Palača Fritzi - Lošinjski muzej

5.0
Share
Save

Na mjestu današnje palače Fritzi u prvoj polovini 19. stoljeća sagrađena je zgrada prve gradske uprave – Municipio. Pred kraj 19. stoljeća zgrada je temeljito pregrađena i preuređena u historicističku palaču s prepoznatljivim nizom četverolisnih prozora na glavnom pročelju.

Lošinjski obrtnici na prvom katu uređuju reprezentativnu Veliku dvoranu s galerijom, na čijoj su ogradi izrezbareni simboli pojedinih obrta. Početkom 20. stoljeća u palači posluje Pension Fritzi, po kojem dobiva ime. Nakon Drugog svjetskog rata u njoj djeluje Narodno sveučilište (kasnije nazvano Pučko otvoreno učilište Mali Lošinj), da bi 2007. godine postala sjedištem novoosnovanog Lošinjskog muzeja.

U palači Fritzi izložene su dvije najznačajnije zbirke iz Umjetničkih zbirki Maloga Lošinja - Zbirka starih majstora Piperata u Velikoj dvorani na prvom katu i Zbirka hrvatskih majstora Andra Vida Mihičića u dvorani na trećem katu. Obje zbirke nose snažan autorski pečat svojih stvaratelja, no okolnosti pod kojima su nastale vrlo su različite.

See more about Losinj Island

№15 of 19 places in Losinj Island
№1216 of 2178 places in Croatia
№4 of 4 museums and galleries in Losinj Island
№53 of 175 museums and galleries in Croatia

Location

Otok Lošinj

Place Location

51550, Mali Losinj

Reviews

5.0
(7 review)
Mateo
very good!!!
In Losinj Island we found 19 places. Show results