na granici Gornjih i Donjih jezera.Na jezeru se nalazi jedan otok pod imenom Štefanijin Otok, a ime Kozjak dolazi od koza koje su, prema legendi, bježeći od vukova prelazile preko zaleđenog jezera te propale u ledu.

2. Veliki slap -Veliki slap smješten je u Donjim jezerima te  je ujedno i najviši slap u Nacionalnom parku Plitvice i nalazi se u blizini Plitvica Sela na kraju jezera.

3. Slapovi Milke Trnine -Smješteni na barijeri između Milanovca i Gavanovačkog jezera, Slapovi Milke Trnine dobili su ime po poznatoj opernoj pjevačici s kraja 19. stoljeća, sopranistici Milki Trnini, koja je donirala značajna sredstva za očuvanje i zaštitu prirode Plitvičkih jezera.

4.Galovački buk  - 16 metara visok slap koji se nalazi u srcu Gornjih jezera. Hrani se utočnim vodama Milinog jezera i Galovca koje se spuštaju u Gradinsko jezero. Nekada je bio puno viši i širi, no zbog brojnih srušenih stabala i krhotina vodopad je danas znatno manji.

3 Dan. Zadar

Zadar je jedan od najživljih i najfascinantnijih gradova na Jadranu. Obuzet poviješću, ali s dinamičnim kulturnim životom, u Zadru ćete doživjeti pravo iskustvo. Izlazeći na Jadran i uživajući u jednom od najljepših zalazaka na svijetu, stari grad Zadar u Hrvatskoj gotovo je prepun baštine.

1.Rimski Forum -najveći rimski forum na istočnoj strani Jadranskog mora. Bio je glavni trg rimskog Iadera na kojem se odvijao javni život grada, a njegova gradnja je započela u 1. stoljeću prije nove ere. Odmah pored nalazi se Crkva svetog Donata koja je sagrađena na ostacima foruma u 9. Stoljeću, te je do danas zadržala izvorni oblik.  Danas je jedan od prepoznatljivih simbola Zadra i omiljeno mjesto koncertnih skupova i ostalih kulturno-umjetnička događanja

2. Pozdrav Suncu i Morske orgulje -izvanredna instalacija hrvatskog autora Nikole Bašića od 300 fotoosjetljivih staklenih ploča koje apsorbiraju dnevnu svjetlost i noću se pretvaraju u jedinstvenu svjetlosnu predstavu.Morske orgulje bilježe kretanje valova i pretvaraju ih u glazbu koja je jedinstvena u svijetu.

3. Katedrala svete Stošije -monumentalna  romanička građevina, a ime nosi po srijemskoj mučenici kojoj su se u Zadru poklonila dvojica papa; Aleksandar III. koji je 1177. godine pohodio njezin grob te papa Ivan Pavao II. koji se 2003. poklonio ispred ulaznih vrata katedrale

4.Pješčana plaža Borik - Jednako popularna među lokalcima i turistima, ova napola šljunčana, napola pješčana plaža s manjim betonskim dijelom nudi svega pomalo za svakog. Nalazi se samo 4 km udaljena od Zadra, što je idealno za ugodnu šetnju. Plaža nudi i prirodni hlad u staroj borovoj šumi koja ju okružuje.

4 Dan. Šibenik

Šibenik je sjajno mjesto za prekid vašeg putovanja Hrvatskom niz dalmatinsku obalu. Iako u Šibeniku nema tako puno atrakcija kao u većim gradovima, ovaj grad nudi sporiji tempo, manje turista i nevjerojatne poglede. Lijepo očuvana stara gradska jezgra odlična je za lutanje i ispunjena je prekrasnom arhitekturom iz 15. i 16. Stoljeća. Zanimljivo, Šibenik je bio prvi grad na svijetu koji je imao struju prije više od 100 godina, kroz električni sustav na rijeci Krki koji je osmislio Nikola Tesla.

1.Tvrđava sv. Mihovila -jedna je od pet šibenskih tvrđava i baš ona iz koje je nastao ovaj grad. Izgrađena tijekom srednjeg vijeka, smještena na vrhu brda usred starog grada s kojeg se proteže prekrasan pogled.

2.Katedrala Svetog Jakova  - Danas navedena kao UNESCO-ova svjetska baština, jedan je od arhitektonskih vrhunaca Dalmatinske obale. Tijekom gradnje ugrađeni su različiti stilovi što joj danas daje prepoznatljiv izgled.

