Petodnevni vodič za nezaboravno putovanje po Hrvatskoj

4.6
Share
Save

Predivna obala, netaknuta priroda, bogata povijest i brojne kulturne znamenitosti samo su neki od razloga zašto je Hrvatska idealna za vaš sljedeći odmor.

Dan provedite istražujući stare gradove, popodne uživajte u predivnim plažama, a navečer se opustite uz čašu vina i vrhunske gastronomske delicije – tik uz more.

Pročitajte u nastavku plan za nezaboravno petodnevno putovanje.

1. dan – Zagreb

Zagreb je klasičan srednjoeuropski grad s jasno vidljivim austrougarskim, bečkim i slavenskim utjecajima. Njegovi brojni parkovi i stara arhitektura idealno su mjesto za romantične šetnje.

1. Trg bana Josipa Jelačića – Trg bana Josipa Jelačića mjesto je okupljanja građana i prostor gdje su se odvijali razni povijesni, politički, sportski skupovi i događaji. I danas se ovdje uvijek nešto događa. Kao glavni trg, on je i obavezna polazišna točka svakog razgledavanja grada.

2. Uspinjača - Takozvana Zagrebačka uspinjača doživljaj je za mnoge posjetitelje. Za malu naknadu se možete voziti na Gornji grad i uživati u romantičnom pogledu na grad u najmanjoj i najkraćoj žičari te vrste na svijetu koja je ujedno i spomenik kulture.

3. Muzej čokolade - Muzej čokolade u Zagrebu posvećen je čokoladi, njezinom povijesnom, zemljopisnom i kulturnom značenju. Posjetitelji su vođeni na interaktivno putovanje kroz vrijeme i prostor, angažirajući sva osjetila - vid, miris, dodir, zvuk i naravno okus. Suvenirnica će vam ponuditi raznovrsnu ručno izrađenu čokoladu od uglednih hrvatskih čokolatijera.

4. Park Tuškanac - Na prostoru grada Zagreba nalazi se čak 17 park-šuma, a jedna od najljepših i najbližih samom centru grada veličanstveni je Tuškanac. Umjesto buke tramvaja čuju se samo ptice, užurbane ulice zamijenilo je zelenilo stoljetnih stabala, a jedino društvo bit će vam tek pokoji usputni šetač. Šumski predio okružen je stambenim dijelom, mirnim ulicama u kojima se nalaze neki od najljepših zagrebačkih ljetnikovaca i vila s početka 20. stoljeća. 

5. Tkalčićeva ulica - Tkalčićeva ulica glavno je zagrebačko središte kafića, restorana i ležernog noćnog života. Također poznat kao Tkalča, sadrži desetke mjesta na kojima ćete pronaći nešto po svom ukusu.

2. dan – Plitvička jezera i dvorac Dubovac

6. Nacionalni park Plitvička jezera - Plitvička jezera svjetski su dragulj neprocjenjive vrijednosti. Područje parka dio je Dinarskog krškog područja te pripada jednoj od najdojmljivijih krških cjelina u svijetu, sa specifičnim geološkim, geomorfološkim i hidrološkim osobinama. Definitivno je jedno od mjesta na koje možete doći s nekim dragim srcu, držeći se za ruke ili zagrlivši i šetajući čarobnim krajolikom okružen zvukom vodopada i kristalno čiste vode.

7. Stari grad Dubovac - Dvorac Dubovac jedan je od najbolje očuvanih i najljepših spomenika srednjovjekovne arhitekture u Hrvatskoj. Izgrađen je na prapovijesnom brdu iznad Kupe, a ime je dobio po dubu, hrastu koji raste na okolnim padinama. Iz tornja se pruža predivan pogled na okolni krajolik, a u atriju dvorca je restoran savršen za romantičnu večeru.

3. dan – Rovinj

Kao jedan od najslikovitijih i najromantičnijih gradova na cijelom Mediteranu, Rovinj privlači posjetitelje iz svih krajeva svijeta koji mu se vjerno vraćaju. Rovinj uspijeva na vrlo neobičan način, gotovo s lakoćom, spojiti bogatu tradiciju i povijesna obilježja s modernim vremenom.

8. Crkva svete Eufemije – Crkva svete Eufemije nalazi se na vrhu brežuljka i dominira pogledom na staru gradsku jezgru Rovinja. U crkvi se nalazi sarkofag s relikvijama svete Eufemije, kršćanske mučenice iz 3. stoljeća. Sveta Eufemija je također i zaštitnica grada Rovinja, čiji se dan obilježava 16. rujna. Mnogi posjetitelji upravo tada dolaze u Rovinj, na sveto hodočašće kako bi joj odali počast. Od crkve se pruža predivan pogled na more i okolicu. 

9. Zavičajni muzej grada Rovinja – Zavičajni muzej u Rovinju poseban je po tome što su ga 1954. godine osnovali rovinjski likovni umjetnici. Danas se muzej može pohvaliti vrijednim i bogatim zbirkama kao što su: arheološka, etnološka, zbirka starih majstora, zbirka suvremene hrvatske umjetnosti i druge.

10. Park Šuma Zlatni Rt - Park Šuma Zlatni Rt (Punta Corrente) omiljeno je mjesto Rovinjaca, idealno po mnogo čemu, bilo da je u pitanju šetnja, kupanje u ljetnim mjesecima, biciklizam... U parku se nalaze različite vrste stabala i egzotičnih biljaka koje čine ovo mjesto vrlo povoljnim za zdravlje i rekreaciju.

