Najbolje od Trogira: 23 najljepših znamenitosti i zanimljivih mjesta za posjet

4.5
Share
Save

1. Trogir

Kao grad prekrasne venecijanske arhitekture, Trogir je 1997. godine uvršten na UNESCO-v popis svjetske baštine. Mali otočić na kojemu se nalazi prepun je crkava, tornjeva i zgrada, mješavine grčkih, rimskih i venecijanskih arhitektonskih utjecaja te stilskih obilježja helenističkog, renesansnog, romaničkog i baroknog razdoblja.

Atmosfera i ambijent ove arhitekture iznimno je privlačan posjetiteljima iz cijeloga svijeta koji dolaze iskusiti čaroliju tolike količine povijesti sadržane u relativno malom prostoru, ukrašenom onim karakterističnim mediteranskim šarmom.

Najimpresivnije povijesne lokacije u Trogiru

2. Kula Kamerlengo

Ova utvrda štiti grad Trogir još od 1437. godine i odigrala je važnu ulogu u bitci između Venecije i Genove. Danas služi kao pozornica za mnoga kulturna događanja u gradu.

3. Knežev Dvor

U palači je danas smještrena gradska vijećnica, a nekada je u nju ulazak bio dopušten samo plemićima i aristokraciji.

4. Benediktinski samostan svetog Nikole

Ovaj je samostan dio vjerskog i duhovnog života grada gotovo tisuću godina. Dom je benediktinskim časnim sestrama koje vode brigu o zbirci umjetničkih djela Kairos.

5. Katedrala svetog Lovre

Ova trobrodna bazilika građena je tijekom nekoliko stoljeća i izvrstan je primjer neprekinutog slijeda umjetničkih stilova. Uz to je i jedna od najimpresivnijih zgrada u Trogiru.

6. Palača Ćipiko

Ovaj velebni kompleks sastoji se od dvije palače u kojima se miješaju stilske značajke gotičkog, renesansnog i romaničkog razdoblja dajući im istinski plemenit izgled.

7. Crkva i samostan svetog Dominika

Ovaj će samostan oduševiti sve ljubitelja umjetnosti i arheologije. Njegovu bogatu unutrašnjost krasi veliki broj skulptura, slika i nekoliko grobnica.

Najzanimljivije od Trogira

8. Pazar

Želite li doživjeti onaj pravi autohtoni osjećaj trogirske svakodnevice prošećite gradskom tržnicom Pazar i uživajte u tradiciji kupovine i ‘ćakule’ o svemu, svačemu i ničemu posebno, staroj preko dvije stotine godina.

9. Drvo ljubavi

Legenda kaže da ako želite da ljubav između vas i vašeg partnera traje vječno, morate se poljubiti pod krošnjom najpoznatijeg trogirskog stabla.

10. Marmontov Glorijet

Ovaj lijepi mali paviljon izgrađen je 1808. godine kao spomenik u čast Francuske. Građen je u klasičnom stilu, sa šest dorskih stupova koji podupiru grede i tvore šesterokut, a u vrijeme gradnje bio je potpuno okružen morem.

11. Muzej sakralne umjetnosti

Posvećen očuvanju sakralne umjetnosti grada Trogira, ovaj se muzej može pohvaliti zavidnom zbirkom koja sadrži ne samo crkvene relikvije već i zadivljujuća slikarska remek-djela.

12. Gradska loža

Kao najvažnije mjesto javnog interesa, gradska je loža služila kao sudnica, sastajalište gradskog vijeća i pritvor. Ženama je ulaz bio zabranjen, no danas je lođa otvorena za sve koji se žele odmoriti tijekom šetnje Trogirom.

Najbolje aktivnosti u trogirskoj prirodi

13. Posjet rezervatu Pantan

Ova mediteranska močvara istočno od Trogira mjesto je gdje se susreću rijeka Rika i more. Njihove se vode miješaju i stvaraju bogat i raznolik ekosustav. Četrdeset pet vrsta ptica ovdje ima stalni dom, a njih stotinu pedeset u močvaru slijeće u potrazi za hranom i skloništem. Zbog toga je ovaj rezervat važno ornitološko područje, a u šetnji pored močvare pogotovo će uživati svi ljubitelji ptica i prirode.

14. Degustacija maslinovog ulja

Posjet bilo kojem dalmatinskom gradu ne bi bio potpun bez degustacijske ture, a uljara Bilaja nudi upravo ovo ključno mediteransko iskustvo. Osim degustacije proizvoda od maslina i drugih lokalno proizvedenih namirnica, moći ćete vidjeti kako se proizvodi maslinovo ulje na tradicionalan način, a uz modernu tehnologiju.