3.Tvrđava svetog Ivana - najviša je gradska tvrđava, obrambenog karaktera nastala u 17. Stoljeću, a nalazi se na vrhu brda, s nevjerojatnim pogledom na grad.

4. Plaža Banj - Plaža Banj je prekrasna šljunčana plaža s koje se pruža pogled na staru jezgru Šibenika. Iz centra grada se do plaže Banj može doći šetnicom uz more, a za to je potrebno desetak minuta laganog hoda. Plaža nudi brojne sadržaje koji će učiniti  vaš odmor još ugodnijim.

5 Dan. Split

Na prekrasnoj dalmatinskoj obali Hrvatske, Split je drugi po veličini grad u Hrvatskoj. Ovo 1700 godina živo i postojano mjesto savršeno spaja urbani način života sa povijesnom arhitekturom. Split je bio kontinuirano naseljen tisućama godina, počevši od Rimljana, zatim Bizantinaca, Hrvata, Mlečana i na kraju Austrijanaca, koji su otišli tek 1918. Godine. Sve ove kulture doprinijele su današnjem izgledu grada, njegovoj jedinstvenoj arhitekturi, kulturi i fascinantnim spomenicima.

Sklono tome, donosimo Vam popis najzanimljivijih mjesta koja ne smijete zaobići na svom posjetu Splitu:

1.Dioklecijanova palača. Ovo je zapravo više utvrda, sastavljena od mnoštva različitih građevina. Napravljena je za cara Dioklecijana, a danas je jedna  od glavnih znamenitosti Hrvatske, UNESCO-ova svjetska baština i fascinantno mjesto za istraživanje. U sklopu kompleksa vidjet ćete i Vestibul, Jupiterov hram, Zlatna, Mjedena, Srebrna i Željezna vrata te raskošne podrume.

2.Katedrala Sv. Duje - Među europskim katedralama ona splitska nalazi svoje sjedište u najstarijoj građevini - Mauzoleju rimskog cara Dioklecijana. Unutar katedrale, na kraju drugog tisućljeća, povijest pomiruje drevnu pogansku, kršćansku srednjovjekovnu i modernu baštinu.

3. Splitska Riva - prekrasna popločena šetnjica uz more. Možemo reći kako je kroz stoljeća  postala gradski dnevni boravak te  najpopularniji i najvažniji javni prostor Splita.

4. Plaža Bačvice - Plaža Bačvice legendarna je splitska plaža i svakako ju morate posjetiti tijekom boravka u Splitu. To je glavna gradska plaža, zapravo prirodni fenomen – pješčana plaža u srcu velikog grada. Uvečer, Bačvice postaju jedna velika zabava.

6 Dan. Otok i grad Hvar

Hvar- drevni grad bogate povijesti na istoimenom otoku u hrvatskom Jadranu koji je ponosan sa činjenicom što ima najviše sunčanih sati od svih otoka u Jadranskom moru.

Za grad Hvar mnogi kažu da je grad kao iz bajke zbog svoje arhitekture, divne prirode i blage klime. U Hvaru svatko može pronaći sve ono što daje mir duši i opuštanje tijelu. Vinogradi, vinove loze lavande i osamljene uvale samo su neke od nevjerojatnih stvari koje ćete doživjeti na otoku Hvaru. U nastavku pogledajte glavne hvarske atrakcije i zanimljivosti.

1.Katedrala svetog Stjepana -Na mjestu benediktinskog samostana Svete Marije Lesne sagrađena je katedrala sv. Stjepana I. pape i mučenika. Katedrala je postala u 13. stoljeću, kada se središte biskupije iz Starog grada preselilo u Hvar.

2.Tvrđava Fortica  -Ova prekrasna utvrda koja datira iz 16.stoljeća nudi prekrasan panoramski pogled na cijeli otok Hvar i Paklinske otoke u kojem ćete uživati. Ne samo da je jedno od ljepših mjesta za posjetiti već je i dolazak do nje odlično iskustvo. Ako se od glavnog trga uputite prema sjeveru proći ćete kroz glavna gradska vrata Porta di Datallo naići ćete na stepenice koje, okružene aromama mediteranskog bilja, vode sve do vrha Fortice - ili kako je lokalci zovu, Španjole.

