Crkva Gospe od Spilica

5.0
Share
Save

Gradnja ove crkve započela je na početku šesnaestog stoljeća. Tijekom gradnje dizajn i tolcrt crkve često se se mijenjali pa tako znamo da 1521. crkva još uvijek nije bila dovršena. Baš zbog konstantnih dodataka i promjena crkva Gospe od Spilica bogata je detaljima iz čak tri različita umjetnička stila: gotike, renesanse i baroka. Njezin najstariji dio, ujdeno i centralni dio, mješavina je gotike i renesanse, konkretno prijelaznog razdoblja između ta dva perioda.

 

Neki od baroknih elemenata su dvoja crkvena vrata sa okruglim prozorčićem sagrađenim iznad njih. Glavi je oltar (a ima ih pet) originalno bio sagrađen u renesansnom stilu, ali je u devetnaestom stoljeću promjenjen. Središnji dio oltarne slike, odnosno poliptiha kojega je naslikao poznati venecijanski slikar toga doba Girolamo da Santacroce, prikazuje Bogorodicu sa Djetetom na prijestolju te svetog Ivana Krstitelja i svetog Petra uz nju te Boga iznad njih.

 

Osim sakralne umjetnosti u crkvi se nalaze nadgrobne ploče mnogobrojnih crkvenih službenika i plemića, a jedna od ploča posvećena je piscu Aleksandru Karamanovu. Svi ovi spomenici datirani su u sedamnaesto i osamnaesto stoljeće, dok su crkvene orgulje napravljene u osamnaestom stoljeću.

 

Vitki elegantni zvonik crkve smješten je iznad njenog zapadnog pročelja. Zbog arhitektonskog i umjetničkog bogatstva ova je crkva proglašena zaštićenim kulturnim dobrom.

See more about Island of Vis

№15 of 52 places in Island of Vis
№1450 of 2178 places in Croatia
№4 of 12 Churches and cathedrals in Island of Vis
№146 of 290 Churches and cathedrals in Croatia

Guides in this place

Location

Otok Vis

Place Location

Ul. Viški Boj 2, 21480, Vis

Reviews

5.0
(7 review)
Mateo
very good!!!
In Island of Vis we found 52 places. Show results