12 najboljih plaža u Omišu i okolici

0
Share
Save

Omiš, prekrasan gradić fascinantne gusarske povijesti, smjestio se u krajoliku u kojemu se susreću planina Dinara, rijeka Cetina i Jadransko more. Iako skroman, ovaj je maleni grad dragulj jedinstvenog ambijenta: spoja klasičnog mediteranskog šarma i riječno-planinskog pejzaža.

 

A upravo krajolik igra veliku ulogu turističkoj ponudi Omiša. Iako je omiška rivijera napoznatija po pješčanim plažama oko ušća rijeke Cetine, na njoj ćete pronaći i niz šljunčanih plaža okruženih stijenama i mediteranskim borovima.

 

Na kojoj god da se omiškoj plaži udobno smjestite uživati ćete u mirnom azurno plavom moru, prirodnom hladu borova i prekrasnom pogledu na Omiš i planine koje se nadvijaju nad njim.

 

Za vas smo odabrali dvanaest prekrasnih plaža u Omišu i njegovoj okolici i nadamo se da će vam naš vodič pomoći da najbolje iskoristite svoje vrijeme na svakoj od njih.

 

 

Plaže u Omišu

 

1.1. Plaža Lara

 

Ova zgodna šljunčana plaža klasična je mjesna dalmatinska plaža, okružena mediteranskim raslinjem i mirnim plitkim morem. Ovdje se vrijeme provodi opušteno, u ljetnoj dalmatinskoj atmosferi bez pritiska i žurbe, pa je ova plaža odličan odabir na dane kada se samo želite izležavati na plaži i promatrati svijet oko sebe.

 

1.2. Plaža Nemira

 

Sitno-šljunčana obala ove plaže proteže se uz dno brda koje je prekriveno borovom šumom pa ćete se tako kupati i sunčati u slikovitom krajoliku gdje god da se smjestite. Glavna plaža, smještena u maloj uvali, ima sve potrebne sadržaje i mnoštvo kafića u blizini, i odličan je odabir za sve one koji preferiraju dobro opremljene plaže okružene šarmantnim mediteranskim pejzažem.

 

1.3. Plaža Galeb

 

Smještena nedaleko od delte rijeke Cetine, ova je plaža besprijekorna u svojoj ljepoti. Njezin savršeni pješčani teren i plitko more prekrasan su spoj riječnog i morskog krajolika te slatke i slane vode, sa bogatim i zanimljivim podvodnim svijetom.

S obzirom da su na plaži dostupni razni osnovni i dodatni sadržaji jedino što trebate ponjeti sa sobom je fotoaparat.

 

1.4. Velika Plaža

 

Glavna gradska plaža u Omišu ima odličnu infrastrukturu: od osnovnih sadržaja i velike ugostiteljske ponude do svih vrsta rekreativnih aktivnosti za odrasle i djecu.

 

No ono što zapravo želimo da znate je da ova plaža izgleda kao pješčani riječno-morski raj koji se proteže duž 700 metara delte rijeke Cetine. A prekrasnom pogledu na stari Omiš i obronke Dinare možete se diviti i dok šećete plićakom, budući da razina mora na ovoj lokaciji ostaje niska preko stotinu metara.

 

1.5. Plaža Brzet

 

Ova lijepa mjesna plaža duga je 400 metara i omeđena prekrasnim planinama i borovom šumom s jedne strane te mirnim i plitkim morem s druge.

Sitno-šljunčani teren ugodan je za sunčanje i duge šetnje, a preporučamo da ovu plažu posjetite u jutarnjim satima kada ćete na njoj naći najviše prirodnog hlada.

 

1.6. Plaža Zvizdan

 

Mala šljunčana plaža sa restoranom, smještena u ljupkom krajoliku morskih stijena i borove šume, sa prekrasnim pogledom na obalu grada Omiša. Ako planirate romantični izlazak, ovo mjesto ima sve elemente za odličnu večer u dvoje: dobru mediteransku hranu i ugodnu plažu s koje se pruža prekrasan pogled na zalazak sunca.

 

 

Plaže omiške rivijere

 

2.1. Plaža Dugi Rat

 

Smještena u malom istoimenom ljetovalištu, samo nekoliko kilometara od Omiša, ova šljunčana plaža živahno je i veselo mjesto, pogodno za posjetitelje svih uzrasta. Najmlađi će uživati u plutajućem aqua parku i vožnji pedalinama, a nakon vožnje jet skijem odrasli se mogu odmoriti uz kavu ili ručak u nekom od obližnjih restorana.

A svi oni koji na plaži preferiraju opušteno promatrati svijet oko sebe bez sumnje će uživati u bezbrižnom ambijentu ove simpatične lokacije.

 

2.2. Plaža Ruskamen

 

I bez dodatnih sadržaja ova je plaža jedna od popularnijih na omiškoj rivijeri. 

