Duhovno putovanje Istrom

4.5
Share
Save

Ovaj najveći hrvatski poluotok nekada je krasilo čak 1500 crkvi. Do danas ih je zaista mnogo sačuvano, tvoreći iznimno bogatu sakralnu baštinu. Osim crkvi s relikvijama i mjestima hodočašća, znatno mjesto u duhovnom životu Istre čine i vrlo vrijedne freske u starim crkvicama te druga mjesta moći i starih religija.

Ako ste odlučili krenuti u potragu za duhovnim mirom u Istri, sljedeća mjesta biste svakako trebali uključiti u plan puta.

1. Crkva svetog Blaža u Vodnjanu - U vodnjanskoj župnoj crkvi svetog Blaža čuva se ukupno 370 registriranih relikvija ili zemaljskih ostataka od čak 250 svetaca. Još uvijek nije pronađeno neosporivo znanstveno objašnjenje njihova savršenog očuvanja kroz godine; pretpostavlja se da tijelo može ostati očuvano toliko dugo pod određenim okolnostima: na niskoj temperaturi, ako je smrt nastupila zbog trovanja arsenom ili ako je tijelo zakopano u tlo bogato željezom i taninom.

2. Mali sveti Anđeo kraj Poreča – Mali sveti Anđeo je hrvatski Stonehenge. Radi se o brežuljku na kojem su kameni blokovi (megaliti) poslagani u ¾ kruga. Blokova nema na sjevernoj strani, što ukazuje na kultne namjene vezane uz Sunce i druga nebeska tijela. Pretpostavlja se da je lokalitet nastao oko 2000-1000 godina pr. Kr., a nazvan je po brdu na kojem se nalazi.

3. Crkva svete Foške u polju kraj Vodnjana – Ova crkva s kraja 11. stoljeća poznata je po očuvanim monumentalnim srednjovjekovnim freskama, ali i po brojnim čudima koja su se tamo dogodila. Mnogobrojni vjernici svjedoče o neobičnoj energiji u crkvici pa tako spominju izlječenja od teških bolesti te da su žene koje dugo nisu mogle zatrudnjeti su ostale u drugom stanju nakon posjeta crkvi. Istrijani imaju i uzrečicu „Sveta Foška, čuda more“.

4. Crkva svete Eufemije u Rovinju - Eufemija je bila djevojka iz Grčke, u 3. stoljeću, koja se preobratila na kršćanstvo. Prema starom vjerovanju, postala je mučenicom cara Dioklecijana pošto je propovijedala vjeru koja tada nije bila prihvaćena. Time potican, Dioklecijan ju je bacio među lavove na milost i nemilost, no ona biva spašena silaskom anđela s neba, bez ijednog ugriza. Ovim čudom Eufemija je nakon svoje smrti prozvana sveticom i mučenicom kršćanstva. U 18. stoljeću njen teški kameni sarkofag zajedno s relikvijama, morem je od Carigrada doplovio do grada Rovinja, gdje su ga njegovi stanovnici pomoću životinja odvukli na mjesto tadašnje crkve Svetog Jurja, koja postaje Eufemijinim hramom i vječnim počivalištem vidljivim i danas. Sveta Eufemija je također i zaštitnica grada Rovinja, čiji se dan obilježava 16. rujna. Mnogi posjetitelji upravo tada dolaze u Rovinj, na sveto hodočašće kako bi joj odali počast.

5. Crkva Majke Božje od Zdravlja kraj Marčane – Crkva Majke Božje od Zdravlja jedno je od najvažnijih mjesta hodočašća u Istri. Crkva je sagrađena u prvoj polovici 18. stoljeća na ostacima starije crkve. Svake godine druge nedjelje u listopadu, u ovoj crkvi se okupljaju vjernici koji tom prigodom sudjeluju u procesiji s kipom Majke Božje od zdravlja oko crkve.

6. Crkva sv. Marije na Škriljinah - Crkva sv. Marije na Škriljinah je gotička crkvica udaljena od kilometar od centra mjesta Beram. Najpoznatija je po ciklusu srednjovjekovnih fresaka koje je naslikao Vincent iz Kastva u 15. stoljeću. Iako stručnjaci smatraju da je scena Poklonstvo kraljeva najvrjednije Vincentovo djelo, najpopularnije scena je Ples mrtvaca. To je i jedan od najstarijih prikaza ove teme. Pouka je da smo pred smrti svi jednaki i da joj nitko ne može pobjeći pa tako uz rasplesane mrtvace prema otvorenom grobu koračaju papa, kardinal, biskup, kralj i kraljica, debeli krčmar, dijete, prosjak, vojnik i trgovac.

