Vodič za trodnevno putovanje Zagrebom

4.7
Share
Save

Zagreb je glavni grad Hrvatske i najpopularnija turistička destinacija u kontinentalnoj Hrvatskoj. Često ga se naziva gradom s milijun srca, referirajući se na njegove građane koji su vrlo gostoljubivi. To je i grad duge povijesti, jer prvi spomen Zagreba datira u 1094. godinu. Ovdje će svaki posjetitelj uživati u zanimljivoj srednjoeuropskoj arhitekturi, brojnim muzejima, zelenim parkovima i lokalnim gastronomskim specijalitetima. Pitate se, kako najbolje iskoristiti tri dana u Zagrebu? Kako biste saznali odgovor, pročitajte vodič u nastavku.

1. dan

1. Trg bana Josipa Jelačića – Trg bana Josipa Jelačića glavni je gradski trg i centralno mjesto okupljanja građana te prostor gdje se odvijaju različite manifestacije poput koncerata, etno smotri, sajmova domaćih proizvoda i slično. U sredini trga se na nalazi kip bana Josipa Jelačića, djelo kipara Dominika Fernkorna. Nedaleko kipa je fontana Manduševac, za koju legenda kaže da će vam ispuniti želju ako u nju ubacite novčić. Osim kipa i fontane, predivne povijesne fasade plijene pozornost svakog posjetitelja na trgu.

2. Dolac – Dolac je glavna tržnica u gradu. Osim što je arhitektonski zanimljiva, ona je i idealno mjesto za doživjeti život lokalnih stanovnika. Zagrepčani vole ići na tržnicu, a nakon kupovine obavezno sjedaju u jedan od okolnih kafića i razgovaraju o svim aktualnim temama u njihovim životima. Tu je i kip „Kumica“, posvećen vrijednim ženama iz okolice Zagreba koje su tradicionalno uzgajale svoje proizvode i svakoga jutro rano stizale na Dolac kako bi Zagrepčanima ponudile domaće voće, povrće i mlijeko. I dan danas tržnica ima odličan izbor proizvoda: od voća i povrća do mliječnih proizvoda, domaćih tjestenina i raznih začina za kuhanje.

3. Uspinjača - Zagrebačka uspinjača poseban je doživljaj za posjetitelje. Za malu naknadu se možete voziti na Gornji grad i uživati u romantičnom pogledu na grad u najmanjoj i najkraćoj žičari te vrste na svijetu koja je ujedno i spomenik kulture.

4. Crkva svetog Marka - Crkva Sv. Marka sagrađena je u 13. stoljeću. Južni portal crkve jedno je od najboljih gotičkih kiparskih ostvarenja u ovom dijelu Europe. Poznata je i po raznobojnim krovnim crjepovima koji na lijevoj strani tvore grb Hrvatske, Dalmacije i Slavonije, a na desnoj  grb grada Zagreba.

5. Galerija Klovićevi dvori – Galerija Klovićevi dvori smještena je u bivšem isusovačkom samostanu iz 17. stoljeća. Bogat program izložbi i drugih događanja čine ovu galeriju jednom od najvažnijih kulturnih institucija u gradu. Galerija je nazvana u čast Jurja Julija Klovića, hrvatskog slikara i minijaturista. Klović je rođen 1498. godine, a većinu života djelovao je i radio u Italiji gdje se susreo s vodećim umjetnicima tog doba poput Michelangela.

6. Tkalčićeva ulica – Tkalčićeva ulica glavno je zagrebačko središte kafića, restorana i ležernog noćnog života. Također poznata kao Tkalča, sadrži desetke mjesta na kojima ćete pronaći nešto po svom ukusu. Nekada je niz ulicu tekao potok koji je dijelio dva najstarija zagrebačka naselja, Gradec i Kaptol. U razdoblju od 1899. do 1941. gotovo svaka kuća u Tkalčićevoj ulici bila je bordel. Budući da je u centru, svi prozori su morali imati neprozirno staklo i crvene lampione. Iz tog razloga, Zagreb je bio prvi grad u Europi s odgovarajućom četvrti crvenih svjetala.

7. Restoran Agava - Agava  je poznati zagrebački riblji restoran koji se nalazi u srcu grada Zagreba u najatraktivnijoj ulici - Tkalči.  Ambijent je elegantan i moderan, s dozom klasičnog luksuza. Jelovnik se bazira na moderno prezentiranim hrvatsko-mediteranskim jelima koristeći svjetske trendove u tehnikama pripreme hrane.

2. dan

8. Zagrebačka katedrala – Zagrebačka katedrala jedan je od neprepoznatljivijih simbola grada. Zagrebačku biskupiju i katedralu utemeljio je 1094. godine kralj Ladislav. Današnji izgled katedrala duguje neogotičkoj obnovi nakon potresa 1880. godine. U interijeru i riznici nalaze se brojne relikvije, umjetnine te grobovi važnih ličnosti iz hrvatske povijesti.

9. Park Ribnjak - Park Ribnjak proteže se duž kamenih istočnih zidina Kaptola, iza veličanstvene zagrebačke katedrale. Dao ga je urediti 1830. godine zagrebački biskup Aleksandar Alagović. Ime je park dobio po ribnjacima  koji su nekada ovdje postojali. Park pruža izvrsnu priliku za bijeg u prirodu u centru grada.

