Otok Vis za nautičare

4.5
Share
Save

Ako ste iskusni nautičar vjerojatno već i znate da je otok Vis jedno od omiljenih mjesta jedriličara, da je domaćin Viške regate i da vas plovidba njegovim arhipelagom može odvesti u uzbudljivu avanturu sve do otočića Jabuke. Osim toga, na Visu se nalazi mnoštvo uvala i plaža koje su dostupne samo morskim putem, a viška luka je na glasu kao iznimno pristupačna za sve vrste brodova i jedrilica.

 

1. Grad Vis i Zaljev Svetog Jurja - Viška luka

Cijeli viški zaljev, odnosno uvala Svetog Jurja, okružena je brdima koji ju štite od južnih vjetrova, pa je proprilično dobra lokacija za smjestiti jedrilicu ili brodicu. U uvali Stonca moći ćete se usidriti na dubini od deset metara i u njoj ćete biti zaštićeni od jake bure (doduše, na ovoj bi vas lokaciji moglo zaljuljati jugo).

Iako grad Vis nema posebnu marinu namjenjenu samo za pristajanje jedrilica, viška je luka itekako dobro opremljena ako se želite privezati ili usidriti.

Privezati se možete na dva dijela u viškoj luci, privezištu Luka i privezištu Kut. Na prvome se nalazi šezdeset muringa (s tim da je kolpo morto 35 metara od obale) i dvanaest ormarića sa priključcima za struju, te sanitarni čvor. Dubina mora ovdje je preko četiri metra. Na privezištu Kut nalazi se trideset muringa (kolpo morto je također 35 metara od obale), a dubina mora ovdje je preko tri metra. Uz šest ormarića sa po šest priključaka za struju ovdje se nalaze i po dva priključka za vodu.

U ovom ćete dijelu zaljeva biti ponešto izloženi vjetrovima iz smjera sjevera i sjeveroistoka, ali ipak najviše onima sa zapada i sjeverozapada.

Vezovima službeno upravlja Issa Adria Nautika koja svoju recepciju ima u oba privezišta viške luke, gdje se vez i naplaćuje.

2. Privezište Luka

Iako grad Vis nema posebnu marinu namjenjenu samo za pristajanje jedrilica, viška je luka itekako dobro opremljena ako se želite privezati ili usidriti.

Privezati se možete na dva dijela u viškoj luci, privezištu Luka i privezištu Kut. Na prvome se nalazi šezdeset muringa (s tim da je kolpo morto 35 metara od obale) i dvanaest ormarića sa priključcima za struju, te sanitarni čvor. Dubina mora ovdje je preko četiri metra.

3. Privezište Kut

Na privezištu Kut nalazi se trideset muringa (kolpo morto je također 35 metara od obale), a dubina mora ovdje je preko tri metra. Uz šest ormarića sa po šest priključaka za struju ovdje se nalaze i po dva priključka za vodu.

4. Akvatoriji otoka Visa

Akvatorij otoka Visa pravi je mali raj za nautičare koji uz ljubav prema moru gaje i ljubav prema ronjenju. Kroz burnu višku povijest plovili su ratni brodovi i galije, prelijetali su ju avioni i bombarderi, a neki od njih danas krase podmorje otoka Visa. Ako ste vrsan ronioc možda će vas zanimati i podvodna avantura pa smo u tu svrhu za vas izdvojili par lokacija koje će vas inspirirati da se zaputite u istraživanje podmorja.

Ove, ali i mnoge druge lokacije, možete obići u organiziranim ronilačkim turama koje nude viški ronilački centri. Do nekih od ovih olupina moći ćete doći i sami, no svakako se raspitajte za točne koordinate lokacija.

5. Ronilački centri na otoku Visu

Svoje razgledavanje viškoh podmorja možete dogovoriti u bilo kojem od viških ronilačkih centara.

5.1. Ronilački centar Issa

Ovaj se centar nalazi u Komiži, a ponuda uključuje ronjenje na olupine i tečajeve ronjenja.

