Vodena vrata Tvrđa

4.5
Share
Save

Vodena vrata iznimno su popularna turistička osječka atrakcija koja predstavljaju sačuvani ulaz u Tvrđu, onakav kakav je bio nekada.
Vodena vrata izgrađena su davne 1710. godine, u vremenu Karla VI. Tijekom izgradnje ove moćne tvrđave, bila su postavljena čak četvora gradskih vrata, a svaka od njih imala su svoje ime. Vodena vrata nazvana su upravo po činjenici što su bila okrenuta prema rijeci Dravi. Sva su se vrata u ono vrijeme redovno zatvarala u večernjim satima kako bi se osigurao mir onima unutar zidina Tvrđe, a ujutro bi opet krenuo život. Od spomenutih četvora vrata ostala su samo jedna, Vodena vrata, koja i dan danas služe kao inspiracija brojnim slikarima. Vodena vrata izgrađena su na mjestu dotrajalih srednjovjekovnih vrata, između zidina Tvrđe, koja su vodila u njezinu unutrašnjost. Današnji izgled vrata u obliku slavoluka pobjede definiran je 1757. godine. U vremenu bana Josipa Jelačića izgrađen je i novi most koji se podizao i na taj način zatvarao Vodena vrata.
Ispred obnovljenih vodenih vrata, uz samu šetnicu, postavljena je i interaktivna karta radi boljeg snalaženja turista i svakodnevnih posjetitelja. Tijekom upoznavanja s gradom i njegovom povijesti, nikako nemojte izostaviti ovaj važan i poznati gradski simbol.

See more about Osijek

№2 of 5 places in Osijek
№270 of 2178 places in Croatia
№1 of 1 Historic buildings in Osijek
№31 of 177 Historic buildings in Croatia

Place Type

Historic buildings

Location

Osijek

Place Location

Fakultetska ul. 4, 31000, Osijek

Reviews

4.5
(6 reviews)
Ema
I was awed by the triumphal arch that defines the gate. The location carries alot of historical significance.
Elin
Beautiful preserved entrance to the fortress with great history and awesome architectural structure.
Mateo
very good!!!
Mateo
Its entrance has an oval shape and the bridge over the water is well structured with wood and chains, i loved walking through it to the other side
Robin
Facing a river, its view was breathtaking. Its history and architectural structure was amazing
Sophia
I visited this place and I had a opportunity to tour the Tvrdja fortress. This place was quite historical.
In Osijek we found 5 places. Show results