 

Evo i zašto: nalazi se u prekrasnom poludivljem krajoliku borove šume i stijenja. 

Većinu dana okupana je suncem i time je savršeno mjesto za sunčanje, ali i za popodnevnu siestu u prirodnom hladu borove šume koja ju okružuje.

More je ovdje čisto i toplo i prostire se pred vama svojim raskošnim azurnim nijansama, sa pokojom brodicom koja se ljuljka na nježnom povjetarcu.

 

Da biste uživali, sve što trebate učiniti je sjesti i prepustiti se morskom pejzažu.

 

2.3. Plaža Bostoji

 

Ova lijepa pješčana plaža savršena je za posjet tijekom vrućih ljetnih dana. Naime, more uz nju ugodno je hladno i pružiti će vam potrebno osvježenje čak i u najtoplijim popodnevnim satima. 

Sa plitkim morem i pješčanim terenom ova će se plaža posebno svidjeti djeci koja će zasigurno uživati u igri na pijesku i trčkaranju po plićaku.

 

2.4. Plaža Stanići

 

Ova divna duguljasta šljunčana plaža nad kojom se nadvijaju borovi idealna je za one koji vole mirnije djelove obale na kojima nema mnogo posjetitelja. 

Savršena je i za one koji uživaju u plivanju jer je more ovdje kristalno plavo i mirno.

A i ljubitelji sunca doći će na svoje: na ovoj se plaži možete sunčati od jutra do večeri jer ju zbog njenog položaja sunce obasjava do gotovo devet sati navečer.

 

2.5. Plaža Duće

 

Cijelih šest kilometara šljunčane obale koja se proteže duž mjesta Duće jedna su velika plaža pa ćete ovdje sigurno pronaći mjesto za sebe, cijelu obitelj i sve vaše stvari. Gdje god da se smjestite uvijek ćete pronaći prirodni hlad borovih stabala za popodnevni odmor te čisto i mirno more za neometano plivanje i ronjenje.

 

Ako uz to na dohvat ruke želite imati i dodatne sadržaje, smjestite se na glavnu plažu Duće i uživajte u dostupnosti kafića, restorana i raznih rekreativnih sadržaja.

 

2.6. Plaža Mala Luka

 

Ako ste u potrazi za slikovitim mjestom na kojem se stabla borova nadvijaju nad stijenama i savijaju prema azurno plavom moru, plaža Mala Luka zadiviti će vas upravo takvim pejzažem.

Ova gotovo divlja plaža nema nikakvih sadržaja osim restorana u blizini, ali će vas osvojiti šljunčano-pješčanim terenom, prirodnim hladom mirisnih borova i bezbrižnom mediteranskom atmosferom u kojoj ćete opušteno provesti cijeli dan.

 

 

Zašto su omiške plaže posebne?

 

Nećete baš često naići na plaže na kojima, uz plivanje i sunčanje, možete uživati u raznolikom i zadivljujućem krajoliku mora, rijeke i planine.

 

Okružene azurno plavim morem, smaragdnom rijekom Cetinom, mediteransko-zelenim borovima i veličanstvenim kamenosivim planinama koje se nadvisuju nad svima njima, plaže Omiša izgledaju i doimaju se kao male čistine okružene prirodom.

 

Plaže uz deltu rijeke Cetine zvijezde su omiške rivijere. Njihove pješčane sprudi savršene su za sunčanje, šetnju i igru, tim više što je morsko dno također prekriveno pijeskom.

 

Uz to, na nekim djelovima omiške obale plićak se proteže i više od 100 metara, što ne samo da omogućuje jednostavan pristup moru djeci i starijim osobama, već tvori i prekrasan morski pejzaž za fotografiranje ili slikanje.

More duž Omiške rivijere je čisto, bistro i mirno, a posebno je zanimljivo oko delte rijeke Cetine gdje se miješaju slatka i slana voda i tako stvaraju ugodno hladno mjesto za plivanje tijekom najvećih ljetnih vrućina.

 

Za sve one koji preferiraju šljunčane terene, Omiš ima mnoštvo plaža na kojima se sitni šljunak miješa s pijeskom i kamenim oblucima, a koje su i dalje dovoljno ugodne za sunčanje i sjedenje.

Ove plaže smjestile su se u simpatičnim zakutcima omiške obale prošarane borovom šumom i često nude privatnost te odličan pogled na Omiš, njegove planine i more.

 

 

Nadamo se da će vam naš vodič pomoći da pronađete svoju savršenu omišku plažu. Voljeli bismo čuti vaše dojmove, pa ih se ne ustručavajte ostaviti u komentarima.

 

Provedite prekrasan odmor u Omišu i uživajte u njegovom prekrasnom krajoliku!

Guide Type

Beaches and water activities

Location

Omiš

Itinerary

Guide Location

Reviews

4.8
(7 review)