7. Eufrazijeva Bazilika u Poreču - Došavši u Poreč, tadašnji Parentium, biskup Eufrazije nikako se nije mogao pomiriti ni sa skromnošću postojeće crkve ni s letargijom malog provincijskog grada. Nadahnut umjetnošću Bizanta, Eufrazije je odlučio sagraditi baziliku po kojoj će ga pamtiti. Izgrađena je na ostacima starije bazilike, u prvoj polovici 6. stoljeća. Eufrazijeva bazilika danas je definitivno najvrjedniji spomenik kulture u Poreču, mjesto UNESCO-ve svjetske baštine i jedan od najboljih netaknutih primjera bizantske umjetnosti u Europi. Najveće blago Eufrazijeve bazilike veličanstveni su mozaici kojima je ukrašena glava apsida. Umjetnine izrađene prije petnaestak stoljeća od raznobojnih kamenčića još uvijek ne gube sjaj i svježinu.

8. Katedrala Uznesenja Blažene Djevice Marije u Puli - Unutar grada, uz glavnu ulicu kojom se s Flavijevske ceste dolazilo do Foruma, nalazi se katedralna crkva. Sagrađena je na mjestu gdje su se kršćani okupljali još u vrijeme progona crkve. Crkva je kroz stoljeća dograđiva i širena, današnji oblik je sačuvan dogradnjom u 17 stoljeću. Danas je sjedište porečko-pulskog biskupa i dom ostataka 5 svetaca smještene u 5 sarkofaga.

9. Župna crkva svetog Nikole u Pazinu - U prvotnom obliku podignuta je 1266. godine, nadograđivana tijekom 15. i 18. stoljeća. Posebnu zanimljivost predstavlja mrežasti gotički svod prezbiterija s ciklusom fresaka naslikanim oko 1460. godine. Te freske spadaju u sam vrh kasnogotičkih likovnih ostvarenja u Istri. Isti način gradnje svoda koristio se kasnije pri gradnji još nekih istarskih crkava, pa i one u pazinskom Franjevačkom samostanu. Velike crkvene orgulje djelo su Gaetana Callida, a potječu iz 1780. godine. Uz crkvu je 1705. godine podignut 45 m visok zvonik.

10. Augustov hram u Puli - Iako se na Forumskom trgu može vidjeti mnogo toga, vaše će se oči prikovati za Augustov hram. Tipična rimska građevina, ovaj hram ima priču koja seže sve do 14. godine naše ere. Mijenjajući s vremenom funkcije od hrama cara Augusta, do crkve i na kraju muzeja. Nažalost, uništen je tijekom Drugog svjetskog rata, pa je ovo što sada vidite vjerna rekonstrukcija. Danas je u njemu muzej pa se može ući i osjetiti posebnu energiju ovog mjesta.

Itinerary

Guide Location

Reviews

4.5
(24 reviews)
Dani
I was looking for a peaceful place to spend my time during my vacation and this was the perfect spot for me. Thanks to the guide for suggesting this place to me. It was an awesome experience to listen to the narrative of Euphemia who preached a faith that was not accepted at that time.
Norbert
Itria is quite a historical city. It has a number of churches. I wanted to have a divine experience in Istria and this guide really came through. I was able to visit and admire the beauty of this churches. I was amazing.
Leon
The guide motivated us to visit spiritual places in Istria especially to see the valuable frescoes in old churches. It was mesmerizing to find a hill that stone blocks are arranged in a circle at Mali Sveti Andeo. It was thrilling to hear about the magical powers about Church of St Fosca whereby women who had difficulties in getting pregnant became pregnant after visiting this place.
Leon
I was awed to learn about the girl to whom the Church of St. Euphemia was named after as explained in the guide. She was from Greece and converted to Christianity in the 3rd century and ended up being thrown in a den of lions. The guide was well explained
Carla
Through the help of the guide i was privileged to tour the Temple of Augustus . Inside there is a museum that houses many archaeological artefacts. The special ambience at this place is to die for.
Devonna
Being a religious person, I got to acknowledge the history of the church especially at the Cathedral of the Assumption of the Blessed and Virgin Mary where Christians were persecuted. Through the help of the guide I was able to visit the Church of St. Fosca which is known for the many miracles taking place. It was a wonderful experience touring this place as a believer.
Anne
When I visited Istria I was so interested in their religion and this guide came in so handy. I was able to have a list of all churches within Istria. I loved my spiritual journey. The churches were marvelous and divine. It was a breathtaking experience thanks to the guide.