4. dan – Zadar

Zadar je najpoznatiji po svom Starom gradu, smještenom na poluotoku koji je u potpunosti pješački. Grad ima brojne rimske i druge prekrasne znamenitosti - neke prilično moderne - i užitak je sve ih posjetiti. Zadarska riva i Morske orgulje kao stvorene su za uživanje u romantičnim zalascima sunca.

11. Zadarska riva - Zadarska jugozapadna riva izvrsno je mjesto za šetnju ili skok u more na brzo kupanje. Kako se sunce spušta na nebu, ljudi se spuštaju na rivu gledajući jedan od najljepših zalazaka na Jadranu. Alfred Hitchcock opisao je zadarski zalazak sunca kao "najljepši zalazak svijeta" prilikom svog posjeta 1964. godine.

12. Forum - Forum je nastao u 1. stoljeću prije Krista i nevjerojatno je koliko je dobro očuvan još i danas. Iako je pomalo uređen i dotjeran nekim sitnim detaljima, Forum i dalje zrači posebnim ambijentom koji posjetitelje vraća u neka davna vremena kada su na tom području vladali Rimljani.

13. Morske orgulje - Morske orgulje bilježe kretanje valova i pretvaraju ih u glazbu. Neobičan je to zvuk koji dočarava more, vjetar i nebo. Čak i bez glazbe, bijele mramorne stepenice koje se spuštaju u more izvanredno su lijepe i čine savršeno mjesto za gledanje prekrasnih zalazaka sunca.

14. Crkva svetog Donata - Crkva sv. Donata je srednjovjekovni spomenik iz 9. stoljeća, sagrađen na ostacima Rimskog foruma. Crkva svetog Donata stoljećima je mijenjala svoju namjenu iz sekularne u religijsku i obratno. Zbog izvrsne akustike danas služi kao glavno mjesto u Zadru za koncerte i recitale i ostala kulturno-umjetnička događanja.

5. dan – Dubrovnik

Dubrovnik je „biser Jadrana“, elitno odredište i jedan od najljepših gradova na Mediteranu. Suvremeni se Dubrovnik sastoji od bajkovitog Starog grada i gusto naseljenih predgrađa, spektakularnih plaža i Elafitskih otoka. Prepun je zapanjujuće arhitekture i skulpturalnih detalja, a može se pohvaliti slikovitim starim crkvama, samostanima, muzejima i fontanama koje se urežu u sjećanje svakom posjetitelju i postaju dio njega zauvijek.

15. Stari grad Dubrovnik - Stari grad Dubrovnik je 1979. godine uvršten na UNESCO listu Svjetske baštine. Ove masivne zidine iz 13.st. okružuju cijeli stari grad, a dosežu visinu od 24 metra, a debljinu od 6 metara. Zidine je najbolje istražiti laganom šetnjom duž dva kilometra uređenih staza po bedemima i tvrđavama oko samog grada. Prekrasne bijele kamene ulice , suvenirnice, kultni kafići i vrhunski restorani samo su dio iskustva u kojem ćete uživati kada razgledavate ovaj jedinstveni grad-muzej.

16. Crkva Svetog Vlaha - Ova najpoznatija dubrovačka crkva izgrađena je u čast zaštitniku grada Dubrovnika - svetom Vlahu koji je, prema legendi, obavijestio Senat o namjeri Mlečana da napadnu Grad te da se stanovništvo Dubrovnika pripremi za obranu. 

17. Plaža Sveti Jakov - Ova prekrasna pješčano-šljunčana plaža nalazi se u elitnom dijelu Dubrovnika u uvali ispod istoimene litice i crkve Sv. Jakova. S plaže se pruža spektakularan pogled na staru gradsku jezgru i zidine te na otok Lokrum. Ova atraktivna plaža omiljena je većini domaćeg stanovništva.

18. Park Orsula - Park Orsula je nastao oko crkvice sv. Orsule, zaboravljenog arheološkog lokaliteta i pruža jedinstven ugođaj ljetne noćne pozornice i jedan drugačiji pogled na Dubrovnik sa starog trgovačkog puta koji je na tom mjestu djelomično obnovljen. Ovdje možete svjedočiti nezaboravnom prizoru izlaska i zalaska sunca i čistog zvjezdanog neba.

Itinerary

Guide Location

Reviews

4.6
(24 reviews)
Bart
The guide gave a brief description of how the main square of the capital, Ban Josip Jelachich Square, is utilized. I learned that it is a gathering place for citizens and various historical and sports events take place here. I particularly loved the statue of Count Josip Jelachich in the middle of the square and took numerous photos
Savanna
I would rate the guide a 5 star because of its accuracy, well detailed and elaborative. It was superfun to witness the unforgettable scene of sunrise and sunset and clear starry sky from the Orsula Park. I appreciate the guide for its help for my five day here.
Christoph
This guide was amazing. I enjoyed using it. It helped me visit all the major towns and cities within Croatia. This guide also helped me locate various interesting places within Croatia.
Cas
Just like the guide stated, there are beautiful coasts with untouched nature with lots of cultural sights to see. It was awesome being at this place in the morning and evenings just to watch the sunrise and sunset. Orsula Park provides a lovely unique atmosphere of the summer night.
Teodor
The trip in the various places was amazing and we had the opportunity of visiting most of the places on the guide. The museum that we visited had some good exhibits and collections that were on the walls and other places that we saw on our tour.
Sybille
The guide laid out a well organized plan for our five day trip around Croatia. At Sveti Jakov Beach, there are spectacular views of the old town and the walls and the Island of Lokrum. I enjoyed walking on the quiet cobbled streets of the Old Town of Dubrovnik during the evenings.
Mateo
very good!!!