Vodič za trodnevno putovanje po Istri

4.5
Share
Save

Istra je najveći hrvatski poluotok i jedna od top turističkih destinacija u zemlji. Često ju se naziva hrvatskom Toskanom, zbog romantičnih zelenih brežuljaka na čijem vrhovima se nalaze mali srednjovjekovni gradovi i utvrde. Obala Istre nije ništa manje primamljiva jer broji beskonačno mnogo lijepih plaža i skrivenih uvala gdje možete uživati u kristalno čistom moru. Istra je prepoznata i kao regija gastronomskih i enoloških užitaka. Rijetko tko još uvijek nije čuo za istarske tartufe, ekstra djevičansko maslinovo ulje i vrhunsko vino. Kako najbolje iskoristiti tri dana na ovom čarobnom poluotoku? Pročitajte u nastavku.

1. dan – Rovinj i Poreč

1. Crkva svete Eufemije - Crkva svete Eufemije nalazi se na vrhu brežuljka i dominira pogledom na staru gradsku jezgru Rovinja. U crkvi se nalazi sarkofag s relikvijama svete Eufemije, kršćanske mučenice iz 3. stoljeća. Sveta Eufemija je također i zaštitnica grada Rovinja, čiji se dan obilježava 16. rujna. Mnogi posjetitelji upravo tada dolaze u Rovinj, na sveto hodočašće kako bi joj odali počast. Od crkve se pruža predivan pogled na more i okolicu.

2. Gradski sat - Ovaj sat je prekrasan ostatak venecijanske prošlosti Rovinja. To je samo jedna od brojnih zanimljivosti u središtu ovog lijepog starog grada. Smještena na Trgu maršala Tita, ova kula nekoć je bila kula smještena na južnom uglu starih gradskih zidina. Izvorno izgrađena u 12. stoljeću, rovinjska kula nadograđivana je nekoliko puta i sadrži sat iz 14. stoljeća. Budući da je jedna od najviših točaka Rovinja (osim crkve sv. Eufemije), odlično je mjesto za fotografije.

3. Zavičajni muzej grada Rovinja - Osnovan je 1954. godine od strane samoga grada sa svrhom izlaganja djela i organizacije izložbi kako onih rovinjskih umjetnika, tako i mnogih gostujućih. Osim toga, muzej ima i bogatu zbirku različitih predmeta koji svjedoče o povijesti grada Rovinja.

4. Ornitološki rezervat Palud - Uvala Palud, smještena je 8 kilometara jugozapadno od grada Rovinja, a danas predstavlja jedini ornitološki park u Istri. Ornitolozi su primijetili boravak preko 200 vrsta ptica na Paludu. Brojne proljetne i jesenske migracije izvrsna su prilika za njihovo promatranje.

5. Restoran Blu - Restoran Blu nalazi se u uvali Borika u Rovinju. Posebno je popularan zbog svog romantičnog ambijenta te terase koja je smještena na samoj obali dajući vam pravi morski ugođaj i primjer vrhunskog istarskog fine dining-a. Ovdje možete kušati svježe ulovljenu ribu  te ostale delicije koje su karakteristične za istarsko područje (crni tartufi, kamenice, maslinova ulja), sve popraćeno vrhunskim istarskim vinima.

6. Eufrazijeva Bazilika - Eufrazijeva bazilika najpoznatija je znamenitost Poreča, a svoje je mjesto našla i na UNESCO-voj listi Svjetske baštine. Izgrađena je na ostacima ranije bazilike, u prvoj polovici 6. stoljeća. Najveće blago Eufrazijeve bazilike veličanstveni su mozaici kojima je ukrašena glavna apsida. Umjetnine izrađene prije petnaestak stoljeća od raznobojnih kamenčića još uvijek ne gube sjaj i svježinu. Popnite se na zvonik Bazilike, odakle se pruža veličanstven pogled na Poreč i okolicu.

7. Trg Slobode - Trg slobode u Poreču je najveći trg u gradu. On je omiljeno mjesto za druženje kako lokalnog stanovništva, tako i svih posjetitelja grada Poreča. Ovdje ćete naći mnoštvo kafića i restorana u kojima možete uživati u kavi ili tradicionalnim specijalitetima. Tu su i brojne suvenirnice, gdje možete nabaviti trajnu uspomenu na svoj boravak u Poreču. Svakako posjetite i lijepu baroknu crkvu Gospe od Anđela, koja se nalazi na trgu.

