Vodič za jednodnevno putovanje u Pulu

4.5
Share
Save

Pula je jedna od najpopularnijih turističkih destinacija na hrvatskoj obali i najveći grad na istarskom poluotoku. Najpoznatija je po brojnim odlično sačuvanim arhitektonskim i drugim spomenicima iz rimskog doba, kada se zvala Pola. Osim rimskih, Pula nudi i brojne druge atrakcije te uživanje u istarskim gastronomskim delicijama i vinu. Kako najbolje provesti jedan dan u Puli? Pročitajte u nastavku.

1. Arena - Najpoznatiji i najznačajniji spomenik, građevina od koje započinje i završava svaki obilazak grada – pulska Arena – građevina u kojoj su se priređivale borbe gladijatora. Građena je u 1. stoljeću, u vrijeme vladavine cara Vespazijana. Danas se u pulskom amfiteatru organiziraju mnoge kulturno-edukativne manifestacije, moderne i igrane rimske demonstracijske predstave te muzički koncerti.

2. Forum - Pulski Forum je središnji gradski trg od vremena rimske kolonije Pole. Tijekom vremena se mijenjao, a o njegovom antičkom periodu svjedoči još samo Augustov hram. U rimsko doba forum je bio glavno mjesto društvenog života grada.

3. Kuća istarskog maslinovog ulja - Kao što je maslina simbol Mediterana, tako je njen uzgoj vrlo zastupljen od pamtivijeka u Istri. Stoga ne čudi da Pula ima muzej koji je posvećen maslini i maslinovom ulju. U muzeju možete saznati kako se nekad prerađivalo i dobivalo ulje kroz sva razdoblja, nego imate i priliku kušati i degustirati najbolja istarska ulja.

4. Crkva Gospe od Mora - U vrijeme Austro-Ugarske Monarhije krajem 19. stoljeća u Puli je bilo smješteno puno pripadnika njene mornarice, te je zato sagrađena mornarička crkva u tada glavnoj pomorskoj luci. Danas je glavna župa za lokalno stanovništvo, a prati ju legenda da je zbog promjene troje arhitekata, car Franjo Josip grebanjem o mramor provjeravao da li je crkva građena od zlata s obzirom na to da ju je on financirao.

5. Povijesni i pomorski muzej Istre - Povijesni muzej Istre drži u svojom postavu preko 50000 predmeta, od oružja kroz cijelu povijest do odora i vojne opreme, zastava, relikvija i topova. Pomorski dio je isto zastupljen eksponatima pomorskog ratovanja, bivših brodogradilišta i opreme.

6. Katedrala Uznesenja Blažene Djevice Marije – Pulska katedrala sagrađena je na mjestu gdje su se kršćanski vjernici okupljali još u vrijeme progona Kršćana. Crkva je kroz stoljeća dograđivana, a današnji oblik je nastao dogradnjom u 17 stoljeću. U crkvi se čuvaju relikvije petero svetaca smještene u pet sarkofaga.

7. Riva - Pulska riva proteže se niz Ulicu svetog Petra, uz jugoistočnu obalu pulskog zaljeva. Ovo je mjesto druženja i susreta, naročito za lokalno stanovništvo. S rive se pruža lijep pogled na Koloseum i luku. U neposrednoj blizini nalazi se i mnoštvo zelenih parkova, koji su isto tako idealno mjesto za odmor i druženje.

8. Zerostrasse - Ispod Pule se nalazi podzemni svijet sačinjen od tunela koji se proteže gotovo kroz cijelu Pulu sa četiri ulaza, a zove se Zerostrasse. Zerostrasse je nastao tijekom Prvog svjetskog rata za potrebe sklanjanja ljudi u slučaju zračnih napada na grad. Danas se u tunelima organiziraju razne manifestacije i izložbe.

9. Hook & Cook - U ovom modernom street food restoranu uživat ćete u jelima napravljenim od najboljih svježih morskih plodova i ribe nabavljenih od strane domaćeg lokalnog ribara. Ovdje svakodnevno možete kušati domaće tradicionalne okuse pripremljene na moderan i inovativan način. Posebno popularni su Tuna tacosi, Fritto Misto te Tuna Steak burger dostupni svakodnevno gostima uz pristupačne cijene i odličan ambijent.

Guide Type

Most popular

Itinerary

Guide Location

Traveler type

All types of travelers

Reviews

4.5
(18 reviews)
Gudrun
Pula is really a popular town among tourists.I enjoyed spending my day here. The guide contained several recreational facilities. I visited some and I made epic memories.
Alois
Touring through this House of Istrian olive oil opened my eyes to the vast types of olives and olive oil. The guide highlighted the historical richness of this location and I loved the whole experience. I particularly enjoyed learning about how the oils were processed over the years.
Kenneth
This town is so eye catching. Through the guide I got to know that I can tour this town in one day. The places that are stated in this guide are so unique. These places are actually the trademark of this town.
Ben
We visited the House of Istrian Olive Oil and were privileged to taste the best Istrian oils here. It was awesome to set eyes on the many naval warfare objects exhibited in the History and Maritime Museum of Istia. Thanks to the guide for the wonderful trip.
Mateo
very good!!!
Sophie
Pula offered us many attractions and Istrian gastronomic delicacies and wine as stated by the guide. It was an educative tour, i learnt of the great history of Church of our lady of the sea. Especially how it housed members of its navy contributing to its construction.
Hein
True to the guide, the prices of local traditional flavors were sold at an affordable price. I enjoyed dishes made from fresh seafood and fish caught by local fishermen. It depicts the love and treasure of fishing