Top 8 mističnih mjesta u Hrvatskoj

4.5
Share
Save

Hrvatska je najpoznatija po svojoj obali i ljetnim užicima, ali ona pruža vrlo zanimljiva mjesta i za sve ljubitelje mističnih legenda i strašnih mjesta.

Tijekom duge povijesti nastale su razne legende o vješticama i vampirima, a za neka mjesta priča se da ih i dan-danas opsjedaju duhovi.

Svaki ljubitelj mističnih priča i legendi svakako bi trebao posjetiti sljedeća mjesta:

1. Veliki Tabor je utvrda u Hrvatskom zagorju, smještena na brežuljku na 334 metra nad morske visine. Jedan je od najočuvanijih srednjovjekovnih utvrda u Hrvatskoj. Iz srednjovjekovne utvrde adaptiran je u dvorac u 17. i 18. stoljeću. Uz dvorac se veže legenda o Veroniki Desinićkoj, koja je navodno bila ubijena i zazidana u dvorcu zbog zabranjene ljubavi. Veronika je bila djevojka iz naroda, a njezina ljubav Fridrik je bio plemić. Fridrikov otac, Grof Herman II. protivio se toj ljubavi te je dao ubiti i zazidati nesretnu Veroniku. Prema legendi, njezin duh još uvijek luta hodnicima dvorca.

2. Paški trokut je mistična formacija u obliku jednakokračnog trokuta na brdu Tusto čelo, u blizini Novalje na otoku Pagu. Trokut je sasvim slučajno otkrio hrvatski geodet Zdenko Grbavac tijekom izvođenja mjerenja na kamenolomu. Primijetio je trokutastu formaciju koja je bojom odudarala od ostatka brda Tusto čelo i izmjerio ga. Otkrio je da je formacija pravilan trokut s dvije stranice dužine 32 metara i trećom od 22 metra. Nakon daljnjeg ispitivanja, zaključeno je da svojstva tog kamena nisu slična bilo kojoj drugoj okolnoj stijeni. Ono što je ovaj trokut učinilo još zanimljivijim bile su 30 centimetara duboke rupe na svakoj strani trokuta za koje nitko nije mogao ponuditi objašnjenje. Ovo otkriće privuklo je veliku pažnju medija, ufologa i posjetitelja.

3. Brdo Klek kraj Ogulina visoko je 1182 metara i omiljeno je mjesto brojnih planinara i ljubitelja netaknute prirode, ali je najpoznatije po brojnim legendama. Najpoznatija je priča da se na Kleku sastaju vještice, koje su s vremenom postale simbol Kleka i grada Ogulina. Još 1689. godine slovenski je putopisac Janez Vajkard Valvasor zabilježio predaju o Kleku kao Vještičjem brijegu na kojemu vještice i zlodusi drže svoja slavlja. U čast predaji, jedna od jama na brdu se zove Vještičja jama.

4. Prema legendi, nakon pada Dubrovačke Republike, nove su vlasti odlučile zatvoriti samostan na otoku Lokrumu i maknuti redovnike. Benediktinci su na sve načine nastojali ostati na otoku, koji je stoljećima bio njihov dom, no nisu uspjeli. Posljednju večer koju su proveli na otoku, u svojim su ogrtačima s kapuljačama na glavi napustili su crkvu te su tri puta okružili otok, pritom u ruci držeći okrenute svijeće. Njihova procesija je trajala čitavu noć, vosak je kapao po zemlji, a redovnici su naglas proklinjali „Neka bude proklet svatko tko Lokrum uzme u posjed za vlastiti užitak!“. Od tog trenutka svaki budući vlasnik ovog malog otočića završio je tragično.