8. Crkva Gospe od Anđela - Crkva Gospe od Anđela u Poreču sagrađena je 1770. godine. To je jednobrodna barokna crkva sa svetištem, apsidom, kupolom i sakristijom. Na glavnom oltaru se nalaze kipovi Blažene Djevice Marije, svetog Dominika i svete Katarine. Na zidu svetišta je pala Gospe od Anđela. Crkva ima orgulje iz 1924. godine. Na začelju je prigrađen barokni zvonik visok 18 metara.

9. Aquapark Aquacolors – Aquapark Aquacolors u Poreču je najveći vodeni park u cijeloj Hrvatskoj sa poovršinom većom od 100,000 m2, ali i jedan od najmodernijih vodenih parkova u Europi. Broji više od 20 inovativnih vodenih atrakcija, a jedna od zanimljivijih je upravo Zaljev krokodila. Radi se o zoni za opuštanje sa 140 ležaljki i klupa za hidromasažu, velikim bazenom i pećinom s vodenim šankom i ogromnom glavom krokodila.

2. dan – Pula i Nacionalni park Brijuni

10. Arena - Najpoznatiji i najznačajniji spomenik, građevina od koje započinje i završava svaki obilazak grada – pulska Arena – građevina u kojoj su se priređivale borbe gladijatora. Građena je u 1. stoljeću, u vrijeme vladavine cara Vespazijana. Danas se u pulskom amfiteatru organiziraju mnoge kulturno-edukativne manifestacije, moderne i igrane rimske demonstracijske predstave te muzički koncerti.

11. Forum - Pulski Forum je središnji gradski trg od vremena rimske kolonije Pole. Tijekom vremena se mijenjao, a o njegovom antičkom periodu svjedoči još samo Augustov hram. U rimsko doba forum je bio glavno mjesto društvenog života grada.

12. Augustov hram - Hram na Forumu posvećen je božici Romi i caru Augustu. Sagrađen je između 2. godine prije Krista i 14. godine, kad je August preminuo. Za drugi hram, od kojeg je sačuvan samo stražnji zid, pretpostavlja se da je izgrađen u isto vrijeme i u istom stilu, a, prema predavanjima, naziva se Dijanin hram.

13. Restoran Milan - Restoran Milan u Puli nosi titulu najboljeg restorana u okolici. Kuhinja restorana našla je svoje temelje na istarskom području, pa ćete ovdje svoje nepce nagraditi svježom, lokalno ulovljenom ribom i morskim plodovima koje birate iz velike staklene vitrine smještene unutar restorana. Poznati specijalitet restorana su i žablji krakovi, jednostavno pripremljeni s kremastom palentom.

14. Tvrđava Verudella – Tvrđava Verudella jedna je od utvrda austrougarskih graditelja koje krase panoramu grada. U vrijeme kada je građena smatrala se najboljom takvom građevinom u Europi, a pošto su je ratovi zaobišli i danas je najočuvanija takva utvrda na Jadranu. Danas joj uz povijest koja ju prati posjetitelje privlači i pulski akvarij koji se tu doselio, u akvariju možete vidjeti raznolik životinjski svijet koji se može naći u našem Jadranu.

15. Rt Kamenjak - Rt Kamenjak smješten je 15 kilometara od centra Pule. To je poluotok na gotovo 4 km dugoj prelijepoj i razvedenoj obali, s čak 30 uvala idiličnih za kupanje i osvježenje i 11 nenaseljenih otočića koji zajedno čine veličanstveni arhipelag. S obzirom na njegove iznimne prirodne vrijednosti, kao i u svrhu njegove učinkovitije zaštite, rt Kamenjak proglašen je zaštićenim područjem 1996. godine.

16. Nacionalni park Brijuni - Brijuni su nacionalni park koji uključuje tri otoka. Do otoka se dolazi kratkom vožnjom brodom iz Pule. Na Brijunima se nalazi nalazište histrijskih, rimskih i bizantskih građevina. U bivšoj Jugoslaviji sagrađena je državna rezidencija koja služi i danas za primanje stranih delegacija, a ovdje se u nalazi i muzej o Josipu Brozu Titu, bivšem predsjedniku SFRJ, koji je tu na Brijunima imao rezidenciju. Godine 1983. otočje je proglašeno nacionalnim parkom zbog očuvane i bogate flore i faune.

3. dan – Motovun i Pazin

17. Motovunske gradske zidine - U davnom 11. i 12. stoljeću započinje izgradnja zidina i utvrda oko grada Motovuna. U 13. stoljeću glavnom bedemu se dodatno pojačala konstrukcija pa je u 15. stoljeću Motovun već bio oblikovan u čvrstu, gotičku utvrdu. U 17. stoljeću jedan je dio zidina biva porušen zbog odredba mirovnog sporazuma kojeg su sklopile Austrija i Venecija. Dio koji je ostao danas je jako posjećena turistička i povijesna atrakcija.

