Rapski arheološki tragovi - staza Frux

5.0
Share
Save

Izuzetno zabavan i zanimljiv projekt -Rab Archaeological (T)races, kojim je uspješno prezentirano i ujedinjeno 30-ak rapskih arheoloških lokaliteta, povezani su trima edukativno-poučnim stazama koje se prostiru preko Lopara, Kampora i Supetarske Drage. Ovim jedinstvenim projektom dana je dodatna pažnja prekrasnoj rapskoj prirodi i bogatoj kulturnoj-arheološko- etnografskoj i sakralnoj baštini otoka, a sve je vođeno idejom velikog “muzeja na otvorenom”.

Pojedini lokaliteti prezentirani su javnosti na izvornim pozicijama, a informacije o njima dostupne su nedaleko lokaliteta ili na vidikovcima koji ukazuju na njihov položaj. Također, svi lokaliteti su označeni na tiskanoj karti koju zainteresirani turist može lako nabaviti. U izradi je također i interaktivna mobilna aplikacija kojom će se građa i ostak znamenitosti otoka moći lakše prezentirati svakom pojestiocu.

Poznato je kako je otok Rab obavijen je velom legendi te je također i ta tematika dio ovog muzej-projekta, kao nematerijalna baština.

Posjetitelji staza tako će se moći upoznati s legendom o ‘Dragi, rapskoj pastirici’ koju je u 17. stoljeću zapisao zadarski pjesnik Juraj Baraković, koja je povezana uz nastanak šume Kalifront. Zanimljiva je i legenda o sv. Kristoforu, svojevrsnom zaštitniku otoka, čije su moći u srednjem vijeku spasile grad i uz koju je povezana i poznata Rabska fjera. Svakako valja spomenuti i legendu o svetom Marinu kao osnivaču San Marina ili pak onu koja se veže uz izgradnju crkve Rođenja Marijina u Loparu, no ima i drugih manje poznatih pučkih predaja.

See more about Rab Island

№19 of 30 places in Rab Island
№1273 of 2178 places in Croatia
№1 of 1 Ruins and archeological sites in Rab Island
№39 of 101 Ruins and archeological sites in Croatia

Place Location

Reviews

5.0
(7 review)
Mateo
very good!!!
In Rab Island we found 30 places. Show results