Vodič kroz najbolja mjesta i aktivnosti u Crikvenici

0
Share
Save

Ovaj prekrasan gradić na Kvarneru jednom je bio rimska trgovačka luka, pa onda i ribarsko mjestašce, a danas je jedno od najatraktivnijih turističkih odredišta u Hrvatskoj.

Svjež zrak - mješavina slanog morskog povjetarca i blagog planinskog zraka koji dolazi iz unutrašnjosti sa sjevera - čista i mirna priroda te 2300 sati sunčeve svjetlosti godišnje čine Crikvenicu fantastičnim mjestom za sve one koji se žele istinski odmoriti, opustiti i oporaviti.

Ovaj šarmantni, ležerni gradić ima ponešto za svakoga: prekrasne plaže (gradska plaža nositeljica je certifikata Plave zastave), ljupki krajolik s pješačkim stazama za duge romantične šetnje, vizuru mediteranskih gradskih vila ukrašenu povijesnim znamenitostima, adrenalinski park i konobe s najboljom mediteranskom kuhinjom. 

Najbolje povijesne lokacije u Crikvenici

1.1. Arheološko nalazište Ad Turres

Rimsko naselje Ad Turres (“uz kulu”) preteča je Crikvenice i u antičko doba služilo je kao postaja na trgovačkoj ruti kroz Vinodolsku dolinu. U njemu je na prijelazu u novu eru djelovala keramičarska radionica u kojoj se izrađivao jedinstveni tip amfore, danas znan kao Jadranska amfora.

1.2. Crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije

Ova je crkva važan dio povijesne jezgre Crikvenice, a sagradila ju je obitelj Frankopan početkom 15. stoljeća. U njoj se nalazi prekrasna zbirka umjetnina i skulptura, uključujući sliku Sv. Šimuna, jedino umjetničko djelo koje je preživjelo veliki požar koji je uništio dobar dio grada Kotora.

1.3. Ruska pravoslavna crkva

Iako je ova crkva godinama zatvorena, bitan je dio povijesti crikveničkog područja: izgrađena je za potrebe ruskih državljana koji su u grad došli tijekom ruske Oktobarske revolucije 1917. godine.

1.4. Tvrđava Badanj

Središte ove srednjovjekovne utvrde izgrađeno je između 4. i 6. stoljeća nove ere, dok su ostali dijelovi, uključujući i malu crkvu Duha Svetoga, sagrađeni u kasnijim stoljećima. Prema legendi vezanoj za utvrdu, na ovome je mjestu jednom obitavala gigantska zmija koja je čuvala skriveno blago.

1.5. Gradski muzej u Crikvenici

Artefakti izloženi u muzejskim zbirkama gradskog muzeja prikazuju kulturnu baštinu grada i njegove okolice od prapovijesnog do modernog doba. Možda i najzanimljivije među njima su zbirka starih razglednica te paleontološka zbirka. U muzeju se često održavaju razne radionice tijekom kojih posjetitelji mogu naučiti sve o povijesti crikveničkog područja.

1.6. Crkva Sv. Antuna Padovanskog

Kamen temeljac ove crkve položen je 1934. godine, a iako je dovršena pet godina kasnije, njezin veličanstveni zvonik visok 35 metara završen je tek početkom 21. stoljeća.

Romantično putovanje kroz Crikvenicu

2.1. Mediteranski labirint ljubavi

Ovu vrlo posebnu crikveničku atrakciju čine četiri stotine grmova lovora zasađenih u obliku labirinta. Put do centra možete istražiti u paru, ali i sami: bitno je samo da se prepustite blagotvornim učincima mediteranskih mirisa, zelenilu koje vas okružuje i umirujućem šumu vode, i dopustite da Mediteran u vama probudi najljepše i najromantičnije emocije.

2.2. Ljubavna cestica

Ljubavna cestica kraljica je romantičnih šetnji Jadranske obale. Ova staza, duga osam kilometara, voditi će vas kroz Crikvenicu i njezinu okolicu, mimo povijesnih i prirodnih znamenitosti, i pružiti vam idealno okruženje za one najslađe trenutke ljetne romanse.

2.3. Kissing Spot lokacija “Prva”

Nastavite svoje romantično putovanje uz crikveničku Kartu za zaljubljene koja će biti vaš vodič kroz najbolje lokacije za razmjenu poljubaca u Crikvenici i njenoj okolici.

Prva od ovih Kissing Spot lokacija nalazi se na crikveničkoj rivi i ukrašena je skulpturom u obliku crvenog srca sa natpisom “Kiss and Tell”. Nakon prvog poljupca slijedite kartu u smjeru Jadranova, Selca i Dramlja, i ne zaboravite svaki poljubac ovjekovječiti fotografijama.

Umjetnost u Crikvenici

3.1. Muzejska zbirka “Kuća Klović”

Ova memorijalna zbirka posvećena je jednom od najvećih svjetskih umjetnika, hrvatskom slikaru Jurju Kloviću. Kolekcija je raspoređena u nekoliko tematskih prostorija i pravi je hommage ovom majstoru minijature rođenom u Grižanima.

3.2. Gradska galerija Crikvenica

Gradska galerija Crikvenica središnja je točka kulturne scene grada još od 2004. godine, kada je osnovana. Djeluje u sklopu Kulturnog centra „Dr. Ivana Kostrenčića” i ima tri izložbena mjesta.