5.2. Ronilački centar B-24

Vlasnik i voditelj ovoga centra je Veljano Zanki, svjetski prvak u slobodnom ronjenju. U centru se nude arheološke podvodne ture, posjeti prirodnim podvodnim lokalitetima i noćno ronjenje.

5.3. Ronilački centar Nautica Vis

Ovaj centar u ponudi ima dvadeset i četiri ronilačke lokacije, a održava i kratje tečajeve za neronioce.

5.4. Olupina broda Brioni

Uz južnu obalu otoka Visa leži olupina ovog putničko-teretnog parobroda dugog gotovo sedamdeset metara. Sagrađen je 1909. godine, a potonuo u veljači 1930. nakon što je tijekom snažne oluje udario u obalu otočića Ravnika, nedaleko od rta Jezero. Na svom je posljednjem putovanju prevozio duhan i vino.

Ova je olupina jedna od najpoznatijih i najbolje očuvanih u Jadranskom moru. Krma broda nalazi se na dubini od četrdeset metara (zbog čistoće mora moguće ju je vidjeti već na dubini od petnaest), a pramac na dubini od šezdeset metara. Pa će tako iskusniji ronioci moći zaroniti do te dubine i pogledati brod iz bliza.

Olupina leži na svom lijevom boku, na pješčanom dnu koje otežava sidrenje, ali pruža veličenstven prizor već sa dubine of petnaest metara.

5.5. Olupina broda Ursus

Ovaj je talijanski tegljač potonuo 1941. godine, nakon što ga je bombardirala britanska podmornica Rorqual. Nakon preciznog pogotka u kotlovnicu broda nastao je požar koji je uzrokovao eksploziju u spremištu za municiju nakon čega je brod vrlo brzo i potonuo.

Olupina je vrlo dobro očuvana pa je unutrašnjost broda, uključujući i spremište za municiju, vrlo dobro vidljiva. Nalazi se na dubini od četrdeset i tri do šezdeset i šest metara, a kako na ovoj lokaciji djeluju jake morske struje za zaron ćete se morati vrlo dobro pripremiti. Olupinu ćete pronaći na sjeveroistočnoj strani otoka Visa, malo južnije od zaljeva Stončica.

5.6. Olupina broda Teti

Ova se olupina nalazi na komiškoj strani otoka Visa, u blizini otočića Mali Barjak. Idealna je lokacija za ronjenje, pa je tako privlačna i lako savladiva i početnicima. Ovaj teretni parobrod leži na dubini od osam do trideset i jedan metar, a njegovi su ostaci danas dom bogatoj flori i fauni viškog podmorja.

Teti je potonuo u svibnju 1930. godine, nakon udara u obalu otočića.

5.7. Olupina broda Graf Radetzky

Fregata Graf Radetzky u sjevernom podmorju otoka Visa leži još od 1869. godine. Ovaj je austrougarski ratni brod preživio Bitku kod Visa 1866. godine, a njegovo zadnje putovanje prekinuto je eksplozijom o kojoj se ne zna ništa osim da je uzrokovala rapidno potonuće.

Olupina se nalazi na dubini od osamdeset i pet do devedeset i pet metara i predstavlja zahtjevan tehnički zaron.

5.8. Olupina broda Palestro

I ovaj je brod sudjelovao u Bitci kod Visa 1866. godine, i to kao jedan od najbolje naoružanih brodova. Možda bi i utjecao na konačni ishod bitke da nakon direktnog pogotka u spremište za municiju nije potonuo, skupa sa većinom svoje posade.

Olupina se nalazi na sjevernom dijelu otoka Visa, na dubini od sto do sto trideset i dva metra.

6. Od luke do luke oko otoka Visa

Vis ima mnoštvo luka, lučica, zaljeva i uvalica koje možete posjetiti, a ako dolazite brodom ili jedrilicom biti ćete u prednosti nad pješacima i vozačima jer se u neke od njih može doći samo morskim putem. Za vas smo izdvojili najvažnije luke i zaljeve otoka Visa i viškog arhipelaga koje su ujedno pogodne za pristajanje ili sidrenje.

