Otok Brusnik

5.0
Share
Save

Otočić Brusnik smjestio se na udaljenosti od dvadeset i tri kilometra od otoka Visa i jedinstveno je mjesto na jadranskoj obali. U geološkom smislu vulkanskoga je podrijetla, star sto pedeset milijuna godina i u njegovom se sastavu nalazi magnetit. Iako je nenaseljen, na Brusniku će vas ipak dočekati endemska crna gušterica kojoj je ovo stalni dom, a možda i galeb klaukavac i sivi sokol koji se ovdje ponekad gnijezde.

 

Na zapadnoj strani otoka naći ćete prekrasnu malu uvalicu prekrivenu tamnim oblutcima. Baš uz ovu plažu nekada su pristajali komiški ribari koji su u bogatim vodama tog pordučja ribarili i lovili jastoge, a danas je uz nju moguće pristati i većim brodicama, uz oprez zbog stjenovitog podmorja.

 

Zbog kontrasta između tamnog vulkanskog terena i morskog plavetnila koje ga okružuje Brusnik je iznimno vizualno atraktivna lokacija, impresivna u svojoj vječnoj izdržljivosti. Osim što je preživio više stotina miljuna godina djelovanja prirodih sila, preživio je i ljudski utjecaj. Naime, tijekom Drugog svjetskog rata britanska je vojska korstila Brusnik kao poligon za dalekometno topništvo.

 

Od 1957. godine zaštićeni je spomenik prirode, a kasnije je uvršten i u ekološku mrežu Republike Hrvatske.

See more about Island of Vis

№26 of 52 places in Island of Vis
№1500 of 2178 places in Croatia
№4 of 5 Natural attraction in Island of Vis
№6 of 14 Natural attraction in Croatia

Guides in this place

Place Type

Natural attraction

Location

Otok Vis

Place Location

viški arhipelag

Reviews

5.0
(7 review)
Mateo
very good!!!
In Island of Vis we found 52 places. Show results