Gradski Muzej Novalja

5.0
Share
Save

Gradski muzej Grada Novalje je osnovan 2004.godine, a od 2019. godine djeluje u sastavu Centra za kulturu Grada Novalje. Fundus Muzeja čini građa izrazite kulturno-povijesne i umjetničke vrijednosti s oko tisuću predmeta nastalih u vremenskom rasponu od antike do novog vijeka. Sistematizirana je u osam zbirki: arheološka, etnografska, numizmatička, zbirka knjiga, dokumenata, razglednica, fotografija te umjetnička zbirka. Ipak najveća atrakcija muzeja je podzemni rimski vodovod koji se može vidjeti iz suterena. Stalni postav riješen je na način da posjetitelji nakon što imaju priliku zaviriti u ovaj jedinstven rimski graditeljski pothvat dalje nastavljaju s razgledavanjem arheološke zbirke koja je smještena u suterenu muzeja. U prizemlju se nalazi 3D animacija vodovoda koja na najživopisniji način dočarava vodovod u njegovom originalnom izdanju. Slijedi prvi kat koji je namijenjen izložbama te drugi kat koji je ambijentalno riješen, a prezentira etnografsku baštinu grada Novalje poglavito kroz sredinu i polovicu 20. stoljeća.
Muzejski se fundus stalno obogaćuje nalazima s istraživanja na širem novaljskom području.Najvećim dijelom je riječ o nalazima s arheološkog nalazišta Caska, hidroarheološkog nalazišta Vlaška mala, urbanog dijela grada Novalje ali i šireg područja otoka Paga.
Glavna misija muzeja je upoznavati lokalno stanovništvo i posjetitelje iz drugih krajeva s bogatom arheološkom i drugom povijesti novaljskog područja, kroz sakupljanje, zaštitu, obradu i prezentaciju građe.

See more about Novalja

№7 of 25 places in Novalja
№1164 of 2178 places in Croatia
№1 of 5 museums and galleries in Novalja
№47 of 175 museums and galleries in Croatia

Guides in this place

Location

Novalja

Place Location

Ul. kralja Zvonimira 27, 53291, Novalja

Reviews

5.0
(7 review)
Mateo
very good!!!
In Novalja we found 25 places. Show results