6.1. Uvala Rogačić

Luka Rogačić duboko je uvučena u sjevernu obalu otoka Visa i time izvrsno zaštićena od svih vjetrova. U ovom ćete mini zaljevu naći dvije uvale. Prva i duža od njih je Parja, gdje dubina mora doseže deset metara. Uvala Rogačić je nešto kraća, i malo više izložena sjevernim vjetrovima.

U okolici ove luke nalaze se uvale Vela i Mala Svitnja nad kojima su sagrađene tvrđave, a do grada Visa će vam trebati oko pola sata šetnje.

6.2. Uvala Slatina - Tiha - Gradac

Još uvijek smo na sjevernoj obali otoka, na putu prema Komiži, a sljedeća točka na vašem krstarenju je zanimljiv trokraki zaljev u kojem ćete naći uvale Slatinu, Tihu i Gradac. Na ovoj lokaciji, ovisno o dobu godine, možete očekivati maestral, buru i tramontanu. No, tijekom jadranskih ciklona popraćenih jugom ovaj zaljev mjesto je gdje se možete odmoriti u miru i tišini. Najbolje je od svih vjetrova zaštićena uvala Tiha gdje se sidri na dubini od deset metara. Duž cijelog zaljeva nalazi se šljunčana plaža pa je ovo mjesto idealno za kupanje i sunčanje.

6.3. Komiža - komiški zaljev

Komiški zaljev najveći je zaljev na otoku Visu i potpuno je otvoren jugozapadnim i zapadnim vjetrovima. Na ovoj lokaciji udaraju i jugo i lebić pa savjetujemo da sidrenje i posjet komiškoj uvali dobro isplanirate uzimajući u obzir vremensku prognozu. Naime, komiška je luka zaštićena visokim lukobranom koji je pojačan betonskim blokovima, i to je jedino posve sigurno mjesto za brodove u zaljevu.

Kako je Komiža ribarsko mjesto čije se gospodarstvo temelji upravo na ribolovu prvih trideset metara lukobrana rezervirano je za ribarske brodove (i veće brodove). Sljedećih sto namjenjeno je nautičarima. Tridesetak vezova opremljeno je murinzima i priključcima za struju i vodu, a tijekom ljetnih mjeseci ovdje zna nastati prava mala gužva.

Također, dubina mora se od lukobrana do rive postepeno smanjuje sa 6 na 2 metra. No, s obzirom na ljepotu komiškog krajolika i šarm same Komiže, svakako se isplati savladati ovaj mali izazov. 

6.4. Luka Porat na otočiću Biševo

Ovaj je otočić, smješten nasuprot Komiže, proprilično dobra lokacija za sidrenje, pogotovo ako ste provjerili vremensku prognozu. Luka Porat je, naime, otvorena jugozapadnim vjetrovima, a mogao bi vas zaljuljati i jači maestral. No, ostali vjetrovi neće vam stvarati probleme pa se ovdje možete usidriti na više dana (pripazite da to ne bude bliže od 40 metara od obale jer je more dosta plitko).

Iako je otok popularna turistička destinacija ovdje će vam biti vrlo ugodno u kasnim posljepodnevnim i večernjim satima. Kad ste već na otoku, ne zaboravite posjetiti špilje otoka Biševa, Modru špilju i Mdvedinu špilju.

6.5. Modra špilja

Modra špilja jedan je od najljepših prirodnih fenomena Hrvatske, u kojoj sunčeva svjetlost u suradnji sa morem špilju obasjava čarobnim plavim svjetlom. Ako dolazite većom brodom, treba napomenuti da se u špilju može ući samo manjim brodicama ili gumenjakom.

6.6. Medvidina špilja

U ovoj špilji nekada su živjele sredozemne medvjedice, po kojima je i dobila ime. Na njezinom dnu nalazi se simpatični mali žal do kojega je moguće doći samo malim brodom.

