Svjetionik hrid Porer

5.0
Share
Save

Otočić Porer je toliko mali da će vam za obilazak trebati nešto više od minute, ali šetnja bi mogla potrajati ako pogledate zalaske sunca koji su među najboljima na Jadranu. Naime, uzdužna širina mu je samo 80 metara! Na sredini otočića u obliku okrugle kamene kule visoke 35 metara izgrađen je ovaj prekrasan svjetionik, a time je najviši takav svjetionik u cijeloj Istri.

Kako su graditelji Porera uspjeli izgraditi ovaj svjetionik s obzirom na promjenjivo raspoloženje uzburkanog mora koje ga okružuje? Legende o Poreru skrivene su u slojevima pijeska u njegovim vodama, koji skrivaju mnoge drevne ostatke. U plitkim vodama koje okružuju Kršin, Fenoligu i Veliki Balkun nalaze se ostaci brodova potopljeni u oluji koja se dogodila oko Porera. Vrhunac prethodno spomenutog otočića Fenoliga su otisci stopala dinosaura.

Svjetionik Porer uvršten je i u park minijaturnih zgrada - Minimundus koji se nalazi u blizini Klagenfurta u Austriji. Vjerovali ili ne, za maketu je korišteno više od 4000 komada vapnenačkih opeka, a izgradnja je trajala šest mjeseci.

See more about Medulin

№10 of 14 places in Medulin
№1299 of 2178 places in Croatia
№1 of 1 Lookouts and towers in Medulin
№14 of 54 Lookouts and towers in Croatia

Guides in this place

Place Type

Lookouts and towers

Location

Medulin

Place Location

Pomer, 52100, Premantura

Reviews

5.0
(7 review)
Mateo
very good!!!
In Medulin we found 14 places. Show results