Vodič za trodnevno putovanje u Pulu

4.6
Share
Save

Pula je jedno od najpopularnijih turističkih destinacija u Hrvatskoj. Razlog tome je veliki broj odlično očuvanih rimskih spomenika, bogata gastronomska ponuda i divno jadransko more. Ovdje se na svakom koraku isprepliće povijest duga tisuće godina te živahan mediteranski stil života. Dalje u teksu saznajte kako najbolje organizirati trodnevno putovanje u Pulu.

1. dan – Spomenici rimske Pule

1. Arena - Najpoznatiji i najznačajniji spomenik, građevina od koje započinje i završava svaki obilazak grada – pulska Arena – građevina u kojoj su se priređivale borbe gladijatora. Građena je u 1. stoljeću, u vrijeme vladavine cara Vespazijana. Danas se u pulskom amfiteatru organiziraju mnoge kulturno-edukativne manifestacije, moderne i igrane rimske demonstracijske predstave te muzički koncerti.

2. Augustov hram - Hram na Forumu posvećen je božici Romi i caru Augustu. Sagrađen je između 2. godine prije Krista i 14. godine, kad je August preminuo. Za drugi hram, od kojeg je sačuvan samo stražnji zid, pretpostavlja se da je izgrađen u isto vrijeme i u istom stilu, a, prema predavanjima, naziva se Dijanin hram.

3. Slavoluk Sergijevaca - Slavoluk Sergijevaca poznatiji kao Zlatna vrata podigla je obitelj Sergijevaca, moćna rimska obitelj koja je svoju slavu i moć uspijevala zadržati stoljećima. Slavoluk je vrhunsko arhitektonsko ostvarenje kasno helenističkoga rimskog graditeljstva, čiji luk doseže visinu od osam metara, a datira se na kraj 1. stoljeća prije Krista.

4. Heraklova vrata - Na prijelazu drugog u treće stoljeće grad Pula dobiva kamena vrata za vrijeme Rimljana, na vrhu luka je uklesan lik Herakla s toljagom koji je tada bio zaštitnik grada. Arhitektonski skromna vrata su veoma očuvana i popraćena legendama koje se mogu saznati prolaskom kroz njih. Najstarija sačuvana gradska vrata nalaze se nedaleko od amfiteatra.

5. Forum - Pulski Forum je središnji gradski trg od vremena rimske kolonije Pole. Tijekom vremena se mijenjao, a o njegovom antičkom periodu svjedoči još samo Augustov hram. U rimsko doba forum je bio glavno mjesto društvenog života grada.

6. Rimski Mauzolej - U parku Petra Krešimira IV. nalazi se osmerokutni rimski mauzolej iz 1. stoljeća, koji je još jedan primjer sveprisutnosti antičke rimske baštine u Puli. Na ovom mjestu se nekada nalazila rimska nekropola, t.j. groblje pa ovaj nalaz ne iznenađuje.

Nakon cjelodnevnog istraživanja rimskih spomenika, vrijeme je za odmor.

7. Epulon Food & Wine – Epulon Food & Wine je novo, atraktivno mjesto smješteno u povijesnoj jezgri Pule. Jelovnik je prilagođen istarskom području, a posebno su ukusni tapasi - zalogaji kojima ćete okusiti sve blagodati i delikatese Istre. Također, možete uživati i u tradicionalnim favoritima poput domaćih fuža s tartufima, špageta s plodovima mora i slično.

2. dan – ostale najvažnije znamenitosti Pule

8. Katedrala Uznesenja Blažene Djevice Marije – Pulska katedrala sagrađena je na mjestu gdje su se kršćanski vjernici okupljali još u vrijeme progona Kršćana. Crkva je kroz stoljeća dograđivana, a današnji oblik je nastao dogradnjom u 17 stoljeću. U crkvi se čuvaju relikvije petero svetaca smještene u pet sarkofaga.

9. Gradska vijećnica - Gradska vijećnica u Puli sagrađena je u 13. stoljeću na ostacima jednog od tri rimska hrama na Forumu. Dijelovi hrama su ugrađeni u začelje zgrade. Tijekom stoljeća je zgrada više puta uređivana i nadograđivana pa se tako danas na njoj osim antičkih dijelova isprepliću i elementi romanike, gotike, renesanse i baroka. Izniman spoj bogate povijesti i različitih stilova učinio je ovu zgradu jednom od najzanimljivijih arhitektonskih spomenika u gradu.

10. Crkva i samostan sv. Franje - Crkva i samostan svetog Franje utemeljeni su još u 12. stoljeću kad je franjevački red došao u Pulu. Crkva je zadržala izvorni oblik iz 13. stoljeća, a u njoj se i danas održavaju misna slavlja.

