Crkva svetog Blaža

4.0
Share
Save

Većinu malih crkvi na otoku Visu teško je precizno datirati, pa se tako samo pretpostavlja da je crkva Sv. Blaža (odnosno kapelica svetog Blaža) sagrađena u šesnaestom stoljeću. Prema podacima, čini se da je u drugoj polovici sedamnaestog stoljeća pločnik oko crkve popravljan, vejrojatno od istrošenosti. 

 

Moguće je da samoj crkvi i nisu bili potrebni neki veći popravci, s obzirom da je gotovo u potpunosti sagrađena od kamena i kamenih ploča. Na prednjoj strani na njoj se nalazi mali zvonik koji i danas radi. Crkva je otvorena samo jednom godišnje, i to na dan svetog Blaža, kada se u njoj održava misa. Zanimljivo je istaknuti da se tijekom mise vrši simbolični blagoslovg grla. Naime, legenda kaže da je sveti Blaž jednom prilokom spasio nekog dječaka nakon što mu je roblja kost zapela u grlu pa je od tada Blaž poznat kao zaštitnik grla.

 

Iako je crkva ostatak godine zatvorena, isplati ju se posjetiti. Smještena je iznad luke u Komiži, te ispred nje pogled se prostire na cijelu komišku obalu. Crkva se također nalazi na pješačkoj stazi Komiža-Sv.Blaž-Dragodid-Rt.Barjaci koja je jedna od mnogih pješačkih staza koje presijecaju otok Vis.

 

See more about Island of Vis

№35 of 52 places in Island of Vis
№1948 of 2178 places in Croatia
№6 of 12 Churches and cathedrals in Island of Vis
№251 of 290 Churches and cathedrals in Croatia

Location

Otok Vis

Place Location

21485, Komiža

Reviews

4.0
(7 review)
Mateo
very good!!!
In Island of Vis we found 52 places. Show results