Preko

4.5
Share
Save

Preko je administrativno središte otoka Ugljana i mjesto na kojem pristaju čamci Jadrolinije. Općinski centar Preko, s nešto više od tisuću stanovnika ime je dobilo po tome što se nalazi preko puta Zadra. Pretpostavlja se da je mjesto bilo naseljene u rimskom dobu, o čemu svjedoče nalazi raznih antičkih građevina. Prvi put spomenuta je u 15. stoljeću. Posjetitelji će sigurno željeti posjetiti znamenitosti koje ovo mjesto ima, a to su crkva Gospe od Ružarija iz 19. stoljeća, crkvica sv. Ivana Krstitelja 12-13. stoljeće, zatim na malom otoku Galovac franjevački samostan sv. Pavla iz 15 stoljeća s crkvom izgrađenom u 16 stoljeću. Iznad mjesta uzdižu se ostaci utvrde iz sdrednjeg vijeka, utvrda sv. Mihovila građena je u 13. stoljeću. Planinarska staza vodi do te crkve (265 m) s koje se pruža zadivljujući pogled na otok i zadarski arhipelag. Preko je prepoznato u svijetu između ostalog i kao nautička destinacija, zbog svoje Marine, koja se nalazi u samom centru mjesta, a tu su i brojni restorani, trgovine, tržnice i sve što je potrebno za ugodan odmor. Omiljena lokacija za kupanje je definitivno plaža Jaz, koja posjeduje Plavu zastavu, što je znak čistoga mora.

№372 in Cities of Croatia

The Preko Maps


Reviews

4.5
(8 reviews)
Mateo
very good!!!
Martin
My friends and I were much glad visiting Preko. We enjoyed scuba, snorkeling and biking activities. The experience was fabulous.
Christine
My adventure to Preko was good. I went to religious sites, they offered outstanding experience worth remembering.
Angela
My brother liked traveling spoons classes. The classes offered cooking lessons for local food. So classic
Mike
We visited the most interesting monastery in Preko. The place was more than beautiful. Classsic and fantastic.
James
I got a chance to visit the best historic site in Preko. I saw numerous features tht hold the fundamental aspects of this place.
Samuel
Traveling to the nearby Islands in Preko was classic and interesting. I njoyed swimming and sunbathing along the beaches. I will come back to this place.