Vodič kroz nazanimljivije activnosti i znamenitosti u Kastavu

4.4
Share
Save

Kastav je grad smješten u Primorsko- goranskoj županiji, podignut na 365 metara visokom brežuljku s kojeg se proteže nevjerojatan panoramski pogled na cijeli Kvarnerski zaljev.

Kroz godine Kastav je razvio zadivljujuću turističku ponudu, pa se tako danas može pohvaliti brojnim kulturno-zabavnim manifestacijama, muzejima, galerijama, znamenitostima, vrhunskim restoranima u kojima možete kušati tradicionalne okuse i uživati u enološkim užitcima te uređenim biciklističkim i pješačkim stazama koje prolaze kroz obližnje šume - Loza i Lužina.

Ono što Kastav čini privlačnim jest i blizina i laka dostupnost obližnjih većih gradova, ponajviše onih na obali- Rijeke i Opatije, pa vam je tako tokom ljetnih mjeseci dovoljan kratki put za posjetiti Kvarnerski zaljev, otoke i  plaže, bez da se upuštate u velike gužve i prenapučenost spomenutih mjesta.

Ne sumnjamo kako će vam Kastav nakon posjeta ostati u sjećanju upravo zbog svoje raznolikosti, gostoljubivosti i toplini domaćina. U nastavku vam donosimo  atrakcije,znamenitosti i glavna obilježja grada Kastva:

MANIFESTACIJE GRADA KASTAVA

Kao što smo spomenuli, Kastav se oduvijek ponosio svojom povijesnom i kulturnom baštinom, pa su tako ti običaji postali prepoznatljivom karakteristikom grada. Tijekom godine grad je domaćin mnogim glazbenim festivalima od kojih su poznatiji Kastafsko kulturno leto (tijekom srpnja i kolovoza), Festival gitare (u svibnju) i Kastav Blues Festival (u lipnju). Upravo ovi festivali svake godine privlače brojne poznate i cijenjene glazbenike ali i sve brojniju publiku.

Zabavan tradicionalni praznik je također karneval koji svake godine započinje 17. siječnja na dan svete Antonije, a zanimljiv je isvojevrstan praznik-Bela Nedeja, kojim se početkom jeseni slavi mlado vino te se skupljaju lokalni tamburaši, a manifestacija je slavljena u ugodnim ambijentima restorana i caffe barova.

ZNAMENITOSTI GRADA KASTAVA

1.Aleja velikana- Aleja velikana u Kastavu prikaz je najutjecajnijih osoba u hrvatskoj povijesti koje su rodom iz Kastava. Lijepe bijele biste prikazuju tako pet kastavskih velikana koji su: Vladimir Nazor, Ivan Matetić Ronjgov, Vjekoslav Spinčić, Matko Laginja i Matko Mandić. 

2.Crkva svetog Sebastijana i Fabijana- U neposrednoj blizini Aleje velikana podignuta je u 15. Stoljeću ova malena crkva svetog Sebastijana i Fabijana. Crkva je naime izgrađena u doba kada je kolera harala gradom, pa je do danas zadržala titulu zaštitnika svojih mještana od bolesti. 

3.Fortica- Fortica u Kastavu je zapravo šljunčani plato sa visokim drvećem divljeg kestena i klupicama postavljenim za uživanje u prekrasnom panoramskom pogledu na Kvarnerski zaljev te planinu Učku preko puta.

4.Gradska loža- Gradska loža podignuta je davne 1517. Godine na trgu Matka Laginje. Kroz povijest ovo je mjesto bilo središte za druženje mještana ali i za izricanje sudskih kazni i presuda. Jedan od tih običaja se zadržao do danas, pa je tako Gradska loža popularno mjesto okupljanja i raznih događaja i manifestacija.

5.Voltica- Voltica je zapravo ulazak u grad Kastav, odnosno to su glavna Gradska vrata iz 1713. Godine. Nekada su se ovdje nalazila masivna drvena vrata koja su se izlaskom i zalaskom sunca otvarala i zatvarala.

6.Muzejska zbirka Kastavštine- U prostorijama nekadašnjeg gradskog poglavarstva grada Kastava danas se smjetila raskošna Muzejska zbirka koja u svom stalnom postavu za prikaz ima razne autentične predmete, dokumente, fotografije  i karte koje vam pobliže dočaravaju život Kastavčana kroz povijest. 

7.Kuća Belice-Kuća Belice zapravo je novije otvoren muzej koji svoj stalan  postav i sadržaj temelji na dugoj tradiciji rađenja vina na cijelom području grada i okolice. Zadaća muzeja je pobliže prikazati javnosti kako se tokom godina radio vino te koliko je truda, volje i želje utkano u svaku butelju.

8.Idičina peknjica- Još se naziva i Pekarska zbirka te je dio manifestacije Kastafskog kultirnog leta. Ono što je posebno važno je zapravo činjenica da se ovim putem pokušava osvjestiti kulturni identitet te kako bi se potaknula važnost nekadašnjih obrta. Najveću pozornost ima krušna peć koja je izložena u Peknjici, starosti  100tinjak godina, a koja je također u funkciji i danas, pa se tako tradicionalno svake godine peče ukusan kruh.

9.Kaštel sa Crkvom svete Trojice- Mala crkvica svete Trojice iz 15.stoljeća  je podignuta u samom centru grada Kastava, na njegovom središnjem gradskom trgu. Danas je crkvica preuzela funkciju izložbenog prostora.

