Franjevački samostan

5.0
Share
Save

Samo 10 minuta lagane šetnje predivno uređenim šetalištem uz rijeku Savu, vodi vas od glavnog gradskog trga u Slavonskom Brodu do predivne barokne građevine, franjevačkog samostana. Samostan je okružen lijepim parkom koji krase biste istaknutih Brođana, a u blizini je i muzej Brodskog Posavlja.

Izgradnja franjevačkog samostana je započela početkom a završila krajem 18. stoljeća. Dugo je trajala, 70 godina, jer je objekt građen isključivo donacijama samih građana.

Građevina franjevačkog samostana sastoji se od tri samostanska krila koja s crkvom zatvaraju kvadratni klaustar. Svojom vanjštinom samostan odaje otmjenu jednostavnost te premda je osnovnu formu zadobio u razdoblju baroka njegove linije su mekane, graciozne i blage. Vanjski ornamenti gotovo ne postoje ne bi li se naglasila pastoralna uloga građevine. Pravo barokno bogatstvo, razigranost i vedrinu otkriva unutrašnjost crkve. Gotovo pompozna raskoš oltara otkriva duboku ukorijenjenost franjevačkog samostana, ali i onovremenog grada, u europsku baroknu baštinu.

Posebno valja istaknuti klaustar brodskog franjevačkog samostana koji je najreprezentativniji klaustar barokne samostanske arhitekture, ali ne samo to: klaustar brodskog franjevačkog samostana jedna je od najmarkantnijih građevina baroknog graditeljstva na području Slavonije!

See more about Slavonski Brod

№2 of 10 places in Slavonski Brod
№1153 of 2178 places in Croatia
№1 of 1 Churches and cathedrals in Slavonski Brod
№84 of 290 Churches and cathedrals in Croatia

Place Location

Trg Svetog Trojstva 1, 35000, Slavonski Brod

Reviews

5.0
(7 review)
Mateo
very good!!!
In Slavonski Brod we found 10 places. Show results