Vodič za jednodnevno putovanje u Zagreb

4.6
Share
Save

Grad Zagreb posljednjih je godina postao broj jedan turistička destinacija kontinentalne Hrvatske. Kao glavni grad Hrvatske i s više od 900 godina povijesti, Zagreb zaista nudi pregršt zanimljivih atrakcija i priča svakom posjetitelju. Kako najbolje iskusiti Zagreb u samo jednom danu? Pročitajte u nastavku.

1. Trg bana Josipa Jelačića – Trg bana Josipa Jelačića glavni je gradski trg i centralno mjesto okupljanja građana te prostor gdje se odvijaju različite manifestacije poput koncerata, etno smotri, sajmova domaćih proizvoda i slično. U sredini trga se na nalazi kip bana Josipa Jelačića, djelo kipara Dominika Fernkorna. Nedaleko kipa je fontana Manduševac, za koju legenda kaže da će vam ispuniti želju ako u nju ubacite novčić. Osim kipa i fontane, predivne povijesne fasade plijene pozornost svakog posjetitelja na trgu.

2. Zagrebačka katedrala – Zagrebačka katedrala jedan je od neprepoznatljivijih simbola grada. Zagrebačku biskupiju i katedralu utemeljio je 1094. godine kralj Ladislav. Današnji izgled katedrala duguje neogotičkoj obnovi nakon potresa 1880. godine. U interijeru i riznici nalaze se brojne relikvije, umjetnine te grobovi važnih ličnosti iz hrvatske povijesti.

3. Uspinjača - Zagrebačka uspinjača poseban je doživljaj za posjetitelje. Za malu naknadu se možete voziti na Gornji grad i uživati u romantičnom pogledu na grad u najmanjoj i najkraćoj žičari te vrste na svijetu koja je ujedno i spomenik kulture.

4. Štrosmajerovo šetalište - Štrosmajerovo šetalište je šetnica u centru grada koja spaja nekoliko arheoloških, kulturnih, povijesnih lokaliteta na gornjem gradu. U drvoredu starih kestena postavljen je kip pjesnika Antuna Gustava Matoša kako promatra krovove na donjem gradu. Uz krasan pogled na grad šetalište je često mjesto održavanja kulturnih i zabavnih manifestacija.

5. La Štruk - La Štruk je kultno ime na zagrebačkoj gastro sceni koji je javnost oduševio s raznim vrstama tradicionalnog hrvatskog jela - štrukli. U La Štruku osim klasičnih štrukli sa sirom možete probati najrazličitije varijante: od štrukli s bućinim uljem i sjemenkama do štrukli s borovnicama. Doći u Zagreb i ne probati štrukle je kao da niste niti bili u Zagrebu.

6. Park Tuškanac - Na prostoru grada Zagreba nalazi se čak 17 park-šuma, a jedna od najljepših i najbližih samom centru grada veličanstveni je Tuškanac. Dovoljno je s prometne Ilice skrenuti u Dežmanov prolaz, pa iza Saloona uzbrdo lijevo, i odjednom ste u carstvu šume i romantičnih puteljaka. Umjesto buke tramvaja čuju se samo ptice, užurbane ulice zamijenilo je zelenilo stoljetnih stabala, a jedino društvo bit će vam tek pokoji usputni šetač. Šumski predio okružen je stambenim dijelom, mirnim ulicama u kojima se nalaze neki od najljepših zagrebačkih ljetnikovaca i vila s početka 20. stoljeća.

7. Muzej čokolade - Muzej čokolade u Zagrebu tematski je muzej posvećen čokoladi, njezinom povijesnom, zemljopisnom i kulturnom značenju. Posjetitelji su vođeni na interaktivno putovanje kroz vrijeme i prostor, angažirajući sva osjetila - vid, miris, dodir, zvuk i naravno okus. Suvenirnica nudi raznovrsnu ručno izrađenu vrhunsku čokoladu.

8. Tkalčićeva ulica – Tkalčićeva ulica glavno je zagrebačko središte kafića, restorana i ležernog noćnog života. Također poznata kao Tkalča, sadrži desetke mjesta na kojima ćete pronaći nešto po svom ukusu. Nekada je niz ulicu tekao potok koji je dijelio dva najstarija zagrebačka naselja, Gradec i Kaptol. U razdoblju od 1899. do 1941. gotovo svaka kuća u Tkalčićevoj ulici bila je bordel. Budući da je u centru, svi prozori su morali imati neprozirno staklo i crvene lampione. Iz tog razloga, Zagreb je bio prvi grad u Europi s odgovarajućom četvrti crvenih svjetala.

9. Zagrebačka katedrala – Zagrebačka katedrala jedan je od neprepoznatljivijih simbola grada. Zagrebačku biskupiju i katedralu utemeljio je 1094. godine kralj Ladislav. Današnji izgled katedrala duguje neogotičkoj obnovi nakon potresa 1880. godine. U interijeru i riznici nalaze se brojne relikvije, umjetnine te grobovi važnih ličnosti iz hrvatske povijesti.

10. Hrvatsko narodno kazalište - Ovo veličanstveno kazalište svečano je otvoreno 14. listopada 1895. godine. Autori ovog arhitektonskog remek-djela neobaroka poznati su arhitekti Ferdinand Fellner i Herman Helmer. Ispred kazališta nalazi se fontana Zdenac života, koju je 1905. projektirao slavni hrvatski umjetnik i kipar Ivan Meštrović.

Guide Type

Most popular

Itinerary

Guide Location

Traveler type

All types of travelers

Reviews

4.6
(14 reviews)
Mona
The guide was well detailed of what to expect and enjoy while in Zagreb. Tuskanac park remains to my best place,it was the perfect spot to escape the bustle of the town. I walked through the romantic trails of the forest as i enjoyed the scenic beauty of the greenery of old trees.
Silvia
This guide was really helpful while I was planning my trip to Zagreb. The guide had described all the places within Zagreb in a well detailed manner. I was able to select the places to visit.
Mateo
very good!!!
Ruby
I recently visited Zagreb and really enjoyed the Cathedral and Tuskanac Park. It was great to be able to find my way around with the guide. I loved the place and will come back soon.
Justus
This was a great place to take the family. The Museum is interesting if you're into chocolate. There are fun things for kids to do, and adults can eat so much chocolate that they don't feel like eating anything else for a week. The park is beautiful, with trails that let you see wildlife but not disturb it (you are in the middle of the woods after all). Thanks to the guide we had a great time.
Ruud
The architectural planning of this town is so wonderful. I did not know I could have a historical trip in this city within a day. I visited all the museums within a day much appreciation to the guide and it was really an educational trip.
Christoph
La Struck is easily the best location in Zagreb that prepares traditional Croatian dishes just as the guide highlighted. I particularly loved their dumplings that come with jam. This location made my summer vacation worthwhile and I will visit again.