6.7. Rukavac

Na krstarenju oko Visa naići ćete na mnoštvo manjih uvala i uvalica, no sljedeća veća luka, ujedno i najzaštićenija luka južnog dijela otoka Visa je luka Rukavac, smještena u istoimenom zaljevu. Sa bočnih strana štite ju rtovi Gnjila i Polivalo, a sa prednje strane jače vjetrove blokira otočić Ravnik.

U zaljevu se nalaze dvije uvale: Novi Rukavac i Stari Rukavac. Novi je ribarsko mjestašce koje ima mol dug dvadesetak metara i gdje ribari pristaju iskrcati svoj ulov. Iako je s obje strane mola dubina tri metra ona se naglo smanjuje prema kopnu na jedan metar, a na suprotnoj, zapadnoj strani mještani vezuju svoje brodice pa se preporuča oprez pri uplovljavanju.

U Starom Rukavcu nema tako mnogo prometa pa ćete vrlo vjerojatno za sebe pronaći lijepo, tiho mjesto. Dubina mora u središtu zaljeva ide i od osam metara. Ipak, pripazite tijekom sidrenja jer je dno prekriveno pločama pa bi vam sidro moglo proklizavati.

6.8. Otok Ravnik

Ako se sidrite u Rukavcu ili bar prolazite pored njega svratite i do Ravnika. Ovaj mali otočić krije jedan od bisera prirodne ljepote viškog arhipelaga, Zelenu špilju, koju se svakako isplati posjetiti.

 6.9. Zelena špilja

Zelena špilja još je jedna zaštićena prirodna ljepota Visa u kojoj sunčeva svjetlost obasjava more i zidove špilje zelenkastim sjajem.

6.10. Uvala Stiniva

Na svom putu do Rukavca možete zastati i u ovoj uvali koja je zaštićena kao značajan krajobraz. Njezinu je plažu 2016. godine britanski časopis Daily Mail proglasio najljepšom plažom Europe.

6.11. Otočić Veli Budihovac

Ovaj otočić slovi za jednu od najljepših nautičarskih lokacija u viškom arhipelagu. Zaštićen je od gotovo svih vjetrova, djelomično i svojim hridima i stijenama, pa su tako njegovi zaljevi savršeni za višednevno sidrenje. Jedino je potreban oprez prilikom navigacije oko Malog Budihovca i zapamtiti da se tijekom oseke dubina mora na djelovima lagune spusti na dva metra.

Istočna strana otoka malo je više otvorena maestralu no divno je i usamljeno mjesto gdje vam nitko neće smetati. Valja istaknuti da je obala otoka prekrivena lijepim šljunčanim plažama pa je i to dodatan razlog zašto ne izostaviti ovaj mali komadić raja sa vaše liste.

6.12. Uvala Stončica

Uvala Stončica omiljeni je zaljev svim posjetiteljima Visa, kako pješacima i biciklistima, tako i nautičarima. Usječena je u obalu pa je dobro je zaštićena od sjevernih vjetrova koji znaju udarati ovaj dio sjeveroistočne obale otoka. Najbolji dio za sidrenje naći ćete na njenom južnom dijelu. More je ovdje duboko između 5 i 6 metara. Sidro ćete morati dobro uglaviti jer je morsko dno ovdje pjeskovito pa ga znaju njihati vrtlozi vjetrova kada se odbijaju od obala.

Na plaži Stončica nalazi se odličan restoran koji je poznat po svom mediteranskom meniju, a i sama je plaža predivna za cjelodnevni boravak. Na istočnom rtu uvale nalazi se svjetionik pa se možete prošetati do njega i uživati u pogledu na cijeli zaljev.

7. Offshore avantura - Viški vuklanski trokut

Ako ste pustolovnog duha - a ako ste nautičar vrlo vjerojatno i jeste - viški arhipelag za vas ima spremnu pravu moreplovačku avanturu. Otoci Brusnik, Svetac i Jabuka tvore morsku rutu popularno zvanu Viški vulkanski trokut, pa ako ste ljubitelj offshore avanturizma pripremite se, dignite sidro, razapnite jedra i zaplovite u istraživanje ova tri otoka.

