Vodič kroz Nacionalni park Mljet

4.5
Share
Save

Otok Mljet najzeleniji je hrvatski otok, prekriven gustim mediteranskim šumama alepskog bora i hrasta crnike. Ne čudi da je čak trećina otoka, zbog flore, ali i bogate faune koje ovdje obitavaju, 1960. godine proglašena Nacionalnim parkom, a morski dio iste taj je status dobio 1997. godine.

 

1. Nacionalni park Mljet

Iako je zvijezda ovog nacionalnog parka njegova priroda okrunjena sa dva slana jezera, u njemu se nalaze i lokacije kulturno-povijesne baštine koja seže do doba Ilira i Rimljana. U ovom vodiču provesti ćemo vas kroz najzanimljivija mjesta u Nacionalnom parku i predstaviti vam njihovu prirodnu ljepotu, ugostiteljsku ponudu i neka od lokacija bogate kulturne baštine otoka Mljeta.

2. Soline

Ovo je mjestašce prvo na koje ćete naići kada u Nacionalni park dolazite kroz Solinski kanal. Danas su Soline turističko mjesto no u vrijeme prije nego što su izgrađene na ovoj su lokaciji benediktinski redovnici proizvodili sol, po čemu je mjesto kasnije dobilo ime.

3. Solinski kanal

Ovaj kanal spaja Veliko jezero i otvoreno more. Na njegovom se ulazu koje se ujedno naziva i Vrata od Solina, nalazi kameni križ kojega su podigli Benediktinci.

4. Veliki Most

Na ovoj se točki Veliko jezero spaja sa morem. Obale kanala na ovome su mjestu povezane malim pješačkim mostom. U prošlosti su Benediktinci ovdje imali mlin za proizvodnju brašna.

5. Vrh Montokuc

Sjeverno od Solina, u unutrašnjosti Nacionalnog parka, smjestio se ovaj vrh koji je okrunjen drvenom osmatračnicom. Kako se sa ovoga mjesta pruža najbolji pogled na cijeli nacionalni park, tijekom ljetnih mjeseci sa ove platforme mljetski vatrogasci budno motre teritorij parka u svrhu zaštite of požara.

6. Goveđari

Iako je ovo selo smješteno u unutrašnjosti Nacionalnog parka, na njegovom širem području nalaze se neke od najpoznatijih lokacija parka. Zanimljivo je da je do kraja osamnaestog stoljeća na ovom dijelu otoka stalno naseljavanje bilo zabranjeno.

7. Crkva Sv. Nikole

Ova je crkvica ujedno i župna crkva u Goveđarima, a u njoj se čuva prekrasni narodni vez posvećen svetom Nikoli.

8. Veliko i Malo jezero

Vjerojatno najpoznatija lokacija Nacionalnog parka, ova su jezera duboki morski zaljev koji se formirao u post-glacijalnom dobu. Međusobno su povezana plitkim kanalom, a u prapovijesti su vjerojatno bila ispunjena slatkom vodom

9. Mali Most

Mali je most izgrađen 1939. godine. Mali kanal preko kojega vodi idealno je mjesto za kupanje, a kako je plitak, u njemu se najviše brčkaju djeca. Sa ovoga mjesta polaze brodovi koji voze do otočića Sv. Marija.

10. Radulj Tours Bike & Kayak Rental

U slučaju da poželite biciklirati po obali Velikog i Malog jezera, ili jezera pak prijeći sa kajakom i kanuom, u blizini Malog mosta nalazi se agencija u kojoj možete iznajmiti bicikl, kajak ili kanu.

11. Otočić Sveta Marija

Ovaj je bajkoviti otočić, na kojemu se i danas nalazi benediktinski samostan, jedno od najomiljenijih mjesta na otoku Mljetu i apsolutni biser turističke ponude Nacionalnog parka.

12. Benediktinski samostan na otočiću Sv. Marija

Ovaj prekrasni romanički samostan jedna je od najstarijih crkvenih građevina na Jadranu. Prvi puta se spominje 1220. godine, a nadograđivan je u 15. i 16. stoljeću. Krajem 17. stoljeća dodani su mu vanjski bedem i toranj.

13. Restoran Melita

Smješten podno benediktinskog samostana, uz fantastičan pogled na Veliko jezero, ovaj je restorančić idealno mjesto za ručak, kavu i pauzu. Smješteni u predivnom krajoliku otočića moći ćete uživati u jelima od ribe, mesa i sezonskog povrća.

14. Polače

Ovo je naselje najstarije na otoku Mljetu i poznato je po obilju antičkih ostataka nad kojima je Polača kasnije sagrađena i po kojima je dobila ime. Luka u zaljevu uz koji leži iznimno je sigurna za pristajanje i sidrenje pa se u njoj gotovo uvijek nalaze brodovi i brodice.

15. Rimski ostaci u Polačama

Na ovom se lokalitetu mogu vidjeti antički ostaci palače, dvaju bazilika i malog kupališta. 

16. Zapadna ranokršćanska bazilika

Među ostacima ove bazilike građene u petom stoljeću nove ere pronađena je kamena ploča sa natpisom iz trećeg stoljeća.

17. Konoba Antika

Smještena na obali Polača ova konoba nudi fantastična jela ispod peke po kojima je i poznata. Popularna je među nautičarima jer ima svoj vez, ali i zbog blizine antičkih ruševina.

18. Restoran Stella Maris

Ovaj restoran apsolutna je zvijezda Polača. Osim što ćete za večeru moći birati između jela ispod peke i jela sa roštilja, na jelovniku se nalazi niz odličnih salata sa plodovima mora. Uz restoran možete privezati brod, ali i rezervirati apartmanski smještaj.

19. Agencija ID ADventures

Za sve one koji se uz razgledvanje i šetnju po nacionalnom parku žele otisnuti u istaživanje obale, agencija ID Adventures u ponudi ima kajakarenje. Moći ćete izabrati između dvije ture, lakše i one zahtjevnije, a na putu ćete prolaziti oko nekoliko otočića nacionalnog parka Mljet.

Guide Type

Top attractions

Itinerary

Guide Location

Reviews

4.5
(26 reviews)
Ahmed
Cycling around this National Park is something I would live to remember. The view of nature and the lakes was so amazing. It was so relaxing. There are bikes for hire. I am owing my successful adventure to the guide I had an amazing moment.
Mathilde
I enjoyed my visit to this Park. The Little bridge was so lovely. My kids had an amazing time swimming here. They loved every moment they spent here. They also enjoyed boat riding to St. Mary. The guide really was of much great use
Gaston
The guide made me have such an amazing moment in this National Park. I visited its inland Park. The view from Montokuc was so lovely. One could see the entire Park. It was such a breathtaking moment. The Church of St. Nicholas was so magnificent. It was worth the visit.
Campbell
As an architect i love getting new ideas of new art and designs of houses and this guide did a solid for me. I visited the Govedjari village and the structures here are remarkable and inspiring;the locals were very to kind and welcoming and explained to me everything that i needed to know about the structure of the houses. It's a great place to learn architectural art.
Harry
I loved the cultural natural beauty of the Mljet National Park. I saw it in the guide and went there to see for myself. The natural beauty was awesome. Thanks for your guide.
William
The National Park at the Islet of St Mary was fantastic because i used the guide. I took long walks in this park. The scent of the flowers and plants was soothing. I enjoyed my alone time here,
Weber
With the help of the amazing guide i went for kayaking with the Agency ID Adventures where we kayaked through several islands of the national park. I chose the most challenging exploration and it was mind blowing and adventurous. This a great place to visit.