5. Najstariji vampir u europskoj povijesti zabilježen imenom i prezimenom je Jure Grando iz malog mjesta Kringa u središnjoj Istri. Jure Grando bio je mještanin te je uobičajeno sahranjen na mjesnom groblju nakon smrti 1656. godine. Već prve noći nakon ukopa ustao je iz groba, obilazio mjesto i lupao na vrata kuća – u kojima bi nedugo zatim netko umro. Tako je bilo svake noći punih 16 godina. Konačno je problem riješen kada su mještani otkopali grob i odrubili mu glavu.

6. Kaštel Grimani-Morosini najsačuvaniji je kaštel na istarskom poluotoku te je najveća svetvinčenska građevina. Kako to obično biva, kaštel skriva brojne priče i legende. Tako predaja kaže da je ovo bilo mjesto gdje skončala nesretna Mara Radolovich, zbog navodnog pakta s vragom. Mara Radolovich bila je mještanka Svetvinčenta koja je dobro poznavala ljekovite trave i rado pomagala svojim sumještanima. Oni su je 1632. godine optužili da je vještica i da je sklopila ugovor s vragom. Nije joj pomoglo to što je mnogima u mjestu pomogla, svejedno je osuđena na smrt na lomači u dvorištu kaštela Grimani-Morosini. Postoji i verzija priče da je Mara bila tajna ljubavnica bogatog plemića pa je završila na lomači da se ne bi saznalo za tu vezu.

7. Nekadašnja bolnica za tuberkulozu Brestovac na Medvednici iznad Zagreba danas je samo ruševina, ali skriva brojne priče. Gradnja bolnice pokrenuta je inicijativom liječnika Milivoja Dežmana. Njegova velika ljubav, glumica Ljerka Šram je bolovala od tuberkuloze. Bolnica je s krenula s radom 1909. Nažalost, Ljerki Šram sva medicinska briga u Brestovcu nije pomogla – umrla je Dežmanu na rukama. Bolnica je bila u funkciji do 1968. godine, a danas su preostale samo zarasle ruševine nekada vrlo moderne medicinske ustanove. Priča se da i danas ruševinama lutaju duhovi, a među njima i duh Ljerke Šram.

8. Kamenita vrata bila su jedna od vrata koja okružuju povijesni stari grad Gradec u Zagrebu. Kad se davne 1731. dogodio veliki zagrebački požar, izgorjeli su svi predmeti, osim portreta Djevice Marije iz sobe koja se nalazila iznad Vrata, i to je uistinu bilo čudo koje se štuje i dan danas. Danas čudotvorna slika stoji u prolazu vrata, a pred njom zastanu i pomole se brojni vjernici. Zidovi oko slike ispunjeni su pločicama zahvale Djevici Mariji na uslišanim molitvama.

Itinerary

Guide Location

Reviews

4.5
(24 reviews)
Josef
As a lover of mystical stories and legends, I was glad to find this place. According to the guide, some places are said to be still haunted by ghosts. Am glad I witnessed these places with the help of the guide.
Richard
The mystical places in Croatia are quite numerous. I did not know which ones to visit but the guide was so helpful when it came to making this decision. The place were so thrilling.
Max
I visited 5 out of 8 mystical places in Croatia that I found in the guide. Kringer village where a man was believed to have died and later turned into a vampire was scary. We then went Mountain climbing at klek hills and other places. I loved these sites.
Evie
Thanks to the guide for providing us with a guide location that acted as our compass during our trip here. We were thrilled to hear of the vampire from Kringa Village who was a problem to the village, if he walked to your house you would die shortly afterwards. It was fascinating to learn that his successful beheading brought peace and a solution to the village.
Luca
The guide was very illustrative with various stories about the destinations in it. The trip to Grimani- Morosini castle was exciting with mystical stories. Mostly the stories were about witches and sorcerers who existed long time ago. The guide provided us with stories to narrate back at home.
Berniss
The guide was elaborative of how the Pag Triangle was discovered. It states that, the uniqueness of the triangle attracted attention from the media, ufologists and visitors. Thanks to the guide for that elaborative information.
Mateo
very good!!!