3.Trg sv. Stjepana -Središnji hvarski trg, Trg sv. Stjepana, poznat i pod nazivom Pjaca, najveći je trg u Dalmaciji. Obuhvaća 4500 m². Izvorno se radilo o dubokoj uvali i more je sezalo sve do mjesta na kojem se danas nalazi katedrala. Kasnije postaje prostor između dva utvrđena grada, Grode na sjeveru i Burga na jugu. U središtu je Pjace komunalni bunar iz 1520. godine, popravljan u dva navrata, 1780. i 1830. godine. Pjaca je u potpunosti popločana 1780. godine.

4.Pakleni otoci - Preko šest milja dugačka skupina otočića jedna je od najvećih atrakcija hrvatskog turizma. Provodeći dan tamo, osjetit ćete se avanturistički na udaljenosti od samo nekoliko stotina metara od otoka Hvara.Paklene otoke možete posjetiti tijekom našeg obilaska kajakom uz svakodnevni odlazak iz grada Splita ili grada Hvara. Ovdje su plaže prekrasne,a more čisto - sve što vam treba za odmor i relaksaciju.

7 Dan. Otok Korčula

Baš kao i Hvar, možete napraviti jednodnevni izlet iz Korčule iz Splita ili ga učiniti cjelodnevnim zaustavljanjem na vašem putovanju. Otok Korčula jedan je od najljepših otoka u Hrvatskoj. Iako je prilično mala  u Korčuli postoji nevjerojatan broj stvari za raditi. Dom antičkih znamenitosti, zadivljujuće obale, lokalnih vinarija i rodnog mjesta Marka Pola, lako je razumjeti zašto se toliko turista odlučuje posjetiti Korčulu.Najbolje što možete učiniti je parkirati automobil i proputovati grad na biciklu. Vinogradi i plaže samo su neke od stvari koje ćete otkriti tijekom vožnje biciklom.

1.Crkva svetog Petra -Ova mala gotička crkva iz 14. stoljeća jedna je od najstarijih u Starom gradu, ali savršeno očuvana. Smještena je na malom trgu pored Katedrale na uglu s Ulicom Don Pavla Pose.

2.Kuća Marka Pola -Mnogi stari zapisi potvrđuju da je Marko Polo rođen i da je živio na Korčuli čemu svjedoči i njegova malena kamena kućica koja je preuređena upravo kao muzej Marka Pola i velika je atrakcija turistima iz svih krajeva.

3.Katedrala svetog Marka -Jedna od najpoznatijih znamenitosti otoka Korčule je Katedrala svetog Marka je izgrađena u 15. stoljeću, u gotičko-renesansnom stilu. Locirana na glavnom gradskom trgu gotovo ju je nemoguće izbjeći kada ste na ovom prekrasnom otoku.

4.Pupnatska luka - Odmorite uz svjetluckanje sitnog pjeska i bljeskanje valova! Pupnatska Luka najpoznatija je plaža na otoku Korčuli na južnoj, takozvanoj defora strani otoka, što znači da je okrenuta prema jugu Jedna je od najvećih uvala na južnoj strani Korčule, s prekrasnom, širokom i vrlo prilagodljivom šljunčanom plažom na dnu zaljeva.

8 Dan. Otok Mljet

Kada se pitate što učiniti na Mljetu, jedna od prvih stvari koje trebate učiniti je posjetiti njegov nacionalni park ! Nacionalni park Mljet je prekrasan otočni park koji se nalazi na otoku Mljetu u dubrovačkom arhipelagu. U parku ćete pronaći najnetaknutije šume, dva jedinstvena slana jezera i brojne hridi, uvale i malene otočiće. Posjet otoku savršen je za sve one koji se žele opustiti, plivati, sunčati ili se baviti nečim aktivnim, poput vožnje bicikla, planinarenja ili vožnje kajakom. U središtu jednog od jezera nalazi se otočić s nekadašnjim benediktinskim samostanom koji je pretvoren u šarmantan restoranObuhvaća cijeli sjeveroistočni dio otoka Mljeta, što je oko 5300 hektara zemljišta (odnosno jedna trećina cijelog otoka).

1. Soline - mjesto na otoku Mljetu. Smjestilo se podno brda Montokuca na ulazu u Veliko jezero u nacionalnom parku Mljet.

2. Veliko jezero -Veliko i Malo jezero dva su prirodna slana jezera koja su dio Nacionalnog parka Mljet. Jezera su međusobno povezana uskim kanalom. Možete ih obići u malom čamcu, šetati okolnim šumama koje graniče s jezerima ili plivati u jezeru. Obilazak samostana je iskustvo koje posjetitelje ostavlja bez daha.

