Tvrđava Batarija

5.0
Share
Save

Utvrda Batarija herojska je tvrđava koja je svoju slavu stekla u Bitci za Vis 1866. godine.

 

Naime, flota talijanskih brodova pod vodstvom admirala de Saint-Bona pokušala je kroz višku luku doći do obale grada Visa. Tijekom upada brodovi su otvorili topovsku vatru na utvrdu, a postojba u utvrdi uzvratila jednakom mjerom i oštetila ili potpuno uništila cijelu neprijateljsku flotu. S obzirom na to da je utvrda i to vrijeme bila opremljena sa čak osam topova nije iznedađenje da je iz ove botke Vis izašao kao pobjednik.

 

Lokacija utvrde bila je idealna za vonju upotrebu. Smještena u samom centru viške luke i okružena rovom dubine dva metra, sa debelim kamenim zidovima i niti jednim drugim otvorom osim puškarnica građena je da preživi i najjači napad topovske vatre. Sagrađena je 1830. godine pod Austougarskom upravom, a ime Batteria della Madonna dobila je tijekom talijanske vladavine otokom, pa je tako danas ova utvrda poznata kao Gospina Batarija.

 

Nakon 1873. godine kada su utvrde napuštene neko je vrijeme služila kao bolnica, a kasnije i kao sirotište. Danas je njezina najmena civilna i kulturološka, pa se tako u njoj nalazi Arheološki muzej grada Visa.

See more about Island of Vis

№20 of 52 places in Island of Vis
№1467 of 2178 places in Croatia
№3 of 6 Lookouts and towers in Island of Vis
№21 of 54 Lookouts and towers in Croatia

Guides in this place

Place Type

Lookouts and towers

Location

Otok Vis

Place Location

Ul. Viški Boj 12, 21480, Vis

Reviews

5.0
(7 review)
Mateo
very good!!!
In Island of Vis we found 52 places. Show results