Top 10 dvoraca za posjetiti u Hrvatskoj

4.5
Share
Save

Kontinentalna Hrvatska poznata je po brojnim dvorcima. Ima ih iz različitih perioda – od srednjeg vijeka do gotovo naših dana. Kao što to biva, mnoge od njih prate razne legende i mistične priče. Neki su pretvoreni u muzeje pa je moguće ući te doživjeti i ljepotu interijera, dok se drugi koriste kao bolnice i sl. Isto tako, neki su u odličnom stanju. Dok drugi žude za obnovom svojih velebnih fasada.

Neupitno je da ih se isplati posjetiti, kako biste doživjeli prošlost kroz viđenje kraljeva i aristokrata.

Svakako u vaš plan puta uvrstite:

1. Dvor Trakošćan - Trakošćan je osnovan krajem 13. stoljeća u obrambenom sustavu sjeverozapadne Hrvatske kao osmatračnica za nadzor ceste od Ptuja do doline rijeke Bednje. Danas je u njemu smješten muzej, koji zaista vrijedi posjetiti. Uz dvorac se pruža romantično jezero.

2. Veliki Tabor - Veliki Tabor je utvrda u Hrvatskom zagorju, smještena na brežuljku na 334 metra nad morske visine. Jedan je od najočuvanijih srednjovjekovnih utvrda u Hrvatskoj. Iz srednjevjekovne utvrde adaptiran je u dvorac u 17. i 18. stoljeću.

3. Stari grad Dubovac - Dvorac Dubovac jedan je od najbolje očuvanih i najljepših spomenika srednjovjekovne arhitekture u Hrvatskoj. Izgrađena je na prapovijesnom brdu iznad Kupe, a ime je dobila po dubu, hrastovima koji rastu na okolnim padinama.

4. Utvrda Zrinski - Čakovečki dvorac ili Dvorac Zrinski srednjovjekovna je utvrda usred grada Čakovca. Izgrađen je od tesanog kamena i crvene opeke, a kroz više od sedam stoljeća povijesti doživio je nekoliko rekonstrukcija.

5. Dvorac Stari grad Varaždin - Na sjevernom rubu povijesne jezgre Varaždina nalazi se dvorac Stari grad koji je okopan od grada i okružen bedemima. Unutar Starog grada nalazi se renesansna aristokratska palača.

6. Dvorac Batthyany - Najraniji podaci o postojanju utvrde datiraju iz 1320. godine. Za vrijeme turskih pohoda preoblikovan je u renesansni kaštel. Dolaskom obitelji Batthyany dvorac je renoviran u baroknom stilu.

7. Dvorac Odescalchi - Dvorac Ilok ili dvorac Odescalchi gleda na grad Ilok u istočnoj Hrvatskoj. Dvorac je izvorno, kao vlastitu rezidenciju, sagradio u 15. stoljeću Nikola Iločki, hrvatski potkralj i kralj Bosne. Na donja dva kata smješten je Muzej grada Iloka. Vinski podrumi dvorca među najpoznatijima su u Hrvatskoj.

8. Dvorac Klenovnik - Klenovnik je najveći hrvatski dvorac. Smješten je u Varaždinskoj županiji. Dvorac se prvi put spominje u 13. stoljeću. Prije obnove 1925. godine Klenovnik je navodno imao 90 soba i preko 365 prozora. Danas se u dvorcu nalazi bolnica.

9. Stari grad Ozalj - Srednjovjekovni grad sagrađen u 13 stoljeću kroz vrijeme je dograđivan i mijenjan za potrebe obrane. Dvorac je danas otvoren za javnost i u njemu je smješten muzej.

10. Dvorac Pejačević – Dvorac Pejačević u Našicama bio je stoljećima doma plemićke obitelji Pejačević. Dvorac je sagrađen 1811. godine, a kasnije nadograđivan. Uz dvorac se nalazi lijep i veliki perivoj. Danas su ovdje smješteni muzej i knjižnica.

Itinerary

Guide Location

Reviews

4.5
(26 reviews)
Reinhard
I have always been interested in learning the history of this country. I visited 7 of the fortresses thanks to the guide. I was able to plan carefully. The castles are so lovely with a wide display of various artefacts. It was a good educative experience.
Noe
This guide was very informative and helped us in locating various castles. it led us to Klenovnik castle in Varazdin where we has a fantastic experience. Among other places we visited is the Zrinski Fortress that showcases the landscapes beauty.
Florence
The architectural art of the castles were amazing and they carried different archaeological findings. The Odescalchi Castle is a was one of a kind since it had a museum in it, Ilok City Museum and for its wine cellars that were undeniably beautiful.Nice place to visit together with other castles we visited throughout the trip.
Hollie
The monuments and the beautifully preserved architectural structures are one of the things that steered my visit to the place. I loved the history of the place and the amazing architectural structures that the place has. I would not have known this place if it were not for using the guide
Angela
This list contains the best castles to visit within Croatia. Their locations have been stated within the guide. The guide has even describe their history. I visited five of the 10 castles and they all blew my mind away thanks to the guide.
Cyril
I used the guide to visit the tour to 4 of the castles and i really enjoyed myself thanks to it. They have a unique architectural structure that amuses and excites the sight of it all. The places are like a museum and has some ancient things and amazing stuff to take a look at and enjoy the view of it. Wonderful time at the place and remarkable.
Scarlet
I found the most well preserved and maintained castle with beautiful monuments of medieval architecture with the help of the guide. The guide was useful in the trip to the Veliki Tabor and other awesome places on the guide. Thanks for the guide coming through for us.