Split je najveći grad u Dalmaciji te je njezino gospodarsko i kulturno središte. Grad je to izrazito zanimljive povijesti. Osnivanje današnjeg Splita vezano je uz želju rimskog cara Dioklecijana da ovdje, u svom rodnom kraju, sagradi sebi velebnu palaču u kojoj bi uživao pod stare dane. Palača je tijekom dugih stoljeća postala pravi grad u gradu. Šetajući ulicama palače svjedočit ćete nevjerojatno zanimljivim izmjenama stilova tijekom vremena. Danas je Split moderno turističko središte, odlične kulturne i gastro ponude. Kako biste svoj jedan dan u Split proveli na najbolji mogući način, pročitajte vodič u nastavku.
1. Dioklecijanova palača - Dioklecijanova palača u Splitu jedna je od glavnih znamenitosti Hrvatske, UNESCO-ova svjetska baština i fascinantno mjesto za istraživanje. Ako, međutim, razmišljate o palači poput Versaillesa, razmislite još jednom jer je ova palača zapravo više poput grada u gradu. Rimski car Dioklecijan odlučio si je sagraditi palaču za mirne dane starosti u svom rodnom kraju. Započeo je 295. godine i deset je godina nadzirao vađenje kamena sa susjednog Brača i izgradnju njegove palače.
2. Katedrala Sv. Duje - Među europskim katedralama splitska ima za sjedište najstariju građevinu - mauzolej rimskog cara Dioklecijana. U njoj povijest izmiruje pogansku antičku, kršćansku srednjovjekovnu i modernu baštinu. Mauzolej cara-progonitelja kršćana postaje sredinom 7. stoljeća katedralom.
3. Restoran Dvor - nalazi se u splitskoj četvrti Firule, u intimnom okolišu i s predivnim pogledom na more te otoke Brač i Šoltu. Ponuda jela sastoji se od tradicionalnih dalmatinskih jela, s dodatkom internacionalne kuhinje. Jelovnik se mijenja sezonski pa tako u toplijem dijelu godine je naglasak na morske specijalitete, a u jesen i zimu na kontinentalne namirnice. Vinska karta nudi kvalitetan izbor hrvatskih vina.
4. Riva - Riva je gradski dnevni boravak, najpopularniji i najvažniji javni prostor Splita. Njezin izgled je više puta promijenjen, ali uvijek je bila obilježena spektakularnom scenografijom koju pružaju južna fasada Dioklecijanove palače. Današnja Riva je pješački raj, kojega krasi neprekinuti niz kafića i restorana, idealno mjesto za ispijanje jutarnje ili popodnevne kave, ili za večernji izlazak i druženje s prijateljima uz piće.
5. Plaža Bačvice - Plaža Bačvice legendarna je splitska plaža i svakako ju morate posjetiti tijekom boravka u Splitu. To je glavna gradska plaža, zapravo prirodni fenomen – pješčana plaža u srcu velikog grada. Bačvice su mjesto gdje je nastala igra picigin. Picigin je igra s loptom u plićaku, a toliko je stekla popularnost diljem Dalmacije da je čak proglašena kulturnim nasljeđem.
6. Voćni trg - Nekoliko je važnih znamenitosti na ovom nevelikom trgu koji buja životom u kafićima, restoranima i ekskluzivnim trgovinama, i na kojem se često održavaju sajmovi. Najveća je svakako osmerokutna mletačka kula, ostatak nekadašnje utvrde, sagrađene u 15. stoljeću za obranu tadašnjeg malog grada. Nasuprot kuli je veličanstvena palača stare obitelji Milesi iz 17. stoljeća sa spektakularnom baroknom fasadom, jednim od najboljih primjera tog stila u cijeloj Dalmaciji.
7. Veli Varoš - Veli Varoš obiluje izvrsno sačuvanom pučkom arhitekturom i izvornim pučkim ambijentima. Velim Varošom treba polako šetati uzbrdo u više navrata, da bi se uočilo igru kamenja njegovih strmih uličica te upijalo pogled po okolnim krovovima.
8. Pazar – Pazar, splitska tržnica jedno je od najživljih mjesta u gradu i odlična prilika da upoznate lokalni duh Splita. Smješten je tik uz istočni zid Dioklecijanove palače te ga je stoga lako uvrstiti u šetnju po gradu. Pazar nudi stvarno šaroliku ponudu: voće, povrće, začini, suveniri... Nema čega nema! Sve vrvi bojama, mirisima i okusima Mediterana, a popraćeno je cjenkanjem i dovikivanjem. To je Split kakvog znaju lokalci.
9. Restoran Corto Maltese - Restoran Corto Maltese nalazi se u srcu Splitu, u jednoj od uličica Dioklecijanove palače. Ovo je posebno mjesto, koje jednako vole lokalci i strani turisti. Jelovnik se sastoji od inovativnih mesnih i ribljih specijaliteta, a svako jelo ima i vrlo kreativan naziv. Iznad restorana je pogon u kojem sami rade tjestenine, kruh, džemove, kolače i druge potrebne sastojke. Kuhinja je otvorenog tipa pa možete zaviriti i vidjeti kako se sprema vaše jelo.
Most popular