15. Šetnja trogirskom rivom

Svaki dalmatinski grad ima svoju rivu, a trogirsku krase palme, široke šetnice i deseci kafića i restorana. Pristanište je tek blago prošarano jahtama i manjim čamcima, pa je i u njemu i na rivi puno manja gužva nego u većim primorskim mjestima, što trogirsku Rivu čini dražesnijom i ugodnijom za šetnju.

Prekrasna je u svako doba dana no posebno lijepa osunčana jutarnjim suncem i obojana bojama sumraka.

16. Jet Ski Safari avantura

Ako osjetite neodoljivu potrebu za brzinom, a znate kako upravljati jet skijem, otiđite na morski safari izlet na otok Drvenik Veli. Pri najvećoj dozvoljenoj brzini odvesti ćete se do prekrasne Plave lagune gdje ćete imati priliku zaplivati, a pri povratku u Trogir još ćete jednom moći stisnuti gas do daske.

Najbolje plaže Trogira

17. Plaža Medena

Duž svojih kilometar i pol ova šljunčana plaža zabaviti će vas na sve najbolje ljetne načine. Opremljena je svim vrstama rekreacijskih sadržaja koji vas neće razočarati, te puno prirodnog hlada za maksimalnu udobnost.

18. Plaža Pantan

Ova pretežno pješčana plaža pomalo je divlja, okružena borovom šumom u blizini prirodnog rezervata Pantan. Na njoj nećete pronaći nikakve dodatne sadržaje, ali ćete zato uživati u njenoj gotovo netaknutoj prirodi.

19. Plaža Mastrinka

Za sve one željne privatnosti, plaža Mastrinka sa svojom prirodnim hladom mediteranskog drveća i terenom od šljunčanih oblutaka pravo je mjesto za kupanje, sunčanje i popodnevnu siestu u miru i tišini.

Najbolje od gastronomske ponude Trogira

20. Restoran Riva

Talijansko-mediteranski jelovnik ovoga restorana impresionirati će vas pizzom od domaćeg tijesta, nevjerojatnom talijanskom tjesteninom, te raznim rižotima i jelima od plodova mora. Za odličan pogled smjestite se na terasi restorana.

21. Konoba Škrapa

Autentična dalmatinska konoba, s velikim drvenim klupama i stolovima te klasičnim mediteranskim jelovnikom. Posebno su ukusna jela spravljena ispod peke i dalmatinska pašticada.

22. Restoran Fontana

Ovaj restoran nudi mediteranska jela od plodova mora, rižota i tjestenine, kao i jednostavna jela poput hamburgera i lignji s roštilja.

23. Restoran Obelix

Ovaj restoran brze hrane vrlo je popularan među turistima jer je otvoren nakon ponoći i odlično je mjesto za kratki odmor uz hamburger i osvježavajuću čašu craft piva u sitnim noćnim satima.

Guide Type

Top attractions

Itinerary

Guide Location

Reviews

4.5
(26 reviews)
Elise
My walk down the Trogir Promenade was so lovely. The view of the waterfront was so lovely and therapeutic. During my stay here I also visited the Pantan Nature Reserve was so epic. Thanks to the guide I had a memorable moment.
Martin
I visited the karmelengo tower in this location and learned a lot about the significance of the building. I learned from the guide that it had been in existence as early as 1437 and was used to protect the town of Trogir during the Genoa battle.
Mathis
I took a walk to the Trigor promenade In the morning and enjoyed the morning fresh breeze. It was lovely to walk around the city to find a nice restaurant where I had a delicious breakfast. The guide was very helpful to me. I loved the place.
Angela
The beautiful Palace at Cipiko was such a beauty to behold. The guide gave us the exact location where to find the place and indeed we arrived without getting lost. We toured this place and loved it. I will come back again.
Karl
We found the information about the Tree of Love in the guide. We arrived at Trogir with my fiance and went about looking for this tree of love. We did not take long to find it thanks to your guide. We kissed under this tree as the story goes so that our love could last forever.
Katerina
The museum of sacred art is an iconic location with immense artifacts and collection as suggested in the guide. I was awed by the numerous religious paintings and relics. It was a great experience and will visit again.
Alaba
Like suggested by the guide, we kissed under the canopy of the famous Trogir tree so that our love lasts forever. At Pazar Market, we enjoyed the tradition of shopping, we bought lots of souvenirs to take back home. Thanks to the guide for leading me to the monastery where I quested my love for interior designs