10. Kamenita vrata - Kamenita vrata bila su jedna od vrata koja okružuju povijesni stari grad Gradec te su jedina sačuvana gradska vrata. Kad se davne 1731. dogodio veliki zagrebački požar, izgorjeli su svi predmeti, osim portreta Djevice Marije iz sobe koja se nalazila iznad Kamenitih vrata, što je bilo čudo koje se štuje i dan danas, a naročito 31. svibnja na Dan grada Zagreba i blagdan Majke Božje od Kamenitih vrata.

11. Atelijer Meštrović – Atelijer Meštrović umjetnički je muzej koji čuva djela svjetski poznatog kipara Ivana Meštrovića. Muzej se nalazi u prostoru koji je nekada bio njegov dom, a Meštrović ga je oporukom poklonio gradu Zagrebu zajedno s više od 300 njegovih skulptura. Čak je sačuvan i dio namještaja iz vremena kad je slavni umjetnik ovdje živio, što dodaje posebnoj atmosferi ovog zanimljivog muzeja.

12. Hrvatsko narodno kazalište - Ovo veličanstveno kazalište svečano je otvoreno 14. listopada 1895. godine. Autori ovog arhitektonskog remek-djela neobaroka poznati su arhitekti Ferdinand Fellner i Herman Helmer. Ispred kazališta nalazi se fontana Zdenac života, koju je 1905. projektirao slavni hrvatski umjetnik i kipar Ivan Meštrović.

13. Dežman bar - Dežman bar je vrlo popularno mjesto na zagrebačkoj gastro i bar sceni. Zaštićen od prometa unutar ugodnog prolaza koji vodi u park-šumu Tuškanac, ovaj moderni bar šik je, ali opušteno mjesto za ispijanje nekoliko ukusnih koktela na terasi ili u ugodnom interijeru. U ponudi su i ukusni sendviči s bezglutenskim kruhom te dnevno svježi kolači i torte koji se rade od vrhunskih svježih sastojaka. Kada lutate zagrebačkom špicom, Dežman bar je definitivno mjesto u koje morate svratiti.

3. dan

Nakon što ste tijekom prva dva dana otkrili sve čari centra Zagreba, treći dan vrijeme je za aktivan odmor u zelenim oazama na rubovima grada.

14. Medvednica - Medvednica je zaštićeni park prirode koji se nalazi u neposrednoj blizini grada isprepleten sa 70 označenih planinarskih staza i 70 potoka, a dom je mnogih biljnih vrsta. Za aktivni odmor i istraživanje tajni što krije Medvednica poput špilja, tvrđava, napuštenih rudnika i bunkera tu su i hoteli i ugostiteljski objekti gdje se možete okrijepiti i opustiti.

15. Park Maksimir - Park Maksimir najveće je remek-djelo vrtne arhitekture u Hrvatskoj, a i jedan od najstarijih u Europi, otvoren u 18.stoljeću. Izvrsno je mjesto za bijeg od gradske užurbanosti. Osim stoljetnih hrastovih šuma, park se sastoji i od prekrasnih livada, jezera i potoka. Park u engleskom stilu također je dom za više od 100 vrsta ptica. Ovo je omiljeno mjesto Zagrepčana za šetnju, bicikliranje ili trčanje po brojnim stazama.

16. Jarun - Istoimeni kvart i jezero u neposrednoj blizini rijeke Save svakodnevna je oaza za šetnju i rekreaciju mnogim Zagrepčanima i posjetiteljima koji tu dolaze trčati, šetati, rolati se, voziti bicikl, veslati, a kad su toplija vremena i kupati se. Jezero je uređeno sa šetnicama, predviđenim mjestima za odmor i roštiljanje, ima i nekoliko ugostiteljskih objekata koji uz jezero privlače goste i danju i noću.

Guide Type

Combined

Itinerary

Guide Location

Traveler type

All types of travelers

Reviews

4.7
(14 reviews)
Tom
Zagreb is a wonderful city. It is so beautiful. I used the guide to familiarize myself with this city. I was so efficient. It provided me with the details of all tourist destinations within Zagreb.
Arlo
The three day trip to Zagreb was a bit of a whirlwind. The Stone Gate, Croatian National Theatre and the Museum of Broken Relationships were wonderful. Thanks to the great guide, which helped us organize things.
Emma
This was my first time to Zagreb full, and I soon realized the difficulty of finding a good restaurant in an unfamiliar city. However, thanks for the excellent guide, I found Agara and had a fantastic lunch there.
Leo
The guide helped us know where to stay after doing shopping at Dolac market. We took a photo at the statue of "Kumica" dedicated to hardworking women from Zagreb. It was a fascinating experience to tour other interesting places given in the guide.
Nellie
We visited the capital city of Zagreb last saturday and we had the best experience. The locals are very friends and the guide was really helpful in selecting several places to visit. The city has museums, Gastronomic specialties and green parks.
Isabel
The Church of St. Mark was established in the 13th century according to the guide. I particularly loved the colorful roof times that form the court of arms for Croatia, Dalmatia, and Zagreb. This location adorns the Croatian cultural heritage.
Evelyn
True to the guide, the citizens of Zagreb are hospitable. They made our three day trip here very comfortable and we felt like we were at home. They were cordial, charming and friendly to us.