Arboretum Trsteno

4.0
Share
Save

Arboretum Trsteno je najstariji renesansni vrt zavidne ljepote u cijeloj Dalmaciji. Točan datum njegovog uspostavljanja nije poznat, ali postojao je čak davne 1492. godine kada je izgrađen akvadukt za navodnjavanje.

Razvio se iz parka koji je okruživao raskošan ljetnikovac stare obitelji Gučetić-Gozze. Obitelj Gozze zatražila je od kapetana brodova da sa svojih putovanja vrate sve vrste sjemena i biljaka pa time započinje planiranje i sadnja ovog prvog renesansnog parka u Hrvatskoj 1948. proglašen je prirodnom rijetkošću i 1962. registriran kao zaštićeni spomenik prirode.

Ovdje je također neko vrijeme živio poznati filozof i književnik Nikola Vitov Gučetić. Posljednji vlasnik, Vito Gučetić Bosiljević prikupio je mnogo starih kamenih skulptura i ulomaka, od kojih je neke ugradio u umjetno izgrađenu ruševinu, a druge je smjestio oko vile. Oko kuće posađene su palme datulja, japansko drveće banana, bugenvilija, zimzelena magnolija, mnoge vrste kaktusa i druge egzotične biljke koje možete vidjeti i dan danas.

See more about Trsteno

№3 of 3 places in Trsteno
№1073 of 2178 places in Croatia
№1 of 1 botanical gardens in Trsteno
№2 of 11 botanical gardens in Croatia

Guides in this place

Place Type

botanical gardens

Location

Trsteno

Place Location

20233, Trsteno

Reviews

4.0
(2 reviews)
Mateo
very good!!!
Peter
A beautiful natural garden with beautiful plants. My favorite moments was exploring the fountains and relaxing in the peaceful environment.
In Trsteno we found 3 places. Show results