Crkva svete Marije Gusarice

5.0
Share
Save

Ova crkva svoje interesantno, i pomalo neobično ime, duguje lokalnoj legendi o gusarskom upadu u Komižu. Prema priči, a najvjerojatnije oko godine 1542., gusari su poharali Komižu, uključujući i crkvu svete Marije. Iz nje su otuđili sliku Bogorodice i skupa sa ostalim blagom odnijeli ju na svoj brod. No, vjerojatno zbog oluje, nikako nisu mogli izaći iz komiškog zaljeva te su sliku bacili u more. Kada je slika ponovno doplutala do obale, stanovnici Komiže ovo su shvatili kao blagoslov te su crkvu preimenovali u naziv koji nosi i dan danas.

 

Osim legende koja ju okružuje, ova je crkva interesantna i arhitektonski. Napravljena je od tri crkve koje su međusobno spojene, od kojih svaka ima svoj svod i lukove. Dva su svoda gotička, a jedan je napravljen u barkonom stilu.

 

Unutrašnoj crkve krasi čak pet oltara od kojih se najveći, pozlaćeni, smarta najljepšim. Crkvene orgulje također su impresivni dio interijera, a sagradio ih je, 1670. godine, poljski umjetnik Stephanus Kolarevich.

 

U dvorištu crkve nalazi se zdenac na kojega su Komižanke dolazile po vodu te prati rublje. Ovo je crkvi davalo dodatnu važnost u društvu, s obzirom da je zdenac služio i kao sastajalište. Zbog svoje bogate povijesti i arhitektonske važnosti crkva je proglašena zaštićenim kulturnim dobrom.

 

See more about Island of Vis

№12 of 52 places in Island of Vis
№1434 of 2178 places in Croatia
№1 of 12 Churches and cathedrals in Island of Vis
№138 of 290 Churches and cathedrals in Croatia

Location

Otok Vis

Place Location

Ribarska ul. 95, 21485, Komiža

Reviews

5.0
(7 review)
Mateo
very good!!!
In Island of Vis we found 52 places. Show results