10.Gradske zidine-Zbog burne prošlosti , od šestog do devetog stoljeća Kastav biva opasan masivnim kamenim zidinama koje su bile povezane sa sveukupno devet visokih kula. Nažalost, tokom stoljeća nekolicina biva uništena, pa ih je danas tako očuvano sveukupno šest od kojih je najpoznatija i najpopularnija za posjet kula Žudika gdje se po usmenoj predaji nekada izvršavalo izricanje presuda, ali i spaljivanje vještica. Sa Žudike se pruža prekrasan panoramski pogled na cijeli Kastav.

REKREACIJA U GRADU KASTAVU

 

Grad Kastav može se pohvaliti brojnim uređenim zelenim površinama poput parkova, šuma te šetnjica koje su odlične za rekreaciju i uživanje u prirodnim ljepotama kraja. Uz šetnjice, popularna aktivnost je i jahanje na konjima s kojima također možete istraživati i prolaziti kroz okolne šume Lozu i Lužinu. Također, u gradu počinje i 63 kilometara duga, uređena biciklistička staza sa rutama koje će oduševiti svakog rekreativca.

 

Donosimo vam popularne staze i detalje kako bi vaš aktivni odmor bio još lakši i zanimljiviji:

1.Staza Kastav-Majev vrh

U šetnju se kreće iz stare jezgre grada ( početna polazišna točka je Fortica )  te se nastavlja u dubine guste šume Loze. Uređene široke staze sa oznakama omogućiti će vam lako kretanje kroz šumu, a ukoliko želite možete se uspeti na Majev vrh koji se nalazi na 410 metara nadmorske visine. Dužina ove kružne staze je otprilike 5 i pol kilometara, a za prelazak će vam biti potrebno  oko sat i pol.

2.Staza Kastav-Zvirić-Stanić-Brajani

U ovoj turi se također kreće iz stare jezgre, odnosno sa Fortice pa se ulazi u šume Lozu i Lužinu. Uređena staza prati  put do raskrižja Zvirić, nastavlja se do odmorišta Stanić gdje se možete okrijepiti i pojesti nešto ukusno te vodi do sela Brajani gdje se kružnim putem ponovno vraćate u Kastav. Dužina ove staze je nešto više od 9 kilometara, a put će trajati oko 3 sata.

3.Staza Kastav - Jelovičani - Breza - Mačkov vrh - Šparožna jama - Stanić - Brajani

Šetnja ovom trećom stazom započinje u staroj gradskoj jezgri, odnosno sa Fortice.Izlaskom na šumsku cestu prati se označena eko staza te se prolazi kroz okolna sela Jelovičani i Breza. Uspon do Mačkovog vrha dovodi vas do odmarališta gdje možete pronaći okrijepu i odmoriti se, a također uživati u prekrasnom panoramskom pogledu na Učku i Gorski Kotar. Dalje staza prati Šparožnu jamu  do odmorišta Stanić, te se kružno vraća u Kastav. Duljina staze je 16 i pol kilometara, a kružni put i obilazak trajati će oko 5 sati.

Ovo su samo neke od stvari koje možete učiniti u ovom prekrasnom gradu na brežuljku. Ovisno o godišnjem dobu, dostupne su i druge aktivnosti: na primjer, u jesen obližnje šume postaju pune vrganja, a uz sve dostupne aktivnosti možete jednostavno prošetati šumom i brati vrganje. Ljeti će vam grad ponuditi mnogo mogućnosti za udoban smještaj, najvjerojatnije s prekrasnim pogledom na more, a put do plaža ili obližnjih mjesta za večernju šetnju neće dugo trajati. U isto vrijeme, vaš će smještaj biti ispunjen ugodnom atmosferom, domaćom hrvatskom hranom i udobnošću. U proljeće, kada nema velikih vrućina, lijepo je voziti se biciklom po ovdašnjim stazama, a zimi osjetiti božićni ugođaj malog mjesta, a možda i s pravim snijegom. Želimo vam ugodan odmor, bez obzira u koje doba godine se odlučite posjetiti Kastav.

Itinerary

Guide Location

Reviews

4.4
(24 reviews)
Mateo
very good!!!
Pieter
Through the guide. I was able to know of the festivals that take place in Kastav. I was able to attend a music festival and it was so amazing. I had a lot of fun thanks to this guide.
Fabian
We went for an adventurous hike along the hiking trails pass through the nearby forests. True to the guide, the people here were hospitable and cordial towards. They made our stay feel like we were at home.
Artur
I learned interesting facts in the guide, about when and why the Church of St. Sebastian and Fabian was built. It was built in the 15th century when the Cholera pandemic had ravaged the city. The locals claim it is a protector of the people from diseases. It was an eventful experience.
Veerle
I enjoyed the panoramic view of the Kvarner Bay and mountain Uchka from Fortica. The guide suggested that It is an iconic relaxing place with wild chestnut trees and benches. I loved the whole experience and will definitely return.
Fynn
We toured the Castle with Church of the Holy Trinity which serves as an exhibition space, there were lots of exhibitions in display. The Kastav Majev Vrh Trail had arranged wide paths that had markings which made our hike through the forest easier. I discovered this interesting place through the help of the guide.
Isaac
After going through the well defined guide, I found some interesting sights to visit in Kastav. The Alley of Giants is a place where giants are believed to have stayed. It was fun being here. We also visited Fortica and had a panoramic view of the Kvarner. I loved being here thanks to the guide.