3.Mali most -Mali Most je stari kameni most u Nacionalnom parku koji povezuje dvije strane obala malenog kanala čija je uloga povezivanje dva prirodna fenomena: Veliko i Malo jezero. Čitavo područje oko mosta zove se Mali Most, a ovdje je i jedna od glavnih informativnih točaka Parka u kojoj možete naći korisne informacije za obilazak

4. Otok Sv. Marija  -Otočić Sveta Marija nalazi se u južnom dijelu mljetskog Velikog jezera. Njegova veličina je gotovo zanemariva- 120 m x 200 m. Na njemu su pronađeni ostaci rimske građevine, ali je daleko najpoznatiji po benediktinskom samostanu Sv. Marije iz 12. stoljeća.Sagrađen je u vremenu od 1177. do 1198. godine. Benediktinci su najprije na otočiću izgradili samostan, a zatim i crkvu. Crkva je tijekom stoljeća mijenjala izgled pod naletom stilova, renesanse i baroka

5. Plaža Saplunara -Saplunara ( lat.sabalum = pijesak )je plaža sitnog pijeska koja se nalazi u zaštićenoj uvali na otoku Mljetu. Sastoji se od 4 plaže od kojih su najpoznatije Velika i Mala Saplunara.

9 Dan. Pelješac

Obrubljen dugim šljunčanim plažama, poluotok Pelješac koji se proteže sjeverno od Dubrovnika prema Korčuli je ta divna rijetkost, dalmatinski bijeg bez gužve. Pelješac je omiljeno odredište surferima i ljubiteljima vina, a poznat je i po kamenicama i dagnjama - vjerojatno najboljima u Hrvatskoj. Kada ste na Pelješcu, možete uzeti dan odmora od putovanja i naprosto uživati. Ovdje možete doživjeti autohtoni dalmatinski život.

1.Uvala Vučine -Uvala Vučine poznata je po svojoj bijeloj šljunčanoj plaži i prekrasnoj vodenoj vodi. Prirodni rezervat Pinewoods okružuje ovu zaštićenu i egzotičnu lagunu. Mali otok u zaljevu čini zabavno plivanje i uzbudljivo ronjenje i ronjenje s maskom.

2.Malostonski zaljev  -Malostonski zaljev, ponekad poznat i kao Malostonski kanal, uvala je duga čak 21 kilometar na samom ulazu u prekrasan poluotok Pelješac<span style="font-size: 13.5pt; font-family: 'Segoe UI','sans-serif'; mso-

Itinerary

Guide Location

Reviews

4.6
(26 reviews)
Amelia
Yearning for a peaceful and quiet place for getting yourself off from a lot of thoughts then the church in the guide is the best place for that. We toured the church and loved the amazing buildings it has and the wonderful sculptures.
Astrid
Much appreciation to the guide,we were able to tour most places in the guide.It was a haven for us and my family to find beaches, learn history and also enjoy the nature, all in one location. We especially loved the Mountain Srdj that showcased the beautiful landscape and the waterfalls which were a pleasant sight to see. We enjoyed our stay here, thanks to the guide.
Lisa
This itinerary in the guide was perfect for a 10 day vacation. I loved using it. It gave me an adventurous experience. I was able to visit most of the towns within the 10 days. My visit was worth it.
Leo
This itinerary gives a glimpse on what to expect when you visit Croatia. Just general information. I used the itinerary to plan for my trip. The places on the itinerary were picked strategically such that one would save on cost. I loved using the itinerary. The places in the itinerary were amazing.
Chloe
The Riva promenade by the sea left my mind blown, it offered magnificent views of the sea.The guide was really amazing, it was detailed and helped us to plan where to visit during the 5 day trip.However, it gives a plan for 10 day trip at Dubrovnik with lots of things to indulge in.
Vanya
It was exciting for me and my colleagues to walk on the sandy-pebble beach. At the top of Mountain Srdj, the views of the surroundings are panoramic. Thanks to the guide for suggesting to buy some souvenirs in a small shop, my family were happy to see the souvenirs i took home.
Bart
It would have been difficult to tell where to rest, eat and even walk without the help of the guide. For the 10 days we were here, the guide got us well covered as it suggested different interesting places to visit for the 10 days. And true to the guide, Peljesac Penninsula offers the best oysters and mussels.