18. Dvoja gradska vrata - Dvoja gradska vrata u Motovunu odlično su sačuvani primjer srednjovjekovnih gradskih zidina. Dvojna su iz razloga što sa zapadne strane zidine formiraju dva obrambena pojasa. U vanjskima se nalazi lapidarij s antičkim i srednjovjekovnim natpisima i reljefima, a unutrašnja su zanimljiva zbog ranogotičkih stilskih karakteristika.

19. Restoran Zigante - Restoran Zigante u Motovunu prvi je hrvatski restoran specijaliziran za pripremanje jela s istarskim tartufima, a tijekom cijele godine nudi pomno iskombiniran jelovnik baziran na svježim tartufima. Osim toga, u ponudi su i druga tradicionalna istraska mesna jela, zalogaji poput domaćeg pršuta, sireva, maslinovog ulja te mala trgovina u kojoj možete kupiti autohtone istarske delicije i delikatese.

20. Motovunska šuma - Motovunska šuma pruža se dolinom rijeke Mirne, sve od Istarskih toplica do malog sela Livada te dolinom prekrasnog jezera Butoniga. Naime, ona je simbol posljednje sačuvane mediteranske autohtone šumu u kojoj ćete pronaći hrast lužnjak, poljski jasena i brijest. Također u, po tartufima poznatim, Motovunskim šumama njeni posjetitelji se mogu upustiti u avanturu traženja skupocjenog i jedinstvenog bijelog tartufa uz pratnju iskusnih vodiča i dresiranih psa tragača.

21. Pazinski dvorac - Nadvijajući se nad ponorom, ovaj čvrsti Pazinski dvorac najveća je i najbolje očuvana srednjovjekovna građevina u cijeloj Istri. Dvorac se prvi put spominje 983. godine, a stoljećima su mu dodavani različiti arhitektonski stilovi. Danas se u Pazinskom kaštelu nalazi Etnografski muzej Istre u kojem je moguće vidjeti građu vezanu za život stanovnika istarskog poluotoka.

22. Zip line Pazinska Jama - Ako ste u Istri, a ljubitelj ste adrenalina, zip-line Pazinska špilja pravo je mjesto za vas. Zip-line Pazinska jama sastoji se od četiri linije. Avantura na zip-lineu omogućuje vam i uživanje u pogledu na jamu te Pazinski dvorac iznad nje.

23. Planinarska staza Grdoselo – Zelengrad - Ova prekrasna planinarska staza vodi do Zelengrada koji se prvi put spominje davne 1102. godine. Danas je ovaj potpuno razrušeni grad, nekada dvorac sagrađen u obliku trapeza, smješten na brdu ispod kojeg se potok Grdoselo ulijeva u jezero Butoniga. Planinarska ruta započinje u Pazinu kod Spomen doma i odlična je za one željne razgledavanja i aktivnog odmora. Šetajući stazom možete vidjeti mnogo prirodnih ljepota i znamenitosti.

Guide Type

Combined

Itinerary

Guide Location

Traveler type

All types of travelers

Reviews

4.5
(14 reviews)
Paul
There are romantic green hills topped by small medieval towns and forts. Thanks to the guide for leading us to a variety number of beautiful beaches. We also tasted extra virgin oil and top quality tasty wines here.
Philipp
Istria is such a wonderful town. I loved every bit of it. This guide really helped me to schedule my visit to various places within Istria.I loved how the guide had not left out any detail.
Katrin
At the Freedom Square is where i met and interacted with the locals and visitors. I also enjoyed a cup of tasty coffee made out of love in the clean and neat restaurant around the Square. Thanks to the guide for informing me about the souvenir shop, i bought souvenirs to take back home for memory keeps.
Mateo
very good!!!
Evy
My three day trip around Istria is memorable, thanks to the good guide. I had a lot of gastronomic and oenological pleasures to enjoy. Also, walking on the sandy pebble beaches located barefoot was an exciting experience for me and my kids.
Bert
The various migratory bird species in Palud Bay are mind-blowing. The guide highlighted that the location is home to various aquatic life including the gray mullet and eel. True to the guide, the location is bursting with life and I enjoyed touring around with my son who loves water animals so much.
Andrea
Thanks to the guide for helping us discover the hidden coves in this place. The guide helped us to plan our three day trip as it was well structured and elaborated in terms of days and where to visit. It was my first time to see Istrian truffles.