Prva lokacija je sama galerija, u kojoj se redovito izlaže suvremena umjetnost, sa naglaskom na umjetnička djela lokalnih slikara i kipara. Druga je Memorijalni umjetnički studio Zvonka Cara u kojemu se održavaju ljetne umjetničke radionice. Treća je lokacija skup više izložbi na otvorenom, a jedna od njih je i dio izložbe posvećene Michelangelu minijature, Jurju Kloviću.

Zabava u Crikvenici

4.1. Aquarium Crikvenica

U centru Crikvenice krije se podvodni svijet sa tridesetak akvarija koji se prostiru na površini od 200 četvornih metara. U njima je dom našlo preko stotinu vrsta riba Jadrana i tropskih mora. Posjet ovom akvariju biti će posebno zanimljiv najmlađim članovima vaše obitelji, no u smirujućem vodenom okruženju uživati će i odrasli.

4.2. Adrenalinski park Crikvenica

Još jedno odlično mjesto za djecu i odrasle je i Adrenalinski park Crikvenica u kojem se možete zabavljati cijeli dan. Uz dvije fantastične staze za penjanje s preprekama, od kojih je jedna prikladna za djecu, možete se upustiti u paintball bitku ili summo borbu. Nakon toga popijte piće u ugostiteljskom objektu parka, prikladno nazvanom The Adrenaline Bar.

Najbolje plaže u Crikvenici

5.1. Gradska plaža Crikvenica

Ova prekrasna šljunčano-pješčana plaža smještena u mini uvali omeđena je borovom šumom i prava je mala gradska oaza. Opremljena je dodatnim sadržajima, a ujedno je i nositeljica je Plave zastave, certifikata koji jamči kvalitetu mora i rekreativno-ugostiteljske ponude.

5.2. Plaža za pse - Monty’s Dog Beach & Bar

Crikvenica je poznata kao grad koji voli kućne ljubimce pa je jedno od omiljenih odredišta za sve one koji svoje četveronožne prijatelje vole voditi sa sobom u svoje avanture. Dio Podvorske plaže savršeno je mjesto za pse: uz tuš vaši će ljubimci ovdje naći i mjesto za drijemanje pod nadstrešnicom te bar za pse koji u ponudi ima sladoled, pivo i biljne čajeve za pse.

5.3. Plaža Podvorska

Dio ove plaže najmenjen je posjetiteljima koji imaju kućne ljubimce, no onaj najveći dio opremljen je sadržajima za zabavu i rekreaciju i odličan je izbor ako na plaži volite provesti cijeli dan. Šljunčani teren i lagan pristup moru čine ovu plažu idealnom za djecu i starije osobe.

5.4. Plaža Poli Mora

Ako želite razveseliti najmlađe članove vaše obitelji zaputite se u Selce. U ponudi plaže Poli Mora nalaze se razne sportske aktivnosti, a djecu će posebno oduševiti gigantski vodeni tobogan.

Gastronomija u Crikvenici

6.1. Pancake House Palčica

Cijeli restoran posvećen palačinkama mogao bi postati vaša omiljena zalogajnica u Crikvenici, jer tko ne voli palačinke na francuski način u bilo koje doba dana i noći? Uz slatke, na jelovniku se nalaze slane palačinke i palačinke u američkom stilu, te odličan izbor pića koji će popratiti vašu delikatesnu gozbu.

6.2. Restoran Dida

Restoran Dida nudi tradicionalna riblja i mediteranska jela pripremljena suvremenim tehnikama kuhanja. U ponudi se nalaze i degustacijski jelovnici sa pet do sedam sljedova, popraćeni najboljim domaćim i svjetskim vinima. Ako tražite ugodno mjesto za ručak pod krošnjama mediteranskih stabala i sa pogledom na more, ovaj je restoran odličan izbor.

6.3. Konoba Trabakul

U ovoj je konobi apsolutno sve lokalno i autentično: ugodna opuštena atmosfera, mediteranska jela spravljena po tradicionalnim receptima, domaće namirnice, i rustikalni ambijent ukrašen namještajem i dekorom od drveta i kamena. Ako ste u potrazi za domaćim šarmom dalmatinske kuhinje, ovo je definitivno mjesto za vas.

Zašto posjetiti Crikvenicu?

Kao i ostali primorski gradovi u Hrvatskoj, i Crikvenica ima dugu povijest koja seže u rimsko i ilirsko doba. Tako će svi oni koji na odmoru vole razgledavati povijesne znamenitosti uživati u crikveničkim povijesnim građevinama i muzejskim zbirkama.

Crikvenica je poznata i kao grad ljubavi i romantike, pa predlažemo da sami otkrijete zašto šetnjom kroz Labirint ljubavi.

Ako na ljetovanje vodite svoje kućne ljubimce svakako posjetite Monty Beach & Bar plažu za pse.

Crikvenica je i poznato hrvatsko lječilište u kojemu se nalazi niz wellness & spa centara. Njezine plaže i priroda, te iznimno blagotvorna klima odlični su za sve one koji se nakon odmora žele osjećati osvježeno i pomlađeno. 

U našem smo vodiču za vas izdvojili najbolja mjesta i aktivnosti u Crikvenici te se nadamo da će vam naši prijedlozi pomoći u istraživanju ovog prekrasnog primorskog gradića. 

Voljeli bismo čuti vaše crikveničke priče pa vas pozivamo da svoje dojmove podijelite u komentarima.

Želimo vam dobru zabavu i odličan odmor!

Guide Type

Combined

Itinerary

Guide Location

Reviews

4.8
(7 review)