Franjevački samostan Franjevaca Trećeredaša - Samostan/Crkva Svete Marije Magdalene

4.0
Share
Save

Smješten na samom rubu obale, ovaj je samostan sagrađen u šesnaestom stoljeću, i to oko kapelice koja se tu nalazila već stoljeće prije. Imanje je još u trinaestom stoljeću pripadalo je plemićkoj obitelji Frankopan, no tijekom narednih nekoliko stotina godina zapalo je u administrativnu bitku između vlasnika, Franjevaca i Mlečana. Zavrzlama je riješena tek krajem petnaestog stoljeća kada je imanje pravno pripalo Franjevcima.

Franjevci Trećeredaši bili su poznati i kao Franjevci Glagoljaši zbog svog predanog rada na transkribiranju glagoljaških knjiga i rukopisa. Za sebe su oko stare kapelice izgradili prekrasan samostan sa jednobrodnom crkvom u kojoj se isprepliću renesansni i barokni stilovi.

Na ovom mjestu naći ćete bogatstvo sakralne umjetnosti. Slike Bogorodice, Sv. Marije Magdalene, Sv. Franje Ašiškog, Sv. Ivana Krstitelja i Sv. Kvirina, zaštitnika Krčke biskupije krase zidove i oltare samostanske crkve. Svecima Nikoli, Roku i Sebastijani posvećeni su bočni oltari.

Uz ove vrijedne primjerke u samostanskim arhivima čuvaju se razni dokumenti na glagoljici koji se vežu uz lokalne obitelji Žgombićm Sabljić i Hržić. U lapidariju ovog samostana kojega je sagradio povjesničar umjetnosti Branko Fučić čuvaju se i neki od najvažnijih glagoljaških artefakata u Hrvatskoj, uključujući i Bašćansku ploču, Grdoselski ulomak i Valunsku ploču.

See more about Krk Island

№19 of 26 places in Krk Island
№1639 of 2178 places in Croatia
№2 of 5 Churches and cathedrals in Krk Island
№166 of 290 Churches and cathedrals in Croatia

Guides in this place

Location

Otok Krk

Place Location

Glavotok

Reviews

4.0
(7 review)
Mateo
very good!!!
In Krk Island we found 26 places. Show results