7.1. Otok Brusnik

Otok Brusnik vulkanski je otočić, star sto pedeset milijuna godina. Kao i na Jabuci u njegovom se geološkom stastavu nalazi magnetit pa će vam kompas u blizini oba ova otoka poprilično zaplesati.

Brodom možete pristati na sjeverozapadnoj strani, no morati ćete to učiniti oprezno zbog podvodnih stijena. Na jugoistočnoj strani moći ćete se usidriti, pa je će vam to možda biti i bolji odabir.

Nagrada za trud biti će vam trenutno isplaćena jer je kombinacija morskog plavetnila, crnih vulkanskih stijena i sunca koje ih obasjava rijedak prizor koji će vas oduševiti. A možda i ugledate endemsku crnu guštericu koja je jedini stanovnik ovoga otočića.

7.2. Otok Svetac

Otok Svetac, odnosno Sveti Andrija, jedini je od ovih otoka koji je bio nastanjen, i to još u prapovijesno doba. Rimljani i Grci često su posjećivali ovaj otok, a tako i Iliri i njihova kraljica Teuta, čija kula još djelomično stoji na ovom udaljenom otočiću. Sidriti se možete u uvali Slatina, a onda gumenim brodom doći do lučice Povlov bok. Razlog za to je što u ovoj zadnjoj fizički nije moguće pristati već se brodovi izvlače na plažu. Ležernu šetnju otokom možete začiniti posjetom Teutinoj kuli i crkvi svetog Andrije.

7.3. Otok Jabuka

Otočić Jabuka možda i je najmanji od ova tri, ali dolazak do njega biti će kruna vaše avanture. Ovaj najudaljeniji otok hrvatske strane Jadranskog mora zapravo je vulkanska hrid visoka oko sto metara čije su stijene pune magnetita. More je ovdje preduboko da biste se usidrili, a nećete naći ni uvalu u kojoj biste mogli pristati. Avanturistima ovo nije ni bitno - sama plovidba preko pučine do ovog savršeno tihog i mirnog mjesta ispuniti će vas zadovoljstvom.

Iako ćete se vulkanskoj kraljici diviti samo iz daljine, nema sumnje da ćete joj se diviti i da ju nikada nećete zaboraviti.

Guide Type

Active holiday

Itinerary

Guide Location

Reviews

4.5
(26 reviews)
Maria
I love boating and that's why I came to Vis. We went sailing from port to port around the Vis Island. The guide helped us have the unique experience that we had. I loved this place and will be back soon.
Arnold
i learnt of the Vis Triangle through the guide and my experience was epic. I visited the three Islands and i made a lot of memories. The natural beauty of these Islands were amazing.They had plenty historical sites. I had a wonderful day in Vis in consequence of using the guide.
Sonia
The diving centres of this Island are amazing. With very interesting historical features. Diving in its waters was so therapeutic and relaxing. I got to see the Teti and Palestro wreck thanks to the guide. It was so nice learning the histories of the wrecks.
Scott
The guide helped me in packing the necessary necessities needed during the tour. The amazing view of the hills that protect the boats from the southern winds at the Bay of st. George was really beautiful. I loved visiting this place and will definitely come back again.
Steven
I visited the Medivina cave and was revitalized by the beautiful and natural beauty as suggested in the guide. I learned it was the home to the Mediterranean monk seal and was named after him. It was a great experience connecting with such beautiful nature.
Anders
After touring the other places I learned from the guide about the Tina Bay where I could spend a night. I came to this place and found a haven. I was happy to sleep soundly at this small, cozy guest house.
Izzy
We went sailing at the sea from the mooring site luka that was lovely. The sail boats were in good condition and they were amazing to have a sail with. What the best could offer for us was the wonderful things about the sea and all was because of the guide that helped us through it all.