11. Tvrđava Verudella – Tvrđava Verudella jedna je od utvrda austrougarskih graditelja koje krase panoramu grada. U vrijeme kada je građena smatrala se najboljom takvom građevinom u Europi, a pošto su je ratovi zaobišli i danas je najočuvanija takva utvrda na Jadranu. Danas joj uz povijest koja ju prati posjetitelje privlači i pulski akvarij koji se tu doselio, u akvariju možete vidjeti raznolik životinjski svijet koji se može naći u našem Jadranu.

12. Zerostrasse - Ispod Pule se nalazi podzemni svijet sačinjen od tunela koji se proteže gotovo kroz cijelu Pulu sa četiri ulaza, a zove se Zerostrasse. Zerostrasse je nastao tijekom Prvog svjetskog rata za potrebe sklanjanja ljudi u slučaju zračnih napada na grad. Danas se u tunelima organiziraju razne manifestacije i izložbe.

13. Riva - Pulska riva proteže se niz Ulicu svetog Petra, uz jugoistočnu obalu pulskog zaljeva. Ovo je mjesto druženja i susreta, naročito za lokalno stanovništvo. S rive se pruža lijep pogled na Koloseum i luku. U neposrednoj blizini nalazi se i mnoštvo zelenih parkova, koji su isto tako idealno mjesto za odmor i druženje.

14. Restoran Ribarska koliba - Restoran Ribarska koliba ima dugu tradiciju koja seže preko stotinu godina u prošlost, a oduvijek svojim gostima nudi domaću kuhinju sa svakodnevno svježim, lokalno uzgojenim namirnicama pripremljenim na tradicionalni način. Kulinarske užitke upotpunjuje  prekrasan pogled na more kako iz unutrašnjosti restorana tako i s terase.

3. dan – okolica Pule

15. Nacionalni park Brijuni - Brijuni su nacionalni park koji uključuje tri otoka. Do otoka se dolazi kratkom vožnjom brodom iz Pule. Na Brijunima se nalazi nalazište histrijskih, rimskih i bizantskih građevina. U bivšoj Jugoslaviji sagrađena je državna rezidencija koja služi i danas za primanje stranih delegacija, a ovdje se u nalazi i muzej o Josipu Brozu Titu, bivšem predsjedniku SFRJ, koji je tu na Brijunima imao rezidenciju. Godine 1983. otočje je proglašeno nacionalnim parkom zbog očuvane i bogate flore i faune.

16. Rt Kamenjak - Rt Kamenjak najjužniji je dio Istre, poluotok na gotovo 4 km dugoj prelijepoj i razvedenoj obali, s čak 30 uvala idiličnih za kupanje i osvježenje i 11 nenaseljenih otočića koji zajedno čine veličanstveni arhipelag. S obzirom na njegove iznimne prirodne vrijednosti, kao i u svrhu njegove učinkovitije zaštite, rt Kamenjak proglašen je zaštićenim područjem 1996. godine.

Guide Type

Combined

Itinerary

Guide Location

Traveler type

All types of travelers

Reviews

4.6
(14 reviews)
Liam
My experience of 3 day trip with the guide was excellent. It's very easy to follow and has a good mixture of history and information, as well as being colorful and fun. The descriptions are accurate, I loved walking im test through the city market to the Korzo Promenade. Thank you!
Jet
Hercules' gates have the figure of Hercules and a club carved at the top of the arch just as explained in the guide, which helps in familiarizing with the location. The legends in these doors pay homage to the culture of ancient inhabitants and current locals of the area.
John
Everything that the guide had outlined was true. For instance, i witnessed the beauty of the beaches here, i swam in the crystal clear seas and even walked on the sandy pebble beaches. it was an exciting wonderful experience for me.
David
Pula is such a big city. I visited this city with the help of the guide and I was impressed with how effective it was. It was well detailed. Through The guide I was able to know the location of various monuments and national Park. It made my stay here to be so amazing.
Ilona
The guide had 17 photos displayed on it giving a clear picture of the things and interesting activities and places to visit. Among the fascinating places we visited were the food and wine stations, monuments in Pula and Pula surroundings. I especially loved my stay at Ribaska Koliba where i enjoyed the culinary delights with a beautiful view of the sea from the terraces.
Luc
With the help of the guide, we were able to organize our three day trip to Pula. We toured most of the places given in the guide list and were mesmerized by how Mediterranean lifestyle interwines. After a busy day exploring the places in the guide, we rested at the waterfront and it was relaxing.
Birgit
This guide really made me ee how diverse Pula is. The guide included several tourist attraction sites; churches, fortresses monuments and also parks. It was an epic experience thanks to the guide.