Mrgari na Lipici

4.4
Share
Save

Mrgari su suhozidne građevine namijenjene za povremeno prikupljanje i razvrstavanje ovaca. Sastoje se od zajedničkog centralnog prostora sale i poput latica cvijeta posloženih mrgarića koji su pojedinačno u vlasništvu pastira.

Koristili su se tako da su svi okupljeni pastiri gonili ovce s komunade (pasišta) prema ljevkastom ulazu mrgara. Kada su se ovce skupile u sali, zatvorio bi se ulaz i svaki pastir bi odvajao svoje ovce i zatvarao ih u svoj mrgarić. Kada bi obavio posao u mrgariću (pregledao ovce, šišao ih ili što drugo), ispuštao bi ih kroz vanjski otvor mrgarića nazad na komunadu.

Posebnost ovih kamenih „cvjetova“ je to što ih možete pronaći jedino na južnom dijelu otoka Krka. Gradili su ih samo pastiri iz Bašćanske doline i to ne svi. Zaslužni za ovu rapsodiju u kamenu su pastiri iz Baške, Batomlja i Jurandvora dok taj način uzgoja ovaca nisu koristili pastiri iz Drage Bašćanske. Mrgara ima deset, po pet na svakoj visoravni, te još pet na susjednom otoku Prviću koji za ispašu koriste isti ti pastiri iz navedenih mjesta.

See more about Krk

№7 of 40 places in Krk
№196 of 2178 places in Croatia
№1 of 2 Historic buildings in Krk
№29 of 177 Historic buildings in Croatia

Place Type

Historic buildings

Location

Krk

Place Location

Reviews

4.4
(7 reviews)
Mateo
very good!!!
Thalia
We visited Mrgari on Lipica and witnesses the beautiful ancient technique of engineering in construction of dry wall without using binding materials.The sheep pens is flower shaped to sort according to owners. Magnificent.
Gladys
Thank you Mrgari for the unforgettable experience. We enjoyed the ride and the landscape. The trail is easy, and after an hour of riding, we stopped at one point to take some pictures and to take a break from riding. After that, we had a picnic with meat, salads, and vegetables. I highly recommend this place to every tourist!
Dennis
My tour to Lipica was of much fun. Booking train to survey the nearby places was amazing. I will come back to Lipica.
Marko
I enjoyed learning about the construction of the drywall buildings for sheep assortment
Vic
It was really a great adventure for me and the lads. The flower shaped dry stone folds were amazing and the vast land surrounding it was breath taking.
Will
I did book a horse ride in Lipica. It was an interesting experience. Much love for this place.
In Krk we found 40 places. Show results